自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

Mimmy 發表於 22-8-25 16:14
感謝你係同路人
我承認自己過份緊張
但女兒只得一個

我個係仔 同你想法一樣
我仔成日想同巴士迷朋友出去 我都唔係次次比
唔使理人點睇 同子女生活既唔係佢地
外人無資格去批判我地既人生 仔女就自己生
盡力保護係正常 自理獨立可以train

現今社會風氣唔好 疫情又嚴重
除左返工返學 出街少得一次得一次最穩陣
我地唔會心存僥倖 同疫症共存思想

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

翡翠宮

uhtcl2006 發表於 22-8-25 18:18
我仔一樣成日同人出去遊巴士河
我又無話唔比,近排開始約網友出去添,只能交帶佢唔好跟人去咁遠 ...

我仔都係近期開始 比佢去過一次
我就無要求佢去到邊要報告
我覺得比佢出去就要放哂手

但會叮囑佢要小心 上次佢同同學校一位師兄出去
但中途有師兄朋友加入 佢返黎講我有叫佢提高警覺 師兄都話同一學校讀書 佢嘅朋友大家素未謀面 明白所有事都有第一次 但都要小心

如果人地叫你幫佢拎住袋野先 又或幫佢交收等等要拒絕
唔對路就即走唔使怕尷尬。佢答我佢知道
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

翡翠宮

uhtcl2006 發表於 22-8-25 18:29
我仔17了,禁唔到咁多,只能提佢小心,唔好太信人,就算同學,網友係好人,你難保人地無壞朋友,只能自己 ...

同意

我仔15歲 阿氏仔 思想比較單純 仲on居居咁
所以有時都比較擔心

翡翠宮

uhtcl2006 發表於 22-8-25 18:39
我仔一樣亞氏仔啦,我樣樣操心,但發覺佢又好有唸法的,可能真係我擔心係多餘既
...

係呀係呀
我仔真係有自己想法同堅持
有時都覺自己過份擔心 發現原來佢係得既

其要學習既應該係我哋 學習放手

翡翠宮

uhtcl2006 發表於 22-8-25 18:45
你仔幾大?
或者我仔同你仔會啱key都唔定
學習放手一路都有做的,我成日同仔講,18歲就唔理架啦, ...

15歲

首頁

尾頁

跳至