自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

以為一講普通話、一定是大陸人~

這個影片斷章取義,只是開始爭執後的片段!

影片中的媽媽確實是台灣人!

開始她是有詢問博愛座位的小姐(不是拍片者)可否方便讓位?
小姐也很大方的讓了座位,後來台灣媽媽看到對面有了空位即刻移至對面位置,並把博愛位還給讓位的小姐!
本來事情至此其時是一件很簡單的事情!媽媽坐下來後就用國語在跟孩子講解,博愛座是可以給有需要的人使用….

旁邊一個男士(毫無關係的人)就開始大聲惡意的說些話,說:博愛座不是小孩坐的!他就是想看小孩跌倒,現在快點跌呀!….

未完

https://www.facebook.com/groups/75130008031/permalink/10162083741548032/

.
attach0/tmp/phpiW4sE4

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

又叫台灣媽媽返回大陸(他應該是分辨不出國語和普通話)所以台灣媽媽才會也開始大聲反駁…..

試問不管你是哪裡人有人在你孩子前面釋放惡意!你不會反擊嗎?(甚至拍下你的孩子)

CatMonarch    發表於 22-10-6 15:16
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

反國內大媽, 點知點錯相...

公爵府

2023年兔年勳章

個小朋友似只係讀幼稚園,讓俾佢坐都無乜大不了

香港人咁執著,唔怪之得有咁多狂燥症、神經病

侯爵府

大力大力 發表於 22-10-6 14:53
又叫台灣媽媽返回大陸(他應該是分辨不出國語和普通話)所以台灣媽媽才會也開始大聲反駁…..

試問不管你是 ...

都冇講錯嘅返中國台灣省

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

到而家為止啲YC仲死撐係大陸人喎
分明係台灣省口音啦
不過我唔排除係大陸人扮台灣省口音嘅
系咁激動情況下都扮到
佢就真係影后級人馬

p.s后字系王后個后囉
唔係簡體字。
我廢事某些人真係俾人笑無知

hphpphph    發表於 22-10-6 21:35
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

侯爵府

Amy1974 發表於 22-10-6 15:28
個小朋友似只係讀幼稚園,讓俾佢坐都無乜大不了

香港人咁執著,唔怪之得有咁多狂燥症、神經病

本來只係一件小事一宗,最重要係有人誤會左講普通話媽媽係大陸人,所以惡言針對,老實講我仔女幼稚園每日放學由大圍返大埔,都係無位坐,我寧願自己踎低比佢坐都唔會開口叫人讓,依個係大家文化不同而已!

但如果因為有人偏頗對大陸人嘅針對,用鏡頭刻意拍攝,成件事就係對人不對事,同讓坐拉不上半點關係!

珍珠宮

吾讓位咪算
比人話兩句吾好老脾
舉機拍人仲公審
真係唔覺得有幾勁

子爵府

是但啦,總之咩衰嘢都賴大陸人就冇錯㗎嘞。

疫情前行山周圍垃圾又賴大陸人,到冇晒大陸遊客仲係周地垃圾,就賴新香港人,總之千錯萬錯都係大陸人

la_source    發表於 22-10-6 15:57

水晶宮

2024勳章

讓座文化唔同,內地和台灣都會讓比小朋友坐,香港就唔會,所以會有衝突

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

小小馬奇朵 發表於 22-10-6 15:45
是但啦,總之咩衰嘢都賴大陸人就冇錯㗎嘞。

疫情前行山周圍垃圾又賴大陸人,到冇晒大陸遊客仲係周地垃圾, ...

水晶宮

回覆樓主:

有人話女事主迫人讓座,再借意向小孩解釋這是應得的,我諗隔離d人睇唔過呢樣野 ,同埋以為係大陸人仲唔大膽欺凌一翻咩。今次咪比台灣“國民”同香港人互相見識下大家的文明同文化
attach0/tmp/phpCkKd8K
attach1/tmp/phpwCEqjj

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

一早知台灣人,睇個時有講到

子爵府

回覆樓主:

揾返我隔離post, 一開始我就話成件事不合邏輯,無頭無尾叫人不要跟車太貼,不過呢到DJM 個個學識上身扮有料一言一語扮高尚。仲話事件未發生拍片一定無開頭 ,大家記住,香港惾佬傻婆多的事(原來傻的是個男人跟住個傻婆附和拍片)。看事物要看全部不要只看片面之詞,做人要有分析力。

水晶宮

2024勳章

應該係台灣人
attach1/tmp/php8Hvk8Z

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

czl115 發表於 22-10-6 16:27
應該係台灣人

去八卦下,好彩下低啲comment都正正常常
總有離別的時候

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

Chowying 發表於 22-10-6 16:44
去八卦下,好彩下低啲comment都正正常常

唔正常果班見到「台灣」已經笠水收聲啦

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

其實關愛座個sign, 只係關愛老人,大肚,手抱父母and 傷殘

其實無特別提要一定讓座細路嘅。

男爵府

回覆樓主:

関愛座原意係俾有須要人坐,並非年齡大人坐。
年齡大都有行得走得企得。

大宅

睇片見唔到係關愛坐,另外身教
佢咁教小朋友好差

首頁

尾頁

跳至