自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

牛年勳章

由香港渣馬取消,到今朝見到雜紙回收廠被逼遷單新聞之後,越諗就越嬲。香港大把人有能力、有魄力,但問題因為一啲冇章法嘅政策/管理,令香港不斷俾人㩒住打。依家好明顯港棄坡取,摑完一巴又一巴,作為香港人,其實真係唔太好受。

咁講返渣馬,田總9月16日公佈取消渣馬,然後一堆政府消息人士就走出嚟話「吓?點解嘅?我諗住批架啦,做咩唔等多兩日。」搞笑!好啦,咁其實另有消息人士講我知內情,成件事根本就唔係田總問題。以下我將綜合各傳媒引述嘅政府消息,俾大家睇睇事件更多面貌。

政府消息:田總喺9月7號先向政府提出申請,如果時間咁緊迫,你做乜要一星期前先申請?

事實係6月已交咗申請,中間根據當局防疫要求,revise過四次!係四次!但每次都無開過綠燈,無示意過可舉行嘅機會率,一味無限輪迴revise又revise。政府話官員好shock,一係working level 冇交份prosposal上去,官員真係shock;一係就有人扮shock。

政府消息:從來未聽過田總有設下日期「死線」,今次「突然申請又突然取消」,好兒戲囉。上年都係兩個月內搞啦,今年11月20先跑,兩個月前即係9月20囉,做咩唔等多幾日呀?

搞笑嘅,田總喺9月8日開過記者會,公布賽事擬11月20日舉行,仲表明要求政府一周後回覆,即係9月15日,呢個唔係死線係咩?11月中要開跑,咁大型嘅event兩個月前搞都已經好趕,仲要連可以幾多人跑都唔知,點plan路線?點plan流程?點解上年兩個月內搞到,係因為開跑前4個月已經知人數。渣馬國際賽事真係唔可以兒戲架,太趕嘅話,點搞?

政府消息:田總有問過2月份有冇合適日子,之後政府方面都回覆田總,用做終點嘅維園2月有空檔,點解唔考慮延期?

政府遲遲唔批11月賽期,咁田總就主動問,維園11月打後仲有冇期,但當時政府就話要數到2月中維園先有期。不過有期都唔代表俾田總搞,亦即係話冇開綠燈。再者,明明上年年尾已公佈「2022馬拉松」賽期係11月20日,如果11月、12月都搞唔到要延到出年,咁「2022馬拉松」點都要取消啦,出年係2023啦!

總結就係,政府方面拖咗人好耐,又唔講批唔批,人哋因為唔想hea搞就放棄。田總仲要俾政府消息人士話「係咪田總本身無信心在疫情下籌備咋」、「係咪驚太少人報名參賽,主辦單位隨時要倒貼回唔到本咋」。其實田總為咗搞渣馬,都落咗唔少功夫,折騰咗大半年,搞唔到,你話邊個傷心啲?

即係有個男人求婚,個女嘅次次都話「你改咗呢個缺點再算啦」好啦,缺點就改晒,婚求極都reject,個男人30歲求婚求到50歲放棄之後,個女人講「你早兩日先求婚,做咩唔等我答?我諗住應承你,你唔好走啦。」「好啦!你走啦!你根本就係無自信,你廢呀!」呢個情況,我諗冇人會同情個女人,仲會祝福個男人「You deserve a better one」

國際賽取消,政府話:我唔明點解佢要取消。
金融科技周港星對撼,冇提改善方案之下,政府話:唔怕!要有信心!
郵輪泊唔返香港要留新加坡,政府話:我哋仲諗緊。
香港唯一一間紙包飲品包裝回收廠被逼遷,政府話:我都唔知,等我了解吓先!

https://www.facebook.com/winbigwok/posts/pfbid02eXTuy7B3oBm8RNDGj981r9WMmYFrWDdCJkzbthrwoqgkNv5gSoyANVd1rRmuWjgul

珍珠宮

一定要响香港搞咩,唔比人另有計劃。。講到有寶咁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

你做文宣可以精簡d嗎?我返咗一日工好攰唔想睇咁多字

我都好想了解一下你覺得渣馬兩個月攪唔到點樣全部係政府責任

請問你可以簡潔d嗎?如能提供summary就最好了!謝謝

珍珠宮

熱血金章

竇漪房 發表於 22-9-19 18:57

我都好想了解一下你覺得渣馬兩個月攪唔到點樣全部係 ...

人地按字粒計,體諒下啦,搵食啫

我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

大宅

牛年勳章

竇漪房 發表於 22-9-19 18:57

我都好想了解一下你覺得渣馬兩個月攪唔到點樣全部係 ...

我都唔覺得政府有責任,得兩個月搞咁大壇野真係趕的
所以都明白點解搞唔到,不過橫掂都搞唔到就由佢啦

侯爵府

回覆 Jxnice 的帖子

吾搞咪吾搞囉。好重要咩?鐘意咪自己落街跑囉!

禁止訪問

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

只係一個開始,陸逐有黎架,到樓上呢班人有關既事都被取消時就後悔都太遲了,無謂摑醒佢地,反正都係躺平,只係點躺法遮

嵐嵐喵1234    發表於 22-9-19 23:14

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

你到底For,定Against 㗎 ?我睇到一舊雲。
做文宣嘅唔該專業啲,係就係唔係就唔係,大佬你咁樣寫,收唔到錢㗎喎。

禁止訪問

侯爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

呢度啲人係真傻定假傻?

樓主係copy Facebook啲嘢過嚟,唔係佢自己寫架。

子爵府

虎到金來勳章

funfunyuyu 發表於 22-9-19 19:36
呢度啲人係真傻定假傻?

啲人唔睇字
但樓主可以加返弓句係千頌C寫嘅喺頭,以免啲人唔會

男爵府

TingTing 發表於 22-9-19 18:56
一定要响香港搞咩,唔比人另有計劃。。講到有寶咁

算吧啦,體育界在香港沒有任何經濟貢獻呢句真係深植特區官員心中

珍珠宮

funfunyuyu 發表於 22-9-19 19:36
呢度啲人係真傻定假傻?

咁樓主標題無寫明轉載
BK好少post真係原文copy FB
有人誤會都唔奇
建議樓主加返轉載兩個字

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

toffeetong 發表於 22-9-19 19:03
人地按字粒計,體諒下啦,搵食啫

我真係想聽下各方意見的 我冇政治立場,我只想安居樂業

珍珠宮

Jxnice 發表於 22-9-19 19:10
我都唔覺得政府有責任,得兩個月搞咁大壇野真係趕的
所以都明白點解搞唔到,不過橫掂都搞唔到就由佢啦
...

咁申請嗰方幾時申請?一開始入紙申請預幾多人?往年用幾耐時間預備?請問可唔可以有數據睇下?

子爵府

呢家一單接一單發生,無論對方係啱定錯,都證明係有問題發生緊,政府要諗諗點處理

今日星島話0+7本來係特首10月中施政報告的秘密武器,但呢家社會已經嘈緊0+3、甚至0+0,如果政府唔想咁快放寬,要盡快安撫市民,解釋清楚未適合放寬原因。

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至