自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

長者7月21照完腹部CT,再8月頭入院照埋腸,當時問醫生CT結果,佢話電腦唔見有,但腸鏡結果冇事。跟住普通老人科覆診期9月9,因為疫情,我就幫佢HAgo申請延期同補充藥物,當時8月25 醫院打來話醫生睇過case批准補充3個月藥11月再覆診。點知今日長者自己收到醫院來電話CT結果出左,醫生想盡早返去覆診
我好疑惑點解個幾月後先知CT有事?而家長者既院舍要撤離去亞博,我再打電話去醫院又搵唔到邊個部門自行通知長者,打去覆診部門問護士又話冇紀錄要盡早覆診,好彷徨

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

上回邊度叫做CT

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

比人改左期
HA GO係見到
可以上去睇下

男爵府

Ct 照完要搵醫生睇+寫報告
唔係即刻知

男爵府

YY1101 發表於 22-9-13 21:10
比人改左期
HA GO係見到
可以上去睇下

佢4月至6月入左屯門醫院,出院時醫生話安排7月返去照CT 同腸,照腸當時住左幾日院又再出院,但到我8月25申請補充藥物時都pass .點知今日話CT有問題要見醫生,咁家屬話長者隔離緊去唔到,姑娘就話咁再問下醫生先,所以HAgo都仲係11月覆診冇被改早返,打去覆診紙上既電話,姑娘又話幫唔到手,唔會搵到邊個通知我地

大宅

照完要等醫生寫report, 人手短缺所以就算照完,都要等醫生出report。

男爵府

bb630 發表於 22-9-13 21:17
照完要等醫生寫report, 人手短缺所以就算照完,都要等醫生出report。

明白,但足足等左個幾月,其間仲入過院幾日都冇通知有事

男爵府

姬絲汀汀 發表於 22-9-13 21:18

因為個report 真係要個幾月先有

珍珠宮

姬絲汀汀 發表於 22-9-13 21:17
佢4月至6月入左屯門醫院,出院時醫生話安排7月返去照CT 同腸,照腸當時住左幾日院又再出院,但到我8月25申 ...
問E生先
咁唯有留意電話
會再聯絡

男爵府

QQ_panda 發表於 22-9-13 21:22
因為個report 真係要個幾月先有

明白,咁,touchwood如果係衰野,咪要等成個幾月先發現同通知病人?

珍珠宮

姬絲汀汀 發表於 22-9-13 21:17
佢4月至6月入左屯門醫院,出院時醫生話安排7月返去照CT 同腸,照腸當時住左幾日院又再出院,但到我8月25申 ...

你等嗰位聯絡你嘅姑娘覆你,自己每日check下HA Go個覆診期有無改。既然隔離緊,多數都要隔離完咗先至可以見醫生。

子爵府

姬絲汀汀 發表於 22-9-13 21:26
明白,咁,touchwood如果係衰野,咪要等成個幾月先發現同通知病人?

其實係….否則點會咁多人用政府津貼再自費出去私家照~

而家醫護真係好短缺~

男爵府

因為唔係得你一個病人
= 照都要排完期先有得照

一樣要遲幾個月先發現

想快就私家,但私家都唔係即時出report, 只係叫快過公院

男爵府

回覆 姬絲汀汀 的帖子

可能末必大件事,識老人家腹有水泡,都ct發現。

大宅

可以提早少少打去問個report出左未,如出左,心急可以去開醫健通再去私家睇報告先,我自己都咁做,不過我係纖維瘤抽針,一個禮拜就問到佢已出report,私家CT最快試過星期五照星期一有,但要自己打去問先知咁快,政府就唔知幾快出report,如果係我,緊張嘅話,應該久唔久就會打去問

大宅

姬絲汀汀 發表於 22-9-13 21:18
而家人手短缺係要幾個月先出到report, 所以個幾月未有好正常。
真係無辦法,移民係其中一個原因,最主要係私家醫院出嘅人工真係高過政府好多,工作量又少好多,有唔少醫護轉出私家做。
就算日日打電話去追report,只會加重咗佢地嘅工作量,但都未必快到俾你,快咗俾你即係打咗人尖。
真係想快同好擔心,不如去私家睇吓有無緊要嘢先。

男爵府

bb630 發表於 22-9-14 16:30
而家人手短缺係要幾個月先出到report, 所以個幾月未有好正常。
真係無辦法,移民係其中一個原因,最主要係 ...

今日姑娘再聯絡,原本11月中改早10月中見醫生,希望唔係大件事。其實好似JM講,去私家睇醫健通都係一個辦法。

首頁

尾頁

跳至