自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

erumic 發表於 22-10-7 13:22
唔齊針都入到?咁其實其他學校如中、小學係咪都得?

新announcement係咁,只講用安心可入campus而唔受限疫苗通行證。即係換hkid一樣,0針都比入的,但仍要do安心。如要用佢某d facilities, 就係under 599,唔跟就即係犯法。但係argue 位依家係面授。不過有d灰色地帶我就不便多講了,因為我女已經係畢業生唔係在校學生。下星期一好快就知了。

水晶宮

秋天與楓葉 發表於 22-10-7 13:33
恭喜!一家人可以參加囡囡畢業典禮

係呀,多謝。

水晶宮

leopak 發表於 22-10-7 12:57
無取消喎!

話入學校食堂/大型聚會和其他訪客150人以上,都要疫苗通行證。

分department, 定成個faculty ,大家唔同時段已經大不同。佢係有人數限制,唔係係人都入到,就算齊針訪客都唔得。係預先派QR code去控制人數。我只知我女department 得30人唔夠. 封信寫明過程只係1小時。

水晶宮

Ol0314 發表於 22-10-7 16:00

成份通告邊句寫「唔受限疫苗通行證」?

你張野係5月,我今早已經打左去大學問係可以用QR code進入,唔駛full vaccine (我講緊係我個case,係有QR code, 大學上星期派晒比畢業生,唔係講緊冇關係既9588既人) . 至於某場地over 150人或者面授,係另外一樣野黎。我地依家係訪客身份入呀。

水晶宮

女管家三田 發表於 22-10-7 16:22
畢業禮喺露天位置舉行?
如果喺AC Hall,咪一樣要599
齋入campus都行唔到禮㗎

可以咁講,有冇人把守係hall門口就....另一間U 大門口已經冇security 守住。對於一個畢業生黎講,去唔去hall上台拎唔係最重點,當然可以係最好。而係希望最少入campus同班大同/莊員/父母一齊可以係校園內影相。

水晶宮

Ol0314 發表於 22-10-7 17:06
你咁講 偷入去都得啦
洗鬼理咁多
教人犯例

影相係拎正QRpass code去access. 唔係犯法架, 同埋關你咩事。 商場日日都大量人出出入入唔do啦,你快d去報警啦。人地講緊over 150 人場地先要full vaccine. 唔夠150人咪唔駛囉。 至於大學到底預幾多人,我遲下會同u clarify 囉。

水晶宮

castle100 發表於 22-10-7 18:11
回覆 Kittymummy 的帖子

小心比x咬、呢度好多人追住唔放!

某d人酸啫 依家係人地大學放寛唔駛full vaccine pass訪客可以入。我地入去借個wc之後走亦得。

水晶宮

bhamcy 發表於 22-10-7 20:33

好奇一問,你仔/囡無打針,咁同朋友咪無哂社交?食飯唱k睇戲 ...

佢唔係冇打,而係兩針有副作用已經唔敢打第3針了。已經冇唱k睇戲食飯好耐了。至於好fd既朋友同學,生日會係屋企攪。我地唔會出去食晚飯,屋企煮/買外賣,煮多d比佢第二日帶埋返工食。平日食完飯咪自修睇下書。悶既咪星期六日返埋part time,兩份工都係冇針要求。

首頁

尾頁

跳至