少年成長

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

tw103 發表於 22-9-7 22:40
背景:
參吾多由BB到小學 囡囡交俾99湊 星期一至五係奶奶嗰度過夜。星期五晚至接佢返黎。我盡量放工上99家 ...

在於阿女細時嚟講,佢唔會明為何唔請工人就等於由細就要同嫲嫲住冇得長期住係自己屋企。相信佢其他同學有啲都係咁嘅家庭環境而又住番自己屋企跟父母住。佢而家已習慣咗同嫲嫲住或者想陪老人家多啲。一係你慢慢滲啲比佢多啲返嚟住適應,比多啲家庭歡樂佢。一係就直情完全返嚟住。不過到老人家慘啲,平時有開孫女伴。
仲可以修補到的。有機會多啲接送佢返學放學,食早餐食tea倾下偈。那怕少少時間,佢會感受到的。
上到中學啲女仔鐘意揾啲地方打下咭又放上ig同朋友分享。放假同佢發掘下多啲地方遊覧,食,輕輕鬆鬆倾下,等佢習慣同父母一齊多啲熟識感。慢慢大家會好轉的。

伯爵府

tw103 發表於 22-9-12 14:23
係 坦白講 老人家嗰边又係另一個問題 佢地慣左有孫女身边 更何況佢地個仔(即c6)吾多見佢地 想囡囡返自 ...

老人家到咁上下,喜歡見孫女多過見子女,尤其仔又未必咁窩心。孫女係佢哋度住,老人家同你哋嘅聯繫又可以密切啲。改變生活老人家最唔惯。

伯爵府

tw103 發表於 22-9-12 14:38
我知牙 不過我認我有D固執同自私 我始終覺得囡囡成長 係番父母比較好。要囡囡盡量去番自己身边。

老人家 ...

呢個正常,梗係想睇住子女陪佢哋成長。走到呢一天,大家都好難做。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊