6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

本身只係餵人奶,想補奶粉比bb,有無話邊隻奶粉好?

大宅

如果食左一段時間人奶,我諗奶粉似人奶會令bb易適應d,同埋淡口d,唔好太甜

子爵府

唔想阿B揀奶食就要揀隻似人奶既奶粉,我仔試過最淡口都係皇家美素,成份同味道都最接近人奶,腸胃適應得到又兩樣都肯食

大宅

BB防敏心得分享勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

BuffetQueen 發表於 22-10-13 13:44
唔想阿B揀奶食就要揀隻似人奶既奶粉,我仔試過最淡口都係皇家美素,成份同味道都最接近人奶,腸胃適應得到 ...

我都係半人奶,BB補樓上講果隻奶粉呀,因為係第一層奶源,營養最豐富的,同唔太甜,BB好快適應。

大宅

BuffetQueen 發表於 22-10-13 13:44
唔想阿B揀奶食就要揀隻似人奶既奶粉,我仔試過最淡口都係皇家美素,成份同味道都最接近人奶,腸胃適應得到 ...

我會選擇味道較淡既奶粉,因為BB較易接受,味道容易入口,我小朋友都食緊樓上講果隻,都幾健康,d 肉都幾實淨。

別墅

最緊要係果隻奶粉同bb夾,冇話邊隻最好,只有最適合bb嘅奶粉。bb飲完有便便、唔熱氣,天然、奶粉唔好太甜,如果唔係就好容易有痰

大宅

我比bb食illumx,果陣bb一出世,我唔夠奶就諗住補奶粉,醫生推介呢隻比我,我keep住而家都比bb飲

大宅

秋之語 發表於 22-10-13 16:41
最緊要係果隻奶粉同bb夾,冇話邊隻最好,只有最適合bb嘅奶粉。bb飲完有便便、唔熱氣,天然、奶粉唔好太甜, ...

係呀,我都好彩試第一隻奶粉,bb已經適應到

大宅

如果要飲奶粉,同意樓上媽媽話揀隻接近人奶配方嘅奶粉,如果唔係到時唔肯飲返人奶。疫情期間身心都好大壓力,最緊要放鬆心情,加油💪🏻

大宅

kwokwaiyan 發表於 22-10-13 18:52
我比bb食illumx,果陣bb一出世,我唔夠奶就諗住補奶粉,醫生推介呢隻比我,我keep住而家都比bb飲

...

我之前比bb飲其他奶粉,但之後bb唔太適應,所以就轉左呢隻,之後就keep住飲幾好

大宅

hoikincc 發表於 22-10-14 06:54
如果要飲奶粉,同意樓上媽媽話揀隻接近人奶配方嘅奶粉,如果唔係到時唔肯飲返人奶。疫情期間身心都好大 ...

最緊要就係唔好咁大壓力

大宅

maggie_tamhk 發表於 22-10-13 16:07
我會選擇味道較淡既奶粉,因為BB較易接受,味道容易入口,我小朋友都食緊樓上講果隻,都幾健康,d 肉都幾 ...

味道淡d係好d,如果唔係bb好易惹痰

大宅

都要睇下BB夾得好唔好,初初唔夠奶個時都係補aptamil白金版,入面益生菌同益生元,可以幫到BB腸胃吸收,BB個時補奶粉都適應得快

複式洋房

我餵開neuropxx幾好呀,去便便去得幾順,聼萬寧啲姐姐話呢隻有HMO同MFGM對免疫力特別有幫助,同埋銜接得算順利

複式洋房

試下HIPP, 我B飲到而家14個月, 佢堂細佬好似8定9個月人奶轉飲奶粉, 點知開始痾硬便, 之後跟我地飲HIPP, 過左一個月再聽佢媽咪講已經無事lu
我諗係因為呢個brand有機無化學野, 對於大多數嘅BB會比較容易適應同唔會化學敏感, 對腸胃都會少啲負擔

首頁

尾頁

跳至