懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家12週,T21 報告出咗, 發現第21條染色體positive,但係度頸皮1.6mm, 有鼻骨,心臟正常,結構上都無明顯唐氏的特徵。
醫生建議呢個情況下, 等到16週抽羊水再確實,但仲有四個星期,你哋會點揀?
1.現在馬上抽絨毛?
2.等多四個星期照羊水?

如果有媽媽經歷過,可以分享下嗎?

複式洋房

會。。如果係唐氏只能忍痛放棄

大宅

janjane_ 發表於 22-10-6 20:24
而家12週,T21 報告出咗, 發現第21條染色體positive,但係度頸皮1.6mm, 有鼻骨,心臟正常,結構上都無明顯 ...

T21 係準過度頸皮,我之前T21都驗到有問題,醫生叫我等到抽洋水,最後驗完洋水都係有問題,20w放棄了。

大宅

mouseboy 發表於 22-10-7 08:13
T21 係準過度頸皮,我之前T21都驗到有問題,醫生叫我等到抽洋水,最後驗完洋水都係有問題,20w放棄了。
...

明白,你當時有無度埋頸皮?都係正常嘅?
咁有冇考慮過早啲抽絨毛呢?

複式洋房

janjane_ 發表於 22-10-7 08:59

如果你做T21 Advance false positive %會高啲,等16週抽羊水,羊水最準

禁止訪問

複式洋房

hi 樓主你好

我上一胎個case同你一樣,出去驗t21 positive,抽血當日產檢私家醫生都粗略度過頸皮只有1.5mm,佢都同我講正常既,而且bb非常好動,轉來轉去
到出左report我就即刻返去醫院book期,好快星期五去排,星期2就可以見醫生,因為我13w前冇去到醫院book度頸皮,所以一切從新做過,當日醫生照左超級耐,頸皮都係得1.6mm,亦都有鼻,左照右照,醫生結論係:冇任何唐氏表徵喎
咁樣我抱住一絲希望 最後等到17w去抽胎水,因為醫生個一刻同我講其實當時抽絨毛同我去驗t21差不多,(我唔肯定佢講既原因 類似濃度問題?)
最後17w去抽胎水,隔一日醫院已經打返黎話有問題了,醫生同我講,其實表徵冇問題,但係有機會有其他內在既問題所在,我亦都好明白,所以最後18w5就去做藥引

你依家唔好太傷心住,你去醫院排左期,見左醫生先,有可能有個0.x%出錯呢
因為我之前都睇過好多case 有d媽媽都係假陽性,暫時唔好影響到自己情緒住,因為我深信吸引力法則,祝福你同bb都平安!

大宅

chanpimui 發表於 22-10-7 18:33
hi 樓主你好

我上一胎個case同你一樣,出去驗t21 positive,抽血當日產檢私家醫生都粗略度過頸皮只有1.5mm ...

Hello 好多謝你嘅分享!! 你好堅強呀,經歷完仲安慰返我轉頭。我之前其實都有睇過你的post,希望你早日康復,BB 好快會返黎你身邊

請問你最後選擇私家定政府藥引?如果你唔介意,可以分享你痛唔痛呀?我已經做定心理準備了。

複式洋房

janjane_ 發表於 22-10-7 21:37
Hello 好多謝你嘅分享!! 你好堅強呀,經歷完仲安慰返我轉頭。我之前其實都有睇過你的post,希望你早日康復 ...
係呢度每個媽媽都係好勇敢好偉大架,我地唯有諗 可能bb執漏野 所以今次黎唔到我地身邊啫,我好好彩 啱啱接返bb,依家暫時9週

最後我係去屯門醫院架,排期排得好快,完全同我之前想像既公立唔同,一切都好順利咁去

至於痛唔痛呢 老實說 真係冇我想像中咁痛呀 我上網爬文話好似m痛十倍咁,但有可能我之前m痛真係超級痛(痛到典床典蓆+抽筋+嘔)都好我覺得真係唔係好痛
反而最痛係塞藥+檢查宮頸,真係好唔舒服,塞藥係3個鍾一次,一日最多5次,我塞晒5次(到凌晨1點幾),但宮頸都冇乜開,然後訓到凌晨4點幾就熱到爆,喉嚨唔舒服,肚開始痛,5點幾就起身去便便(本身醫生吩咐唔比我去 怕係bb突然出來 但我分到所以照去)跟住一行返埋床就嘔(因為我以前m痛都會痾嘔 所以習以為常)點知一嘔完嗌姑娘收嘔吐物 就開始痛 好似有野係下面咇出來咁 姑娘即刻拎個盤比我,好快幾分鐘就生完了

所以…其實過程都好順利

但係依一刻你最緊要去醫院排期驗左先 唔好咁快打定輸數 可能有機會翻盤呢 你都保持住良好既心態先 一日未到最後 一日都唔好keep住唔開心情緒 bb會feel到架 加油!

如果有野想問 你都可以問我架 我明白依一刻會好無助 我都經歷過…

複式洋房

janjane_ 發表於 22-10-6 20:24
而家12週,T21 報告出咗, 發現第21條染色體positive,但係度頸皮1.6mm, 有鼻骨,心臟正常,結構上都無明顯 ...

抽羊水會比抽絨毛準確少少,不過就要等多4個星期先可以抽,呢4個星期會好煎熬。所以比我會抽左絨毛先,因為其中有個快速測試1-2個工作天已經知道報告,初步知道第21條染色體有冇事。加油!我係抽完絨毛等緊報告…

大宅

apple_a 發表於 22-10-8 18:29

抽羊水會比抽絨毛準確少少,不過就要等多4個星期先可以抽, ...

加油呀等你好消息!抽絨毛痛唔痛呀

複式洋房

janjane_ 發表於 22-10-8 20:50
加油呀等你好消息!抽絨毛痛唔痛呀

打麻醉有d痛,之後抽就唔痛。
我係私家做,成個過程5分鐘搞掂。

大宅

apple_a 發表於 22-10-8 21:04
打麻醉有d痛,之後抽就唔痛。
我係私家做,成個過程5分鐘搞掂。

但係抽絨毛淨係驗到胎盤,check 唔到 confined placental mosaicism (者係胎盤有,但bb 無) 嘅個情況。所以我先掙扎咁耐

你個醫生有無同你討論過呀?

大宅

chanpimui 發表於 22-10-8 00:31
係呢度每個媽媽都係好勇敢好偉大架,我地唯有諗 可能bb執漏野 所以今次黎唔到我地身邊啫,我好好彩 啱啱接 ...

恭喜你呀!!! BB 1定健健康康!!
你本身第一胎容唔容易懷孕架?引產後之後有冇做啲咩調理身體呀?

我而家book咗私家下個月抽羊水,不過嚟緊呢個星期會睇埋政府睇吓佢有咩意見同安排…

複式洋房

janjane_ 發表於 22-10-8 22:25
但係抽絨毛淨係驗到胎盤,check 唔到 confined placental mosaicism (者係胎盤有,但bb 無) 嘅個情況。所 ...

係呀,抽羊水係最準呀,但就要等多4星期再加等報告既時間,所以各有好壞。點都好,保持心境開朗,唔開心BB會感受到既,一齊加油☺️

大宅

apple_a 發表於 22-10-9 15:10
係呀,抽羊水係最準呀,但就要等多4星期再加等報告既時間,所以各有好壞。點都好,保持心境開朗,唔開心BB ...

大家一齊加油!你好快有報告喇

複式洋房

janjane_ 發表於 22-10-9 09:44
恭喜你呀!!! BB 1定健健康康!!
你本身第一胎容唔容易懷孕架?引產後之後有冇做啲咩調理身體呀?

我都唔知我算唔算易孕 因為我同老公唔多行埋 不過咁啱第1胎個次先第一次了解排卵期 就試下 就中左。(之前從來唔留意幾時排卵)
說來慚愧 引產後我完全冇調理過。通常都食外賣 有得食又一餐 冇得食食個麵包算 千祈唔好學我。

你book左幾週去抽胎水?我記得上次醫生話怕胎水唔夠 都同我book到17w先抽既
抽胎水我上次冇打麻醉 我全程me埋眼 但feel到支針一層一層咁拮過 當下真心痛 仲抽左3大支 不過一完左就冇事架喇
希望你一切順利啦!

大宅

janjane_ 發表於 22-10-7 08:59

度頸皮係正常,果刻一定係決定抽羊水,因為係最準確。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至