自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

近日睇倒呢種職業,所以想上嚟問吓:

1. 社福界登記護士訓練課程同一般護士課程有咩分別?有無話難入啲定易入啲?入咗之後,會唔會易讀啲定難讀啲?
https://www.info.gov.hk/gia/general/202201/17/P2022011400322.htm

2. 好多間學校 / 機構都有開護士課程,有無話邊間易入啲?邊間讀得無咁 chur ?

3. Higher Diploma 同 Bachelor in Nursing 畢業嘅話,獲聘機會喺咪都一樣?

4. 醫管局嗰個護士課程無話喺 higher diploma 定 bachelor 喎,咁算喺資歷架構邊級?

5. 聽講護士課程三份一人會退學,呢啲人最後點樣?會從事咩職業?

6. 有無啲同護士課程相類似嘅課程可以體驗吓先?

7. 社福界嘅護士工作量點樣?工時長唔長?

8. 護士課程收生主要睇咩?有非 bio 碩士學歷,DSE 有讀 bio 但成績剛合格, IELTS 考中上,無護理經驗,有無機會獲取錄?

感謝 !

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

護士牌唔會註有學歷!

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

1,社褔界en 免學費,附帶條件:畢業要在院舍工作兩年。
2,做醫護要細心要謹慎,切記心急。
3,bachelor 有幫助,但不是受聘主因。
4,?
5,自由社會,沒有制肘。
6,醫院病人助理
7,不同ngo 不同規矩
8,你係主考官你會點揀?

男爵府

foenis.01 發表於 22-8-26 22:09
近日睇倒呢種職業,所以想上嚟問吓:

1. 社福界登記護士訓練課程同一般護士課程有咩分別?有無話難入啲定 ...

NGO sponsor 喺以前OU , 讀嘅兩年EN 課程,畢咗業之後都要繼續進修。。diploma or degree nursing .

子爵府

不論EN or RN課程都好chur同深
如果諗住有得hea
咁nursing唔啱你

洋房

Ritzmary 發表於 22-8-26 22:30
護士牌唔會註有學歷!
明白,謝謝 !

洋房

Ritzmary 發表於 22-8-26 22:50
1,社褔界en 免學費,附帶條件:畢業要在院舍工作兩年。
2,做醫護要細心要謹慎,切記心急。
3,bachelor ...

謝謝回答 !

4. 請問你知唔知呢個課程資歷架構屬於邊級?
https://www.ha.org.hk/visitor/ha_visitor_index.asp?Content_ID=251636&Lang=CHIB5&Dimension=100&arent_ID=10130

5. 想問吓,每年都咁多人 drop out ,咁呢啲人喺 CV 喥點解釋返自己嗰段時間做過啲咩?同埋有無機會做其他相關嘅工作?

8. 我喺網上爬過文,有啲人喺無相關經驗,無讀過相關課程都收,但呢個比率喺點?或者咁講,白紙佔全部被護士課程取錄嘅學生比例大唔大?

洋房

egono 發表於 22-8-26 22:52
NGO sponsor 喺以前OU , 讀嘅兩年EN 課程,畢咗業之後都要繼續進修。。diploma or degree nursing .
...

你意思喺如果要上 RN 先要繼續進修讀 diploma / degree nursing ?

洋房

Carriegerrard 發表於 22-8-27 00:51
不論EN or RN課程都好chur同深
如果諗住有得hea
咁nursing唔啱你

預咗無得 hea ,我亦鍾意讀書。

我驚嘅喺太過急促自己會讀唔上,然後被退學,呢樣喺我最擔心嘅嘢。

男爵府

foenis.01 發表於 22-8-27 09:32
你意思喺如果要上 RN 先要繼續進修讀 diploma / degree nursing ?

係。。依家坊間多咗好多 Convention course (EN to RN) , 不過好似嗰個就係Diploma,拎咗個RN 牌之後,再讀degree course

侯爵府

回覆樓主:

我有家人係護士,我覺得做得護士一定要有救人嘅心,唔好成日斤斤計較好重要。

洋房

egono 發表於 22-8-27 11:22
係。。依家坊間多咗好多 Convention course (EN to RN) , 不過好似嗰個就係Diploma,拎咗個RN 牌之後,再 ...
明白,謝謝 !
不過 EN 可能都已經好夠做 ... 我成日都驚自己讀唔上 ...

洋房

青青河邊草 發表於 22-8-27 11:29
我有家人係護士,我覺得做得護士一定要有救人嘅心,唔好成日斤斤計較好重要。
...
好中 point
可唔可以透露吓你喺咪護士?

侯爵府

foenis.01 發表於 22-8-28 09:12
好中 point
可唔可以透露吓你喺咪護士?

No, 家人係

首頁

尾頁

跳至