自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

男爵府

回覆樓主:

唔應該叫你上上層坐,上落有危險。

公爵府

2024年龍年勳章

鴨鴨比 發表於 22-10-6 15:03
落車、抄低車牌司機名再投訴佢
身為職業司機
乜吾係有受訓過?

其實你渣過車未架

我聽到B B喊會頭痛架,如果渣車聽到仲大鑊,我只係係雪藏牌,以駕駛者角度睇件事,唔好見怪呢!

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

明知座長途車,點解唔帶奶咀,車長好心出聲先,如果乘客出聲就會好麻煩,因為好易正反兩班人係車度鬧交。仲大鑊
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

大宅

等下一班車囉,通常司機都好少出聲,出得聲就真係影響到佢.如果發生交通意外就唔好啦

男爵府

我自己試過,車阿仔返學,PN ,係後面係咁喊,好難頂..

侯爵府

Scratinelee 發表於 22-10-6 14:31
係咁既
我個仔一歲三個月到,之前耐唔耐都有抱佢坐巴士,以往阿B係車到都好肯訓,但尋日唔知點解係巴士勁喊 ...

車長有冇粗聲粗氣?

冇嘅,同我哋呻完就算啦~
正如其他jm話太吵耳的確令人分心,安全第一
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

樓主醒目應該落車,上樓上仲危險,噪音會影響司機駕駛安全㗎!成車人性命講真你孭得起咩?

同埋巴士司機有權停駛,因為已經干擾佢,到時成車人叫你落車就有,做人要有同理心,世界唔係圍住你轉嘅

公爵府

講開搭巴士要收BB車,我試過一次之後,凡用BB車就搭地鐵(行遠啲、要上上落落),一係就揹背包,手抱BB。
世界唔會因我而改變,自己諗下點處理不用情況

禁止訪問

回覆樓主:

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

巴士密封,困住d聲,想C!

翡翠宮

牛年勳章

我覺得應該,巴士有條例係唔可以騷擾車長駕車,車長都真係忍唔住先開聲,有啲人聽到bb喊會開始躁,專心唔到揸車成車人一鑊熟。

翡翠宮

牛年勳章

如果bb狂喊,我會落車氹咗bb再搭下一班

子爵府

Bb喊左幾耐?係咪完全唔可以控制到佢收聲?如果真係太耐真係好難集中精神開車,我會落車先 等小朋友 冷靜返先。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

chu_peipei 發表於 22-10-6 17:00
你呢個問題其實係可避免的,我大女細仔相差7年,平日我都單拖一個帶兩個出去,主要係帶大女學野。我出街係 ...
你講既做法就係唔搭/有人陪先推BB車.
係考慮唔曬少部份人既需要
殘障人士可以用輛椅連人上巴士
BB車反而要人抱B收車, 好明顯諗出呢個要求既人, 無諗過呢個動作幾咁危險
我BB車上車, 唔會放低由佢, 會用手扶實
反而收起架車接埋, 我又抱住隻B ,
唔可以好好handle架BB 車secure 佢又唔見得幾安全
有時D rule好唔理性個人覺得 (收BB車係其1)

我都試過一拖2, 但就推BB車帶埋大既搭地鐵,
我條揹帶3個月先用得, 唔想為左呢個短暫period 買多條konny用

而且konny 好快唔用得, 我覺得唔值我響3個月前又買多條只係用幾次, 雖然唔係好貴
加上初生BB 頸未硬, even konny 聲稱初生BB 適用, 我都麻麻地要打直佢放心口
總係覺得個頭會向後R 到, 所以都係唔買
到而家BB過左3個月, 非必要都唔會再用BB車, 真係超麻煩

公爵府

2024年龍年勳章

Duffy814 發表於 22-10-6 14:49
有d人好怕BB喊,包括我在內,平時會坐開d或帶headphone, 但巴士司機唔得,如果因為喊聲影響而有意外,你都 ...

一樣,搭車長期戴headphone,

試過搭車有BB喊,我即刻落車太嘈頂唔順,如果當日下班太累,會去搭的士

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

加菲貓3 發表於 22-10-6 14:36
我覺得應該咯。做司機要集中精神。部份人好怕bb哭聲,真係心都亂曬。為人為己真係要合作 ...

X 2

看似無情但真是會影響心情煩躁。

加菲貓3    發表於 22-10-6 17:22
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

Scratinelee 發表於 22-10-6 14:31
係咁既
我個仔一歲三個月到,之前耐唔耐都有抱佢坐巴士,以往阿B係車到都好肯訓,但尋日唔知點解係巴士勁喊 ...

投訴佢,有無mark低佢名

子爵府

mami2000 發表於 22-10-6 14:57
只有1歲3個月的bb,出街一定揀坐的士,唔會揀坐巴士。
我女2 歲前,出街多數坐的士。
...

Same ,我都係,一係自己揸車一係的士,BB咁喊法真係會影響人,一陣我覺得冇問題,但太耐真係要諗辦法安撫下

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

water-lily 發表於 22-10-6 17:12
講開搭巴士要收BB車,我試過一次之後,凡用BB車就搭地鐵(行遠啲、要上上落落),一係就揹背包,手抱BB。
...
其實我都係試過一次, 叫做挑戰過下單手抱B單身收車
試完一次無下次!

之後又多次, 我係用揹帶揹B, 推架吉既BB 車
方便我上巴士前接埋,
落到目的地, 將BB 放車, 條揹帶放背窶
跟住出出下去, 去到搭巴士前,
再響BB由車上返揹帶
呢個過程真係覺得好白chi...
1個B 帶齊曬2種運輸工具, 只係為左區區搭程巴士去食下野
大陣象到

男爵府

小肉妹 發表於 22-10-6 17:28
Same ,我都係,一係自己揸車一係的士,BB咁喊法真係會影響人,一陣我覺得冇問題,但太耐真係要諗辦法安撫 ...

我怕自己輪盡,上落車俾人整到bb,所以都係坐的士。
始終又唔係日日帶bb出街,有限錢,最緊要安全。

首頁
34567...14

尾頁

跳至