少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

Del

別墅

tw103 發表於 22-9-7 22:40
Del

Del

別墅

tw103 發表於 22-9-7 22:42
Del

Del

大宅

感受到你的無奈

別墅

30051273 發表於 22-9-7 23:53
感受到你的無奈

多謝您留言 除左無奈 我仲後悔

大宅

其實最需要陪伴的時期係過咗,但感情唔會無的,默默守護佢身邊,佢會知的,宜家開始學做佢朋友,未必可以時時陪伴,但一起總是有愛,佢大d會明白的。

大宅

HI...其實我女幼稚園時期都係我奶奶度瞓, 因為我女返下午班, 我奶奶慣了晏起身, 所以唔想一早嘈醒女和奶奶交收,直至小學返全日我女終於可以返屋企住同我一張床瞓, 我每朝送佢搭校車, 生活過得開心.....但一升上F.1青春期發作, 女開始對我好冷淡, 唔想同我講嘢, 但對老爺奶奶老公就唔會, 所以呢.....小學呢6年感情都敵不過青春期風暴, 所以妳唔使耿耿於懷, 加上唔係妳可以接而唔接呀.....妳都身不由己, 就算妳當年接咗佢返屋企住, 都未必有不同結果的.......
至於而家佢唔想星期四返,都可以理解呀....千萬不要勉強佢, 佢呢個時期看"尊重"好重,佢已經係一個小大人了,不再依戀父母了, 這是正常生路歷程呀.....我都好明白妳會傷心難過, 因為媽咪對女既感情無人可以理解.....even 個女或老公.....
媽咪, 加油呀, 我地要訓練自己既玻璃心, 轉化成鑽石心呀!!!!

cathngai    發表於 22-12-8 13:07

別墅

annielui 發表於 22-9-8 10:46
HI...其實我女幼稚園時期都係我奶奶度瞓, 因為我女返下午班, 我奶奶慣了晏起身, 所以唔想一早嘈醒女和奶奶 ...

好多謝您牙 Annie
其實我尋晚眼光光 訓5到。係度無限loop如果可以重頭開始過 我未必俾囡囡係 99度過夜....点点点……忍5住係床度喊左

睇完您message 個心舒服d 同時,身边有朋友同我提過呢個反叛期keep左4年。我唯有見招拆招。

媽媽 我地一齊加油

大宅

回覆 tw103 的帖子

明白妳呀! 我有時mood到都會忍唔住偷偷喊, 無問題的, 發洩吓情緒ok...但要識走返出來,試吓約朋友行街食飯, 分散吓注意力會幫到妳....有時人好衰, 尤其青春期, 妳越關心佢,佢會嫌棄妳....比d空間大家反而有意想不到效果嫁.....希望女女星期五晚返嚟之後大家相處愉快, 咁女女會鐘意返來, 切記問長問短, 過度關心....青春期會怕咗妳的...
我講就叻....我每天還在學習做人媽媽.....加油呀!!!!

cathngai    發表於 22-12-8 13:08

珍珠宮

回覆 tw103 的帖子

我會選擇直頭叫佢搬返屋企,唔通一路住奶奶度咩,一定有一日搬返屋企,因為呢個先係佢屋企!請鐘點又好,工人又好,一定有方法!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

tw103 發表於 22-9-8 13:56
好多謝您牙 Annie
其實我尋晚眼光光 訓5到。係度無限loop如果可以重頭開始過 我未必俾囡囡係 99度過夜.... ...

Annie 講得好啱,青春期應該仲難攪,加上大個女已有自己主見,又同爺爺嫲嫲住咁多年,想改變生活習慣都唔係易
我自己個囡就11歲,都已好難攪,諗到青春期唔想無咗個囡,都要嘗試大家退一步,無得迫

伯爵府

背景:
參吾多由BB到小學 囡囡交俾99湊 星期一至五係奶奶嗰度過夜。星期五晚至接佢返黎。我盡量放工上99家 ...

在於阿女細時嚟講,佢唔會明為何唔請工人就等於由細就要同嫲嫲住冇得長期住係自己屋企。相信佢其他同學有啲都係咁嘅家庭環境而又住番自己屋企跟父母住。佢而家已習慣咗同嫲嫲住或者想陪老人家多啲。一係你慢慢滲啲比佢多啲返嚟住適應,比多啲家庭歡樂佢。一係就直情完全返嚟住。不過到老人家慘啲,平時有開孫女伴。
仲可以修補到的。有機會多啲接送佢返學放學,食早餐食tea倾下偈。那怕少少時間,佢會感受到的。
上到中學啲女仔鐘意揾啲地方打下咭又放上ig同朋友分享。放假同佢發掘下多啲地方遊覧,食,輕輕鬆鬆倾下,等佢習慣同父母一齊多啲熟識感。慢慢大家會好轉的。

別墅

LoveCorgi2 發表於 22-9-12 10:11

在於阿女細個時講,佢唔會明為何唔請工人就等於由細就要 ...

係 坦白講 老人家嗰边又係另一個問題 佢地慣左有孫女身边 更何況佢地個仔(即c6)吾多見佢地 想囡囡返自己屋企時 變左好似同老人家角力甘。因為佢地吾捨得。

不過,樓上講得刀啱既 唯有週末接去返嚟,盡量培養家庭樂趣囉。 慢慢加大番 對自己頭家嘅歸屬感。

伯爵府

tw103 發表於 22-9-12 14:23
係 坦白講 老人家嗰边又係另一個問題 佢地慣左有孫女身边 更何況佢地個仔(即c6)吾多見佢地 想囡囡返自 ...

老人家到咁上下,喜歡見孫女多過見子女,尤其仔又未必咁窩心。孫女係佢哋度住,老人家同你哋嘅聯繫又可以密切啲。改變生活老人家最唔惯。

別墅

LoveCorgi2 發表於 22-9-12 14:33

老人家到咁上下,喜歡見孫女多過見子女,尤其仔又未必咁 ...

我知牙 不過我認我有D固執同自私 我始終覺得囡囡成長 係番父母比較好。要囡囡盡量去番自己身边。

老人家感受 我明 不過我自私地吾係擺第一位

伯爵府

tw103 發表於 22-9-12 14:38
我知牙 不過我認我有D固執同自私 我始終覺得囡囡成長 係番父母比較好。要囡囡盡量去番自己身边。

老人家 ...

呢個正常,梗係想睇住子女陪佢哋成長。走到呢一天,大家都好難做。

別墅

LoveCorgi2 發表於 22-9-12 14:41
呢個正常,梗係想睇住子女陪佢哋成長。走到呢一天,大家都好難做。

yes 多謝您地既留言。您地每一個留言 我重重覆覆咁睇 因為睇完我個心係舒服d 。多谢

男爵府

中學了, 一定會全天候返嚟同你地一齊住, 咁樣一星期住幾日, 阿女個安全感都差D

大宅

BK Milk勳章

背景:
參吾多由BB到小學 囡囡交俾99湊 星期一至五係奶奶嗰度過夜。星期五晚至接佢返黎。我盡量放工上99家 ...

我又咁睇,唔知你睇完會唔會釋懷d,你不用怪自己。阿囡不願意星期四回本,你再勉強她,她也是萬般不願意。反叛期,你倒不如讓她知道,媽媽心底裏是想爭取更多時間和囡相處,但無奈會尊重阿囡的決定。同埋,你唔好以為阿囡回家,會好像小學時有好多互動嘅畫面。以我為例,我囝14歲,星期一至四,放學後,佢已經係沉瀝在自己的世界裡,因為佢哋都想在瞓覺前(和同學打機、睇片、玩,,電話、講電話);但父母嘅角度,當然係不停催促做功課、温書、沖涼、整理自己房間、衣物、雜物等各樣事,對於年青人嚟講,一個字“煩”,變相佢語言/語氣上都態度不好唔好,引起很多衝突。續……

大宅

BK Milk勳章

ironpoint9971 發表於 22-9-14 07:59
我又咁睇,唔知你睇完會唔會釋懷d,你不用怪自己。阿囡不願意星期四回本,你再勉強她,她也是萬般不願意。 ...

我和囝同一屋簷下,返學的日子,有時都有阿囝不需要我的感覺,事實上,會覺得同囝有距離,尤其係聽到佢一群同學仔zoom打機,係流露出開心的心情及笑聲,咁唯有自己協調。咁星期五/六/日的日子,是真正有空間相處/溝通的時間,亦因為少了囉嗦及催促,會有家庭聚會/朋友聚人/投其所好活動,我哋關係會好一點的。所以你不用自責及後悔,年青人也需要自己的空間,你想囡星期四回家瞓,亦不等如是你期待的畫面,倒不如尊重她,你自己留在祖父母家陪伴晚一些,不用上學的日子,投其所好,再陪讓感情了解。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊