跳至

首頁

尾頁

大宅

我老公準備去紐西蘭讀書,到時我會申請partner working visa搵工,我本身係HKICPA member, 想問係當地搵tax accountant 工係咪要轉返個會計牌去CPA Australia 或者CA ANZ? 轉邊個會好d 呀?
我做左tax accountant 都有8年,係big 4做過,依家係tax manager。唔知外國人係紐西蘭搵tax accountant 工係咪都唔容易架?我地岩岩生左小朋友,想透過讀書移民,比佢有個好d ge 讀書環境,但我其實都好擔心會搵唔到工,到時申請唔到resident......

男爵府

spoilbrat 發表於 22-9-5 19:21
我老公準備去紐西蘭讀書,到時我會申請partner working visa搵工,我本身係HKICPA member, 想問係當地搵tax ...

吾会揾吾到,揾得耐D啫,呢度大多要有本地經驗,你先試做下part-time,吾好一開始要長工,我c6都係CPA过來,我地上年來

大宅

回覆 kckkck 的帖子

請問你老公係咪轉左個牌去CA ANZ? 咁你老公用左幾耐時間搵長工呀?依家已經交左EOI?

男爵府

spoilbrat 發表於 22-9-8 07:47

請問你老公係咪轉左個牌去CA ANZ? 咁你老公用左幾耐時間搵長工呀?依家已經交左EOI?

其實我吾知 好似有轉呱,我冇問噤多,佢好似有講过,我又冇留心聽,我地上年來,都揾左半年,先揾到份時薪工,之後又隔几個月先揾到份全職,C6年資高,都吾易揾

男爵府

spoilbrat 發表於 22-9-5 19:21
我老公準備去紐西蘭讀書,到時我會申請partner working visa搵工,我本身係HKICPA member, 想問係當地搵tax ...

噤你預早揾屋?

大宅

咁你老公都好叻,一年內係陌生環境外國人身份搵到份長工

男爵府

spoilbrat 發表於 22-9-8 09:50

咁你老公都好叻,一年內係陌生環境外國人身份搵到份長工 ...

不是呀,佢公民來的

首頁

尾頁

跳至