懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

有講法坐月期間飲「白開水」係寒涼、會水腫與第日難收肚,聲稱要以「代茶」或湯去取代飲白開水。
但我諗極都唔明,其實代茶或湯咪又係水份嘅一種,飲落肚,何解會有咁大分別?
唔好介意我提出質疑,因為就係呢種迷思,令到我第一胎唔敢飲白開水,代茶及湯水又預備及服用不足,間接令到我奶水分泌唔夠,不能行人奶路。
我都係想集思廣益,唔想有其他新手媽媽被迷思影響而加劇坐月嘅心理壓力。
如果有支持論說者,又熟悉中醫觀點,或有任何相關經驗,請解說或分享一下。多謝大家!

大宅

LittleSnail88 發表於 22-9-4 19:59
有講法坐月期間飲「白開水」係寒涼、會水腫與第日難收肚,聲稱要以「代茶」或湯去取代飲白開水。
但我諗極 ...

我產後住院一個星期,月子餐包的炒米茶要等出院後才送。留院期間只有水。

住院期間一直餵母乳,反而係bb啜唔掂,要靠自己揸出來餵,第五日已經上奶,一餐可以揸60ml,隻手揸到要廢……

等月子餐的炒米茶送到,我也沒有立即開嚟沖,淨係月子餐的湯水和開水已經夠我上奶,後來我嫌炒米茶濃味一日飲四杯左右。

我這次是第一胎,無陪月無工人無長老,但有神隊友老公幫手,堅持餵母乳又泵又埋身,頭兩個月即使一日瞓大約五小時,也就這樣捱過來了,現在全埋身,奶泵只係用來半夜泵奶。

個人覺得所謂陪月即使有幾好,都係湊一個月,bb第一個月食完就瞓唔會難湊,反而第二個月會脹氣喊得仲多,仲麻煩。

產前沒有水腫,產後有輕微水腫,但這是荷爾蒙影響的正常現象,兩個禮拜左右就消了。比較幸運的是我無妊娠紋,產後個幾月個肚縮到同懷孕前差唔多,至少懷孕前著的褲和內褲都著得返。

總括嚟講,坐月時上奶黃金期幾乎都係飲水、湯水早午晚一碗(買月子餐)、睡眠不足,無影響上奶,餵母乳最重要係堅持。

大宅

住院五日 日日飲炒米茶
出院之後好懶,飲水同湯就算
無水腫,而且人奶都足夠
而且個肚兩個星期內收得好快
由生完似六個月到 第15日 已經得番少少漲

水晶宮

LittleSnail88 發表於 22-9-4 19:59
但我諗極 ...

要人奶夠,最緊要、最理想係密密(包括深夜)埋身。喺頭一個月,最好埋身,泵盡量係喺特別情況(如與BB分離)下先好用。確保媽媽姿勢、BB嘴型正確,唔肯定、食到痛的話就盡快去搵健康院或生產醫院嘅母乳姑娘。

飲品 其實冇話一定飲咩,總之能夠幫你補充足夠水分便可。不過,若果你相信湯/代茶有益,飲湯/代茶能令你安心,飲湯/代茶就好大可能對你有幫助。若果媽媽飲唔夠呢類飲品而覺得沒信心、唔安心繼而唔開心,就會影響產奶。問題其實唔在於湯/代茶本身,明白嗎?

我自己平日都冇飲湯習慣,因為唔覺湯水特別有益,所以湯之於我並非 comfort food。反而,我平時係唔飲大量水都唔安樂的。第一胎初初99準備代茶,叫我千萬唔好飲水,只可飲代茶或湯,咁樣老實講我覺得好攞命!因為唔飲水我真係唔開心。結果我冇理佢,只飲代茶幾日,湯後來都唔係日日飲(滿月後更加係唔再飲),反而一直飲大量清水、未出院時飲醫院派或買嘅各款紙包飲品、出院後飲 decaf coffee 等等等等,一樣都係餵人奶。 The bottom line is,最緊要飲得足夠、飲得開心。

順帶一提,我冇試過產前或產後水腫,亦冇修肚問題。據我理解,呢啲情況人人唔同。

大宅

個人認為絕大部份坊間對產後調理 / 安胎 講法都係信仰居多, 古時可能飲生水? 哈

大宅

我個陣食飯時飲湯,頭一星期會飲代茶,但之後都係飲水多,因為方便,本身我係瘦底,加上有做收腹運動,生完後好多人都話我無生過咁。

營養師話飲水都無問題,但如果想補下,可以加野入去,例如紅棗補血,杜仲補腰等,我自己覺得代茶可以當額外的營養補充

別墅

christyfungfung 發表於 22-9-9 04:23
我個陣食飯時飲湯,頭一星期會飲代茶,但之後都係飲水多,因為方便,本身我係瘦底,加上有做收腹運動,生完 ...

請問一下係邊種"收腹運動"?要點做?

大宅

leinada 發表於 22-9-10 18:00
請問一下係邊種"收腹運動"?要點做?

網上可打產後運動或月子運動

首頁

尾頁

跳至