自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

大宅

Theo00 發表於 22-9-15 10:54
Exactly
調轉頭,工人姐姐同你講”我出面有份工高人工好多”
叫你加人工

我之前問佢有冇friend介紹,佢話在港的都叫價好高,佢可能睇死我唔會高價留佢

子爵府

好奇
長期服務金係幾多
佢借左你幾多

大宅

cartoon375 發表於 22-9-15 10:53
做咗十年,都唔係短,人生有幾多個十年
但人望高處,想搵多啲,都明白既

我就係條氣有D唔順,你就雙贏,我我雙輸

大宅

華華子 發表於 22-9-15 11:11
佢依家自己辭職, 係法例上, 你係唔需要比長服ga, 但如果你自己想比bonus係okay的~

如果你唔想比bonus, ...

佢根本還唔到亦唔打算還,我地有叫佢唔放假當還債,佢都唔會。
比着香港人,打多幾份工都唔想欠人啦,佢地一心借錢唔駛還,借完財仔打算走佬,仲同我開心share

大宅

ka@bb 發表於 22-9-15 10:33
佢之前屋企要錢用,有叫我預支長服比佢。
又試過借財仔,我地打算比長服佢填數,但原來佢想攞住長服走佬。 ...

千其唔好比
拒地有班人 就係甘
我地唔應該縱拒地

大宅

ka@bb 發表於 22-9-15 10:23
工人做咗10年,自己話不續約回鄉,已買機票,一心諗住照比長服佢。
但想不到原來係為高薪跳工,仲欺騙我們 ...
跟合約做,至少佢冇得嘈你

男爵府

回覆樓主:

我以前有個菲律賓朋友,佢同我講過千其吾好同菲律賓工人講感情,否則你一肯會後悔的。

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

所以咁多人話永久離港,拎走MPF,再返嚟香港做嘢一樣

大宅

jt824 發表於 22-9-15 11:24
我以前有個菲律賓朋友,佢同我講過千其吾好同菲律賓工人講感情,否則你一肯會後悔的。
...

我有諗過將來响街相遇,佢應該都會當唔識我,諗到呢度,就真係唔知點解今日要比筆唔需要比嘅錢佢

珍珠宮

ka@bb 發表於 22-9-15 10:42
我之前都有講為高薪走係人之常情,我明。
但問題係我比最後筆錢係希望佢回鄉後有好生活。
但原來她不是回 ...
你既然預左俾一筆錢佢,點解一定要佢如你所願回鄉享福,你先至覺得筆錢俾得值?或者佢經濟上吾容許佢退休呢。可能繼續工作對佢黎講先至係好既生活。佢話回鄉都係吾想嚮同你相處最後階段,大家有 hard feeling,始終都相處左10年。如果佢講到咁絕情,果下對你真係無感情
最後,錢係你,俾吾俾亦吾需搵藉口

男爵府

ka@bb 發表於 22-9-15 11:27
我有諗過將來响街相遇,佢應該都會當唔識我,諗到呢度,就真係唔知點解今日要比筆唔需要比嘅錢佢
...

所以吾使畀,一切跟合約做便可

大宅

Jhar 發表於 22-9-15 11:26

如果佢真係回鄉,就算佢兩年後決定再回港,我都會毫不猶豫地比佢,因為佢唔係存心欺騙我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔比
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

10年感情俾少少bonus佢冇所謂, 但佢又唔係做得好, 唔需要俾到長服咁多啦. 既然佢仲欠你成萬蚊, 佢亦還唔起, 你咪唔洗佢還就算囉. 額外拎錢出黎俾就無謂喇.

大宅

daijuju 發表於 22-9-15 10:31
佢存心欺騙你,你咪跟法例揸正做,人哋當你傻仔,你仲做咁多做咩?

老實講做咗10年換下環境都可以理解,就 ...

對!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

將心比心
係你同吾同你老細坦言
拋個身出黎都係為錢
有冇要求係你地吾係佢問題
千祈吾好因為知道事實就逐樣數
吾知就比足哂
吾想比冇人迫你
跟足法例

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Jhar 發表於 22-9-15 11:26

性質不一樣
本地僱主已供MPF,員工自走,MPF 袋袋平安;員工被炒,公司俾完長服對沖MPF; 員工發假誓,只係將自己己袋袋平安嘅MPF 提早cash out (即員工點都會有果舊錢)
無MPF嘅年代,長服係要老闆自己嘔(即同而家外傭僱主一樣)。外傭僱主無供過MPF,如員工辭職,本應一毫子都唔駛拎出嚟

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ka@bb 發表於 22-9-15 11:20
佢根本還唔到亦唔打算還,我地有叫佢唔放假當還債,佢都唔會。
比着香港人,打多幾份工都唔想欠人啦,佢地 ...

如果甘樣, 你最初仲唸住比bonus佢?

男爵府

或者比1半/3分之1,咁會唔會好d

伯爵府

華華子 發表於 22-9-15 10:28
其實工人做左10年已經好好了, 人望高處, 人之常情, 佢講大話可能唔想影響大家感情啫, 換轉你做左一份工10 ...

agree . 但我會照比.

首頁
23456...13

尾頁

跳至