自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

子爵府

回覆 daijuju 的帖子

只係轉份工姐,點解可以講到存心欺騙人哋啊?

大宅

講大話已經係誠信破產,仲講咩感情

子爵府

HOPEFORBB 發表於 22-9-15 10:28
回覆 ka@bb 的帖子

其實說穿了都係僱傭關係,唔好講咩感情,想俾咪俾,唔想俾咪唔俾

對,做10年,想人哋打一世工?返工10年的話下屬都轉左好多個啦!睇開啲比較緊要

珍珠宮

jrbady 發表於 22-9-15 10:35
回覆 daijuju 的帖子

只係轉份工姐,點解可以講到存心欺騙人哋啊?

「欺騙我們回鄉,仲同我地講咗一籃子願景,我們都係想佢回鄉有好日子過先將長服嘅錢當bonus比佢,但原來佢仍然會在港揾錢,真係好嬲。」

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ka@bb 發表於 22-9-15 10:33
佢之前屋企要錢用,有叫我預支長服比佢。
又試過借財仔,我地打算比長服佢填數,但原來佢想攞住長服走佬。 ...

是否已經預支左長服? 如果係, 而你又唔想比長服, 可以扣佢人工啊 (雖然唔知仲有幾耐時間)~

我個人覺得一個人係同一間公司工作10年都算係幾長情, 仲要講緊係工人姐姐, 好多工人姐姐做一兩個月就跳槽走左~~

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

都做左十年,而且想搵多d而轉工都係合理,一切跟法例去做,唔會比多比少。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

有咩好嬲?

都係一般打工仔辭職時求其揾d藉口,好嚟好去丫嘛! 換轉你向公司辭職,都唔會兜口兜面批評公司待遇差、無前途啦。

大宅

snow.white 發表於 22-9-15 10:37
對,做10年,想人哋打一世工?返工10年的話下屬都轉左好多個啦!睇開啲比較緊要
...

我之前都有講為高薪走係人之常情,我明。
但問題係我比最後筆錢係希望佢回鄉後有好生活。
但原來她不是回鄉,那我比筆錢佢的初心已經不一樣。

子爵府

做得10年證明你同佢都覺得彼此都唔係太差, 嬲係會嬲既, 俾我會照當封封利是俾佢叫做咁多年既關係, 但唔會俾晒長服全數囉..

大宅

Liuvyn 發表於 22-9-15 10:40
都做左十年,而且想搵多d而轉工都係合理,一切跟法例去做,唔會比多比少。 ...

跟合約是不用比

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

我同你情況好似,十幾年,已預知部分長服(借我錢借到我叫佢唔好還)

預支嘅部分,有曾經收回過?如果無,咁即係已俾一部分長服(bonus),仁至義盡。當日係自己願意,我唔後悔
真係覺得過唔到自己嘅,俾一個月人工bonus,完!法例上我無需要俾,俾咗你條氣又唔順,何必屈委自己呢

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

既然比左就算,都收唔番,冇謂自己唔開心。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

gm147 發表於 22-9-15 10:33
 問5:僱主終止外傭的合約時,在甚麼情況下須支付遣散費或長期服務金?答5:

若外傭已連續為僱主工作不少 ...

你睇漏重點「僱主終止外傭的合約時 」

https://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/11.pdf
attach1/tmp/php7usSzy

水晶宮

有冇口頭講過會俾?有講過就照俾,冇就唔俾
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

會比
人望高處,佢有更好既 我都想佢好

老實 自己打工轉工,老闆問點解唔做? 都搵個好藉口啦!唔通同佢講:第二間公司福利好過你,人工高過你,遠景多過你 唔想係度浪費時間咩

大宅

你不仁我不義我唔會比

大宅

華華子 發表於 22-9-15 10:38
是否已經預支左長服? 如果係, 而你又唔想比長服, 可以扣佢人工啊 (雖然唔知仲有幾耐時間)~

我個人覺得一 ...

她借落我們接近5位數,如果我唔比bonus佢扣,佢都係會走數

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

咪玩啦,我辭職嗰時都唔會講真心話啦長期唔使俾,我辭職公司都唔會俾長服我

大宅

Liuvyn 發表於 22-9-15 10:45

既然比左就算,都收唔番,冇謂自己唔開心。

仍未比

大宅

千里為官只為財
嚟香港都係想賺多啲錢

幫咗你10年其實都好好了
我會唔開心佢講大話
但係唔會同佢計較

首頁
12345...13

尾頁

跳至