自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好租客可遇不可求!內地有買家購入一個單位,未曾入住就將單位放租。事隔一年租客退租,房東自言有心理準備單位會變成「垃圾屋」,未料對方臨走前為單位「大掃除」,清走所有雜物垃圾之餘又將傢俬抹得一塵不染,地板甚至乾淨到反光,房東喜出望外之餘大讚對方是「神仙租客」。

據內地傳媒《錢江晚報》報道,杭州一名姓謝女士於當地買下一個單位本打算自住,但考慮到近年經濟環境不穩,故將從未住過的單位放租。房東指有見網上不少單位退租後都淪為「垃圾屋」,劣質租客不在少數,故得知租住1年半的租客表示要退租時已做好心理準備,然而對方臨離開前所拍下的單位照片令她眼前一亮,

「租客主動發照片過來,說打掃了好久。真的是讓我又驚又喜。」

一塵不染如新樓
極有手尾獲讚「神仙租客」

從報道中的照片所見,該租客打掃得單位極為整潔,地板未見汙漬之餘甚至抹到反光,餐枱、電視櫃、電視機上都蓋有一塊布用以防塵;梳化及睡房的床褥、咕𠱸整齊放好,廚櫃面及鋅盆亦甚為「新淨」,幾近無法看出是被人租住1年多的單位,有網民甚至戲稱以為是剛交吉的新樓。

姓謝房東受訪時透露該名租客姓徐,去年5月左右與妻兒一同遷入,月租約4,800人民幣(約5300港元)。房東指出租前向對方表示單位屬新樓,希望對方「愛惜一點」,但此後就甚少與租客聯絡,直至得知對方要退租時多少擔心單位會變成垃圾屋,未料單位實際狀況令她喜出望外。

maymay88    發表於 22-10-13 04:29
edhepp    發表於 22-10-12 23:57
karenlohy    發表於 22-10-12 15:39
funfun759    發表於 22-10-12 13:28
la_source    發表於 22-10-12 11:08
珠氏家庭    發表於 22-10-12 08:05

水晶宮

畀面勳章

錯重点,幾千蚊租到又靓又大的屋,仲要系杭州
之前去完杭州曾经忽發奇想,可以移居去杭州就好

horsepant    發表於 22-10-12 09:53
goldpiglet    發表於 22-10-12 09:36

翡翠宮

lovelybaby2015 發表於 22-10-12 07:56
之前去完杭州曾经忽發奇想,可以移居去 ...

親...包埋傢私

大宅

回覆樓主:

其實退租清潔咁樣係好正常,可能大陸真係少見先會上新聞

珍珠宮

dimdimfafa 發表於 22-10-12 08:10

退租要清潔返比業主?我真係唔知

珍珠宮

唔係喎… 香港仲少見…
之前同親戚睇啲租盤..
污糟到嚇死人..

大宅

lovelybaby2015 發表於 22-10-12 07:56

男爵府

虎到金來勳章

me 2

伯爵府

幸運地,我都遇過類似的神仙租客

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

我有位親戚都係咁,執到好乾淨之後先退番俾業主

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

香港直情玩C起牆上都有。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

iamiam 發表於 22-10-12 08:25

人地租比你時係乾淨企理, 你退租都要整番乾淨比人掛, 唔通成屋煙頭咩。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

上一層樓, 我是連租約買入,等到租客搬走安排裝修, 可能佢知我會裝修, 所以佢好幫手, 幫我拆哂d冷氣機, 搬走哂梳化、櫃、冷氣、洗衣機, 連天花燈都拆埋, 臨急買番個燈膽裝番上去, 家俬電器搬走, 卻留下一大堆垃圾紀念, 佢可能需要所以帶走一齊, 但為何留低一屋垃圾 仲話係某大銀行中層管理喎

男爵府

通常係業主唔退按金, 租客幫屋企裝修.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

高質素租客
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

回覆:神仙租客

北京和外國的租客退租前要清潔單位,否則業主㑹扣銭,這是一個合理的要求。相反香港的租客比較麻煩。

大宅

公爵府

iamiam 發表於 22-10-12 08:25

唔求清潔到乾乾淨淨,但起碼臨走時都掃吓個地吖。我次次收返間屋,都好似垃圾崗咁

珍珠宮

BGCOME08 發表於 22-10-12 09:23
唔求清潔到乾乾淨淨,但起碼臨走時都掃吓個地吖。我次次收返間屋,都好似垃圾崗咁
...

咁可唔可以扣按金?jm話要搵人清潔,佢冇清潔你搵鐘點當一千咪扣返一千?

大宅

我以前租屋住都會清潔乾淨比屋主

首頁

尾頁

跳至