自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

arjarnbuddha 發表於 22-8-30 00:21
回覆 Sadness 的帖子

我過幾日試吓format.今日去了Apple.佢幫我機過機,但只過到80%,他說唔知點解。仲要 ...

在我自己知道的,所有外置driver 應該都需要format 為FAT32,apple 同win機先可以兼容
淡而無味

禁止訪問

男爵府

回覆 白毛毛 的帖子

謝謝。真係好難明。

男爵府

謝謝。買硬碟時再問店員。

公爵府

醒目開學勳章

無話可說 發表於 22-8-27 14:28
ipad唔識用唔好用,我有d戲想電腦過落去都唔知點搞!就咁用黎上網煲劇係靚既
...

用Dropbox or box 得唔得?

男爵府

arjarnbuddha 發表於 22-8-30 15:00
回覆 白毛毛 的帖子

謝謝。真係好難明。

唔難明,其實都係同format 有關,一般用手提電話或數碼相機影相format 都係JPEG ,但iPhone 影的format 係Heic, 所以如果去番win或android 睇番就要轉format 。

男爵府

arjarnbuddha 發表於 22-8-30 15:02

謝謝。買硬碟時再問店員。

對,你問下,我因為又用apple 又用win,所以以前買的HD, USB 都format 做fat32, 而家近年新出的USB本身係Mac compatible,已經係fat32/exfat,唔需要搞咁多嘢,所以你需要check 下你usb format 係乜。

男爵府

我最近在快圖美買scan disk的usb寫i pad pro, pc應用,但在i pad4 gb左右的viedo可以save 到但用返i pad開唔到,插入去win 只開到相,又看唔到video ,而家唯一方法,apple哥哥教我在win 11,一張一張對,少咗嗰張再拉去win.然後買hard disk儲存,佢話fat32比較舊,用U字頭比較好,我唔識電腦,真係聽到暈暈哋!

珍珠宮

Sadness 發表於 22-8-30 03:53
在我自己知道的,所有外置driver 應該都需要format 為FAT32,apple 同win機先可以兼容
...

我試過你講嘅方法,format FAT32,結果都係 Win 11 有啲 file 開到,有啲開唔到,唔係100% 兼容。

珍珠宮

arjarnbuddha 發表於 22-8-30 22:11

我最近在快圖美買scan disk的usb寫i pad pro, pc應用,但在i pad4 gb左右的viedo可以 ...

U字頭即係咩?

我都遇上你嘅問題,煩惱中……

男爵府

arjarnbuddha 發表於 22-8-30 22:11

我最近在快圖美買scan disk的usb寫i pad pro, pc應用,但在i pad4 gb左右的viedo可以 ...

因為唔清楚你個USB 係以前買落定係近年產品,所以咪話一係format 為Fat32或exfat ,我不太清楚你所指的用u字頭是指什麼,因為一直講緊係format 問題,唔係產品。
至於video ,你要留意番video format係乜,一般mp4應該乜都開到,但如果係 .mov format ,win應該係開唔到,你要check 下。
anyway 你都搵左apple staff 幫你解決,佢地應該專業過我。

男爵府

JoanC 發表於 22-8-30 23:14
我試過你講嘅方法,format FAT32,結果都係 Win 11 有啲 file 開到,有啲開唔到,唔係100% 兼容。
...

正如之前嘅post 回應,如果你有某些相係用iPhone 影,因為format唔係JPEG,所以去番win係開唔到的。
一直講緊兼容意思係:外置driver 要format 為兩邊(即apple and win) 都閱讀到嘅模式,但你炒嘅嘢落去嘅format ,例如相同video 等等又係咪win機讀到又係另外一樣嘢。

珍珠宮

Sadness 發表於 22-8-31 01:53

正如之前嘅post 回應,如果你有某些相係用iPhone 影,因為f ...

我啲相唔係 apple 設備影的,是有此網上 download, 有些是 photoshop 畫的(有 win 有 mac)。win 及 mac 原本都可以開到,雲端傳送都可以開到。

但係 FAT32 hard disk 整個 folder 抄時,就有啲抄唔到,有啲抄咗開唔到。FAT32 hard disk 係 win or mac 都發生類似情況,唔可以100%交流。

首頁

尾頁

跳至