自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

男爵府

MMVV 發表於 22-10-6 16:05
我覺得會影響,尤其士男性聽到BB咸會情緒崩潰添。而且巴士空間细好回聲。如果我甚至考慮先下車等B情緒穩定 ...

我係女聽到都勁憎,不過等我唔搭巴士,地鐵我會落車,頂唔煩
利申:我係超級憎細路

大宅

回覆樓主:

覺得個車長都係忍無可忍先會向個客咁提出,你估佢唔怕比投訴咩。

下次帶多少少野氹下小朋友,分散下佢注意力。

伯爵府

anpanmenbaby 發表於 22-10-6 14:45
如果咁樣我會揀落車,抱住BB上落樓梯都危險

我都會落車

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

20091223 發表於 22-10-6 15:44
單手抱b,收車好危
好多年前我同姑出街,佢1拖2
講明搞唔掂要我幫手

其實諗呢個做法既人出法點都係想話安全D
但又唔諗下要D人單手抱B 單手收車又幾咁安全?
諗出呢個做法既人, 有無試過自己一個單手抱住初生BB再單手收BB車?!
就算響街度收定車上車都唔見得有幾安全
我一手抱B, 一手拎車, 仲邊有多對手拎八達通黎DO?!
我就係諗過咁, 先上左巴士先收車, 方便拍卡,
上到架巴士, 都無乜人, 都叫我要收起架車!
OK FINE! 我咪收, 點知我岩岩一手抱起個B 都未企穩你就開車
我真係無言

其實我大果個用到3個月上到揹帶已經無再用過BB車
因為去到邊都超唔方便, 兜路兜到暈
係初生BB 頸未硬, 我先推BB車咋...

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

有啲bb喊聲真係好刺耳,仲要焗住喺個車廂,我諗車長出得聲都真係好騷擾,上上層好少事啫,以免有咩意外自己都危險啦

侯爵府

Scratinelee 發表於 22-10-6 14:31
係咁既
我個仔一歲三個月到,之前耐唔耐都有抱佢坐巴士,以往阿B係車到都好肯訓,但尋日唔知點解係巴士勁喊 ...
要顧及別人嘅安全呀, 成車人、路上其他車及馬路上的人呀!

人哋唔唔出聲, 自己都識做啦, 落車安撫左細路先啦

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

係咁既
我個仔一歲三個月到,之前耐唔耐都有抱佢坐巴士,以往阿B係車到都好肯訓,但尋日唔知點解係巴士勁喊 ...

如果車長出聲, 應該好困擾他, 為免發生意外, 大家體諒下

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我囡細個啲喊聲都好嘈(自己係阿媽都覺得佢好嘈好討厭,何況其他人),我試過一次搭巴士,佢喊都飛天,自此我只會帶佢坐地鐵,佢一喊起碼可以落下車,等佢大少少唔成日喊先再坐返巴士

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1)

回覆 Scratinelee 的帖子

明白你當時覺得好委屈,比司機叫你同BB上層坐可能好難堪,但既然司機已經出到聲,如果真係咁嘈令到佢集中唔到而出意外,你到時就唔止委屈到喊。
我試過有一次同小朋友去睇表演,可能我小朋友氣管敏感加上室內空氣唔流通,佢坐低無耐係咁咳唔停,真係唔知點好。知道再坐落去真係好騷擾其他人,結果未在人地開口趕我走時即刻帶佢離開,坐在外面等到散場為止。

所以唔好執著司機"可唔可以",只要覺得有機會影響到人地,就應該想辦法解決,而不是坐在原地抱怨,才是做媽媽應有態度。

子爵府

係咁既

可以,影響到司機佢都有權叫你落車。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

係咁既
九巴乘客須知

留意17同21點
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

水晶宮

係咁既

好講真,佢真心同你溝通,佢揸車係要百分百注意力集中,保障全車人包括你安全!法律上佢無權,將心比心上,你應該要咁做,除左自己細路的喊聲,冇人係頂得順人地細路的喊聲,係焗住1架車上係好煩擾令人精神病發作的。

你冇唔啱,細路喊,你都唔想,行多1步,上樓上你又舒服,司機又舒服。

侯爵府

畀面勳章

若果是我,必定落車,哭聲的確會影響人,將心比己,若你是司機不想分心,和兼顧全車人安全,提議你上上層是比較好的方法。但哭聲影響其他人是事實。

侯爵府

其他乘客冇出聲係忍緊你啫

影響到司機行車安排,你自己都自覺D啦。

公爵府

反而我會以安全為理由,同司機配合
ps:影響司機唔能夠平靜及精神集中咁揸車,終於乘客要有份埋單,況且不停嘈,真係可能嘈到聽唔到路面情況

伯爵府

,,,,,,,

大宅

2023年兔年勳章

回覆樓主:

我係你我會落車,個B喺一個地方感覺不良好先會不停咁喊,落車轉換下環境未嘗唔係一件好事

別墅

回覆樓主:

我唔覺得佢有權咁做,而且抱住BB上落上層有危險。可以座最後排

男爵府

littlefunpig 發表於 22-10-6 15:10
呢D 小問題. 我反而唔好意思多D
歲幾抱上上層問題不大

你呢個問題其實係可避免的,我大女細仔相差7年,平日我都單拖一個帶兩個出去,主要係帶大女學野。我出街係一定用咩帶,因為我住地方去邊都係要巴士/小巴或的士,即都係要收車。初生都可以咩帶,有橫咩那種或konny初生咩巾。
bb車我都有用,就係放假有老公在場或我預計我全程路都係行或行遠d坐地鐵先用。
我無冒犯你意思,而係因為我一湊二我出街我會諗好當日成個行程執好野準備好野先出發,所以你呢個問題我真係細心研究過既同我係用大背浪裝哂所有野喺背,前咩一個後咩背浪一手拖大女一手嘟銀包/用電話。其實真係一個帶bb用咩帶先最方便,唔駛擔心交通問題要收車既狼狽處境。

水晶宮

littlefunpig 發表於 22-10-6 16:15
其實諗呢個做法既人出法點都係想話安全D
但又唔諗下要D人單手抱B 單手收車又幾咁安全?
諗出呢個做法既人, ...

你講的好啱,單拖出街帶bb又坐巴士的話好麻煩和危險,所以我從未試過單拖出街,坐巴士是帶bb車,都是揹的。

首頁
23456...14

尾頁

跳至