自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

頸一邊有很大粒的結節超過4cm, 另一邊有很多細細粒的結節,最大約2.2cm, 原本在政府排了期做半割,昨天睇了另一個私家外科,他說如打算做半割,為何不做全割,第一次的開刀難度不太高,但要做第二次開刀難度會高很多,而且做完全割,只需每天 keep住食藥就可以,藥物沒有任何副作用,請問各位 MJ有沒有此經驗,謝謝你們~

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

睇多個醫生問意見,半割唔一定要食補充劑,一般割完剩低嗰半夠用。
以前政府為方便一般叫病人全割,而家政府肯半割好好呀!會唔會個醫生想你幫襯佢先咁講?

侯爵府

Ikymama 發表於 22-9-22 08:44
頸一邊有很大粒的結節超過4cm, 另一邊有很多細細粒的結節,最大約2.2cm, 原本在政府排了期做半割,昨天睇了 ...
唔知同你個case有幾相近, 有朋友做過應該係半,俾我就唔會想一世食藥

男爵府

頸一邊有很大粒的結節超過4cm, 另一邊有很多細細粒的結節,最大約2.2cm, 原本在政府排了期做半割,昨天睇了 ...

我是政府做全割,每天食1粒甲狀腺補充劑,如半割就應該唔使食,我因條頸好腫,所以需要全割。jm妳要半割定全割是需要醫生評估,同埋你有冇去做抽針

伯爵府

我15年前系政府做半割 我覺得都系睇你要割個粒野系邊 我就系一邊 所以唔洗全割

大宅

我半割. 醫生話如果唔係另一邊都有. 保留另一半好D.
當然唔排除會再生.
所以我自己決定半割算.

公爵府

我係癌全割了,但唔係食粒藥咁簡單的,雖然有補充劑,但唔能夠完全代替自身甲狀腺,依家明顯血糖開始有問題了 ,數值係前期,醫生話甲狀腺全切後患糖尿病機會提升40% ,所以依家只有盡量介甜,多運動,不過將來真係有糖尿病時都冇計了,所以如果唔係癌又或者唔係過大有問題的話,又或者甲亢嚴重,真係要唸清楚喔

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

貓咪達人 發表於 22-9-22 10:35
我係癌全割了,但唔係食粒藥咁簡單的,雖然有補充劑,但唔能夠完全代替自身甲狀腺,依家明顯血糖開始有問 ...

我唔知道食補充劑會影響糖尿病機會,啱啱確診咗糖尿病,開始治療。我係半切,可惜剩低嗰半唔夠用,要食補充劑。
雖然補充劑食法同 supplements 相似,不過實際作用同 supplements 唔同,唔食有嚴重後果,可能會死,而且要定期檢血 mon 住 d 指數,補充劑亦唔可以喺藥房買到,餘生都要食,即使將來考慮移居,藥物需要亦要考慮。

男爵府

貓咪達人 發表於 22-9-22 10:35
我係癌全割了,但唔係食粒藥咁簡單的,雖然有補充劑,但唔能夠完全代替自身甲狀腺,依家明顯血糖開始有問 ...

醫生沒有同我講過冇哂甲狀腺會影響糖尿,那就更加要小心了,只提及如果有手脾就可能會缺鈣,所以要抽血驗

公爵府

Abull 發表於 22-9-22 11:55
醫生沒有同我講過冇哂甲狀腺會影響糖尿,那就更加要小心了,只提及如果有手脾就可能會缺鈣,所以要抽血驗
...

我初時係外科做手術都冇提及架,因為本身我有睇開內科,近排醫生主動幫我驗血糖就發現前期了,未手術前血糖好靚仔架,醫生就話有部份全切既病人患糖尿病機會高左,所以提醒我要努力介甜同運動,幫我繼續驗血糖睇住先

男爵府

貓咪達人 發表於 22-9-22 12:15
我初時係外科做手術都冇提及架,因為本身我有睇開內科,近排醫生主動幫我驗血糖就發現前期了,未手術前血 ...

唔怪之得我剛做完手術時,在家驗血糖突然見到6點3,嚇死我,因不嬲我空肚驗都是正常的

公爵府

Abull 發表於 22-9-22 12:31
唔怪之得我剛做完手術時,在家驗血糖突然見到6點3,嚇死我,因不嬲我空肚驗都是正常的
...

我已經係手術半年了,血糖仲未回落返去喔,真係擔心最後有糖尿病

男爵府

貓咪達人 發表於 22-9-22 13:03
我已經係手術半年了,血糖仲未回落返去喔,真係擔心最後有糖尿病
...

妳今年做手術架?我是2020年做的

公爵府

Abull 發表於 22-9-22 13:22
妳今年做手術架?我是2020年做的

我上年尾做左1次驗出係癌,3月又做一次切晒,第1次做半邊冇血糖問題架,切埋另一半就高左好多,以前4.x好靚仔, 依家6點幾,你2020年做完,依家血糖點呀?.?

男爵府

貓咪達人 發表於 22-9-22 13:26
我上年尾做左1次驗出係癌,3月又做一次切晒,第1次做半邊冇血糖問題架,切埋另一半就高左好多,以前4.x好 ...

而家空肚都是4點幾有時5點幾 不過我血壓就不太穩定

男爵府

Abull 發表於 22-9-22 13:41

其實我身體都出現好多問題架,而家最大困擾就是飛蚊症

公爵府

Abull 發表於 22-9-22 13:41

你就好啦,血糖正常返,我本身有血壓藥食緊,所以冇乜大變化

公爵府

Abull 發表於 22-9-22 13:42
其實我身體都出現好多問題架,而家最大困擾就是飛蚊症

陰公

男爵府

貓咪達人 發表於 22-9-22 13:45

我都有食血壓藥的,但都不穩定,所以莫須羨慕,妳有血壓正常,而我就呢樣唔好

男爵府

貓咪達人 發表於 22-9-22 13:45

希望妳盡快控制好,祝身體健康

首頁

尾頁

跳至