自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章

9月中,我同仔女都中左,報快測既網頁上報吾到,就打電話留左電話和身份證。第二日有工作人員打電話黎,教我填香港居民為否,在護照欄輸入自己的身份證號碼。當時就上報左拉。
依家我上政府個電子針卡,凈係有打左既疫苗紀錄,電子針卡曾否染疫一欄係寫「否」。 3日前打左上衛生處度問,衛生處叫我打去安心出行度,打去安心出行度,安心出行又叫我打去衛生處度 我即刻就話係衛生處啲工作人員叫我打過黎的。係安心度講左半個鐘電話,都解決吾到問題,最後話過幾日會打電話比我,依家都未收到電話。
有無jm有相同問題,最後電子針卡改返曾染疫。

男爵府

虎到金來勳章 2018復活節勳章

工作人員叫你否認係香港居民,你唔覺得有問題?

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

j_joycie 發表於 22-9-27 22:57

真係有JM講過填身份證係登記唔到,填否再喺護照欄填就得,係個系統有問題

大宅

2024年龍年勳章

j_joycie 發表於 22-9-27 22:57

因為選香港身份證同我仔女的出生證明,都上報吾到,個係統又係得快測內的兩日時間比人報,過左就報吾到。我仔女打左兩針科興,諗住報埋今次新冠就當打一針。所以都無諗甘多。

大宅

2024年龍年勳章

goo_littlebb 發表於 22-9-27 23:00
真係有JM講過填身份證係登記唔到,填否再喺護照欄填就得,係個系統有問題
...

記得是哪個po講過嗎?我想私信問下點搞

男爵府

上網重新下載針卡,就OK
attach1/tmp/phpjqnGq0
attach2/tmp/phpj8ZoHk

大宅

2024年龍年勳章

小糖糖123 發表於 22-9-27 23:06
上網重新下載針卡,就OK

吾得,試過好多次,染疫一欄都係寫否
attach0/tmp/phpjLhnXH

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

913189396 發表於 22-9-27 23:04
記得是哪個po講過嗎?我想私信問下點搞

都係早一兩個星期好多人中果陣見過,但exactly邊個post就忘記了,我就係見好多人都咁講先覺得奇怪。
原來早2 日都有人講:https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23617674

珍珠宮

安心去SCAN下張隔離令上面個康復碼?

子爵府

回覆樓主:

果日帶阿囡去apm 打針,工人就係咁變左紅碼,佢3月中左之前已打左2針,但我幫忙下載返個康復碼入左都係load No話佢冇中過,最後我叫佢搵職員問,職員幫佢搞掂左,你試下去打針地方問?

大宅

2024年龍年勳章

fanny590 發表於 22-9-27 23:13
安心去SCAN下張隔離令上面個康復碼?

可以入到個康復碼,但會顯示資料不一致。依家個問題係電子針卡染疫係否,半年時候過左,就更新吾到。
attach0/tmp/phpLE30Vk

大宅

2024年龍年勳章

sanriokitty 發表於 22-9-27 23:14
果日帶阿囡去apm 打針,工人就係咁變左紅碼,佢3月中前打左2針,但我幫忙下載返個康復碼入左都係load No話 ...

隨便一個政府打針地方就ok嗎?我過多幾日睇下安心度打吾打電話比我先,吾打我再去政府打針度問,多謝你既意見!!

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

男爵府

要去更新針卡嗰度更新記錄 (掃QR)

男爵府

回覆樓主:

確診紀錄,入資料個到係入身份証簽發日期,不是出生日期,睇下自己有無填錯,如上報左,就會攞到康復二維碼,之前有無攞過康復二維嗎?同埋打針時有無同醫護人員講之前確診過,問佢下佢哋有無記錄,如有記錄打完針,張針紙確診位置都會顯示為是

大宅

2024年龍年勳章

小小兔仔 發表於 22-9-28 07:48
確診紀錄,入資料個到係入身份証簽發日期,不是出生日期,睇下自己有無填錯,如上報左,就會攞到康復二維碼 ...

我之前已經打完針了,係尼個月先確診。
我全部都填岩曬的,就係報吾到,要填護照欄先報到。我拿到康復二維碼阿,不過要選護照欄先見到個二維碼,選身份證就無紀錄,我依家上政府網站,張電子針卡只有疫苗紀錄,無染疫紀錄。而且將個康復二維碼放入安心出行,會顯示與個人資料不一致。
attach0/tmp/phpJ87KLR
attach1/tmp/phpfMoeT8

大宅

2024年龍年勳章

小糖糖123 發表於 22-9-28 07:30
要去更新針卡嗰度更新記錄 (掃QR)

你係未講緊安心出行度更新針卡?就係無用。

男爵府

913189396 發表於 22-9-28 08:09
你係未講緊安心出行度更新針卡?就係無用。

你有無醫健通,如果有你去返醫健通睇下個疫苗通行證是否確診欄都係寫否,如是你去最近打針嘅地方睇下職員幫唔幫到你

大宅

2024年龍年勳章

小小兔仔 發表於 22-9-28 08:23
你有無醫健通,如果有你去返醫健通睇下個疫苗通行證是否確診欄都係寫否,如是你去最近打針嘅地方睇下職員 ...

我用智方便的,裏面都係顯示否。

男爵府

回覆樓主:

同埋有機會係你上報時係用護照號碼,打針用身份証號碼,變相兩個號碼唔一樣,就核實唔到身份,所以就更新唔到,咁就真係要搵返相關部門幫你更改返資料先攪到,或者用電郵同佢哋聯絡,睇下可唔可以幫你處理到

首頁

尾頁

跳至