在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

做咗家庭主婦多年又湊住小朋友。哩幾年疫情都好少出街,而家小朋友翻咗學,會見到好多家長老師果啲。都唔想同人傾計。好驚有人突然會同自己講嘢,驚講錯嘢咁。如果真係要傾計我係無問題既,只係會覺得成身唔舒服。其實都知自己有問題架喇。但係本身個人就比較內向又咁多年無咩社交,真係唔知應該點做好。會唔會有同樣係咁既媽媽呀?

伯爵府

manmanwong12 發表於 22-9-2 16:37
做咗家庭主婦多年又湊住小朋友。哩幾年疫情都好少出街,而家小朋友翻咗學,會見到好多家長老師果啲。都唔想 ...

接返学放学,即走,好少会停低傾

大宅

yaubb2014 發表於 22-9-3 07:38
接返学放学,即走,好少会停低傾

通常我都係咁。不過唔知點解實會有家長會同我傾下計咁(emoji)(emoji)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

打下招呼,傾幾句,我ok…但同其他家長無咩深交…反而有時細女嘅同學,都好中意同我傾偈…

大宅

Angelice-BeBe 發表於 22-9-5 08:54
打下招呼,傾幾句,我ok…但同其他家長無咩深交…反而有時細女嘅同學,都好中意同我傾偈…
...

其實真係要傾我都可以傾。不過就會唔舒服同好緊張咁。有時感覺自己唔知係咪有抑鬱定焦慮症咁。真係好唔想接觸啲人。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

manmanwong12 發表於 22-9-5 22:04
其實真係要傾我都可以傾。不過就會唔舒服同好緊張咁。有時感覺自己唔知係咪有抑鬱定焦慮症咁。真係好唔想 ...

但你對住小朋友會唔會都係咁?

大宅

Angelice-BeBe 發表於 22-9-6 08:51
但你對住小朋友會唔會都係咁?

咁又唔會。我係對啲陌生人先會咁。自己屋企人同朋友果啲都唔會咁

水晶宮

manmanwong12 發表於 22-9-6 17:47
咁又唔會。我係對啲陌生人先會咁。自己屋企人同朋友果啲都唔會咁

咁好正常啫…不要太擔心…

大宅

Angelice-BeBe 發表於 22-9-6 20:28
咁好正常啫…不要太擔心…

感覺上正常人同人傾計應該唔會緊張同唔舒服。見啲家長個個都好善長同人交流咁。一諗到自己好似異類咁。好似會比人笑咁

水晶宮

manmanwong12 發表於 22-9-6 22:41
感覺上正常人同人傾計應該唔會緊張同唔舒服。見啲家長個個都好善長同人交流咁。一諗到自己好似異類咁。好 ...

其實面對唔熟悉嘅人,有不安感覺係正常。
凡事隨心就可,對住d家長,我都係點點頭,hi下就ok…真係啱傾,就自然會有野講….我自己都唔係好擅長交際嘅人…

男爵府

manmanwong12 發表於 22-9-6 22:41
感覺上正常人同人傾計應該唔會緊張同唔舒服。見啲家長個個都好善長同人交流咁。一諗到自己好似異類咁。好 ...

有D人係好outgoing, 啱啱識都已經好多野講, 一見如故咁, 我自己都唔係好擅長交際嘅人, 我唔會去諗要點樣同佢地一樣咁 social, 反正都係學校D 家長啫, 對你冇咩影響, 想傾咪傾下大家嘅仔女, 唔想傾咪求其講兩句或者直情唔好傾 (話你要買餸煮飯走先 bye bye), 唔使迫自己, 做自己就好, 又唔係要同佢 social 先有飯開 (老細/公司/客人就話啫)

大宅

Angelice-BeBe 發表於 22-9-7 06:14
其實面對唔熟悉嘅人,有不安感覺係正常。
凡事隨心就可,對住d家長,我都係點點頭,hi下就ok…真係啱傾, ...

聽你咁講我都放心啲。我見身邊啲人都話我咁樣唔掂。成日話我連正常既社交都做唔到。令到我都覺得自己好失敗咁

大宅

Mini20160607 發表於 22-9-7 12:51
有D人係好outgoing, 啱啱識都已經好多野講, 一見如故咁, 我自己都唔係好擅長交際嘅人, 我唔會去諗要點樣 ...

我都係想做返自己。覺得勉強自己好唔舒服所以一路都好抗拒識新朋友或者識新既人。只不過又擔心自己太孤僻會影響到小朋友。

水晶宮

manmanwong12 發表於 22-9-7 21:49
聽你咁講我都放心啲。我見身邊啲人都話我咁樣唔掂。成日話我連正常既社交都做唔到。令到我都覺得自己好失 ...

平常心就可以,不用勉強,亦唔洗擔心會影響小朋友,由幼稚園到小學,到大仔都已升中,咁多年我自己接送,都無乜識其他家長,亦無join家長group…但我仔女喺學校亦有好多朋友…

男爵府

manmanwong12 發表於 22-9-7 21:53
我都係想做返自己。覺得勉強自己好唔舒服所以一路都好抗拒識新朋友或者識新既人。只不過又擔心自己太孤僻 ...

唔使太擔心, 人人性格唔同, 我都係好摺嘅人, 唔多主動同人聯絡, 尤其是人大咗, 真正多聯絡嘅朋友真係5隻手指數得晒
但我囡就好Outgoing好多野講, 好鍾意同小朋友玩同主動撩人傾計
加上佢地再大D係會有自己同學同朋友, 所以我又冇諗太多

大宅

Angelice-BeBe 發表於 22-9-8 06:19
平常心就可以,不用勉強,亦唔洗擔心會影響小朋友,由幼稚園到小學,到大仔都已升中,咁多年我自己接送, ...

我都無join到家長group呀。但係我哋間學校之前見到都有好多活動要家長參加。我覺得之後都避唔到要同啲家長相處。你會唔會參加哩啲活動架。不過我個仔又係比較活潑唔怕醜果啲。

大宅

Mini20160607 發表於 22-9-8 09:54
唔使太擔心, 人人性格唔同, 我都係好摺嘅人, 唔多主動同人聯絡, 尤其是人大咗, 真正多聯絡嘅朋友真係5隻 ...

我都覺呀。可能真係個人越嚟越大無咗識朋友果啲沖動。覺得平平淡淡有一兩個知心既朋友就夠。識新既朋友全部嘢都要從頭開始覺得好煩好攰。同埋哩排識咗個媽媽日日都搵我日日都嚟我屋企幾個鐘。我真係覺得好煩。又唔好意思開口拒絕。搞到我更加怕接觸陌生人。
好在我仔都好係好多嘢講又唔怕醜。同我完全唔同。希望我真係唔會影響到個仔。

水晶宮

manmanwong12 發表於 22-9-8 22:16
我都無join到家長group呀。但係我哋間學校之前見到都有好多活動要家長參加。我覺得之後都避唔到要同啲家長 ...

我自己以往好少好少參加學校活動(必須要出席除外)…因為我一湊二,而且仔女的學校不同。

其實你保持平常心,唔洗要比壓力自己,打聲招呼,點下頭就可以…遇到啱傾,就好自然有話題…

男爵府

manmanwong12 發表於 22-9-8 22:22
我都覺呀。可能真係個人越嚟越大無咗識朋友果啲沖動。覺得平平淡淡有一兩個知心既朋友就夠。識新既朋友全 ...

哩排識咗個媽媽日日都搵我日日都嚟我屋企幾個鐘
-> 識咗無幾耐就上人屋企.... 仲要幾個鐘@@
係咪佢帶埋小朋友上黎, 佢小朋友同你仔玩?

大宅

Angelice-BeBe 發表於 22-9-9 06:04
我自己以往好少好少參加學校活動(必須要出席除外)…因為我一湊二,而且仔女的學校不同。

其實你保持平常 ...

湊兩個真係好辛苦。我一個都感覺顧唔嚟咁。
聽你哋講一講我都放鬆咗啲喇。好多謝你呀

首頁

尾頁

跳至