單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

大家好 想問一下關爭撫養權/ 管養權事宜!
我有一對仔女(4歲半,2歲)由出世都係我同婆婆主力去照顧,從來冇一晚佢地唔跟我訓(除左弟弟出世同最近生病入醫院外)
因為實在難忍1x年內既相處、溝通、言語暴力、情緒勒索等行為!係2年前已計劃分開!但一直想細b 大少少先既!好衰唔衰呢個時間 我識左第二個亦比佢發現!決心離婚!
現況係膠著 未分居 但佢已經表示要爭撫養權! 請問大家 如果爭撫養權 一般係點架?花費大嘛?我有工作婆婆亦可以照顧到小朋友 唔會分身家的!

法援又可以幫手嘛?

複式洋房

wendy1984 發表於 22-9-25 20:28
我有一對仔女(4歲半,2歲)由出世都係我同婆婆主力去照顧,從來 ...

如果冇財務糾紛純粹撫養權問題我覺得不用請律師,因浪費金錢兼冇乜幫助!如果雙方都爭的話大家冇刑事案底冇不良嗜好通常會判共同撫養,一方為照顧一方為探視!你就肯定係照顧個方...法庭會交畀社署社工跟進做探訪等等,了解你哋同仔女相處情況再摘寫報告。

複式洋房

回覆樓主:

法援要睇你資產合唔合資格的可以上網查...同埋你勝數得到資產分配的話要找番條數㗎

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

唔洗法援
只要你能證明你係主要照顧者
官就會判俾你

還你千世笑來世未必能遇到

侯爵府

我參加過婦女中心GE 離婚法律講座
希望幫到你

侯爵府

分居滿2年可以單方面離婚
一年就要雙方同恴

大宅

畀面勳章

tammaggieqq 發表於 22-9-28 22:49
如果冇財務糾紛純粹撫養權問題我覺得不用請律師,因浪費金錢兼冇乜幫助!如果雙方都爭的話大家冇刑事案底冇 ...

尷尬位係 分居期間 佢對小朋友管養已經好大意見!話要比佢個妹照顧!

佢個妹自己一個湊緊7歲既仔 又勁多野學緊
點可以湊
佢媽媽身體唔好 成班都唔理性!叫佢去搵家福會做調解又唔肯!全部人當左我做錯事!

複式洋房

wendy1984 發表於 22-10-1 14:22
尷尬位係 分居期間 佢對小朋友管養已經好大意見!話要比佢個妹照顧!

佢個妹自己一個湊緊7歲既仔 又勁多 ...

係㗎!佢哋覺得自己做得好好冇問題,錯係錯在女人身上,係好嬲㗎不過都決定離開啲咁嘅人就唔好太在意啦!因為唔好嘅男人就係咁樣樣而家就死霸爛霸啲仔女...你可以打去社署電話講你想諮詢離婚及撫養權嘅問題,啲社工會幫你駁線或者佢識的話就即時解答你,最好問多幾個社工嘅意見睇下佢哋嘅答案係咪一致先,我請律師處理撫養權但真係冇作用因個官只會pass比社署,最終係你去面對社工!

複式洋房

tammaggieqq 發表於 22-10-1 18:18
係㗎!佢哋覺得自己做得好好冇問題,錯係錯在女人身上,係好嬲㗎不過都決定離開啲咁嘅人就唔好太在意啦!因為 ...

不過你有心理準備...D官同社工唔會好理會你以上形容男方D情況(男方話請個姐姐已冇佢符)

大宅

畀面勳章

tammaggieqq 發表於 22-10-1 18:23
不過你有心理準備...D官同社工唔會好理會你以上形容男方D情況(男方話請個姐姐已冇佢符)
...

請姐姐都要請到先得架….

大宅

wendy1984 發表於 22-10-2 15:53
請姐姐都要請到先得架….

請問你最後可以爭取到撫養權嗎?

大宅

??

大宅

carolwong168 發表於 22-9-29 13:53
唔洗法援
只要你能證明你係主要照顧者
官就會判俾你

認同

複式洋房

wendy1984 發表於 22-9-25 20:28
我有一對仔女(4歲半,2歲)由出世都係我同婆婆主力去照顧,從來 ...

一般官判係以唔影響小朋友既生活行先,應該話如果係你湊開,無特別問題既都會判比你;法援要資產及入息審查先會幫你 不過試下無妨,申請過程都要時間,大約3個月!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊