自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

要租樓,無經驗,請問有咩要注意?經地產agent租樓係咪一定要俾身份證記睇咗咩單位,之後唔可以用另一間公司同一個單位?

子爵府

虎到金來勳章

happymina 發表於 22-8-27 11:59
要租樓,無經驗,請問有咩要注意?經地產agent租樓係咪一定要俾身份證記睇咗咩單位,之後唔可以用另一間公 ...

所有野白紙黑字寫低,你要咩要求,預算,唔要兇宅,全部whatsapp agent,以免日後爭議。

租客, 預備卡片 / 在職証明 / 最近3個月收入証明。

你講個份係睇樓紙,如果你簽左之後搵另一間行租同一單位,你都要比番佣金簽左名個間。

記得要睇層樓查册

珍珠宮

回覆樓主:

特別平和特别光猛裝修不要租

大宅

healthymimi 發表於 22-8-27 15:30

點解特別光猛裝修不要租呢

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

healthymimi 發表於 22-8-27 15:30

點解?

大宅

princessgw 發表於 22-8-27 12:11
所有野白紙黑字寫低,你要咩要求,預算,唔要兇宅,全部whatsapp agent,以免日後爭議。

租客, 預備卡片 / 在 ...

>>所有野白紙黑字寫低,你要咩要求,預算,唔要兇宅,全部whatsapp agent,以免日後爭議。

>>租客, 預備卡片 / 在職証明 / 最近3個月收入証明。

如果只係初步睇樓階段(想睇下心水屋苑間格,未落實),係咪都要做晒咁多嘢?包括所有要求同俾收入証明?啲要求駛唔駛填埋落睇樓紙?

首頁

尾頁

跳至