自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

洋房

中央情報員 發表於 22-10-14 09:48
家長平時幫小朋友溫習都好忙啦,國王決定為大家打氣親子王國特別送出 36 套 D ...

疫情期間冇得成日返學, 仔仔少咗運動, 搞到復課之後腳仔特別易攰. 所以我想畀佢做返啲運動, 因為運動對佢嘅成長真係十分重要. 睇咗簡介, 知道GO GOALS KIDS小鐵人活動有分平衡車及跑步方式, 兩項運動都要求到雙腳發動, 真係啱曬我家大少, 腳仔有力啲就自然唔會成日嗌攰, 成日嗲我要我抱佢啊!

以我嘅認知, 鐵人賽一直都係大人嘅賽事, 但原來宜家拓展埋去兒童組別, 我覺得幾得意喎. 相比起其他競技性運動,鐵人要求嘅係持之以恆永不放棄嘅鐵人精神, 絕對係而家我仔仔應該學習嘅信念. 加上我一直想畀仔仔學踩單車, 但佢仲細一定要喺後面傍實佢, 因為一架小朋友單車都幾重下, 要佢去控制真係唔容易, 莫講話要掌握同平衡了. 反而平衡車夠輕又容易操控, 無論加速定係煞車都係用腳仔操控, 車嘅重心減低咗就更有利掌握平衡感! 所以我希望畀佢試下玩平衡車“揸單車"嘅感覺先, 遲啲接銜學單車都易啲上手啊. 同場仲有三項鐵人教練教授小鐵人技巧, 呢個機會真係難得啊! 以前都睇過小朋友玩平衡車嘅影片, 見住啲小朋友帶住個迷你頭盔, 隻腳仔撐下撐下就覺得好得意, 佢地果股衝勁拍得住大人架! 我希望仔仔都咁有energy! 所以我都想快啲帶仔仔嚟D•PARK 做個GO GOAL KID享受風馳電掣嘅感覺

大宅

最想試新興運動親子大挑戰!

好欣賞呢個活動以親子作賣點,介紹咁多易上手嘅運動,俾小朋友同家長一齊挑戰咁多新興運動,增進親子溝通同感情!期待(emoji)

洋房

回覆 中央情報員 的帖子

我想報名 go goal kids平衡車小鐵人,小朋友好鍾意平衡車,剛滿2如果就可以騎的很好

大宅

回覆樓主:

想玩香港攀石,因小朋友好動又精力充沛,攀石可以滿足佢發泄能量,培養耐性

大宅

認識瑞士牛牛第二回

我最想同小朋友參加「穿雲箭」活動,小朋友能夠在職員安全監督環境下玩耍,不但安全,更能減少在街外射箭而對途人的影響,避免不必要的爭執,小朋友可以玩得更投入更開心;加上穿雲箭在家中甚少,甚至乎沒有機會玩,有時想啟發小朋友對其他類型活動的興趣也受到影響,始終要接觸過才能領略箇中樂趣,所以希望能藉著今次在D·Park的嘉年華,讓小朋友食、買、玩得開開心心!

大宅

MommyPanel勳章 BB防敏心得分享勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

家長平時幫小朋友溫習都好忙啦,國王決定為大家打氣親子王國特別送出 36 套 D ...

新興運動親子大挑戰,有來自12個不同國家的12種新興運動,趣味性高,又易上手,甚至可以訓練手眼協調同思考能力。

當中有啲新興運動玩過,又有啲未玩過,大人小朋友都係由頭「學習」規則,大人都無絕對嘅優勢。例如芬蘭木棋,考驗投擲技巧外,仲要計數,親子共同合作,互補不足,可以一齊商量「作戰」方案,再一齊執行,非常有趣!

遊戲當中,大人都好易因為唔熟悉遊戲而「失誤」,反而會拉近同小朋友嘅距離,大人在遊戲中嘅取態更可以讓小朋友學習「失敗乃成功之母」,日後遇到挫敗都可以再接再厲!

好期待同仔仔玩呢啲少有、新奇又有挑戰性嘅新興運動,仲可以從中促進親子關係!

大宅

BB防敏心得分享勳章

我最想同仔仔玩新興運動親子大挑戰。作為一個工時超長嘅香港人,平日真係好少時間陪伴仔仔。周末難得有親子時間,我都唔想得佢自己一個玩。呢啲新興運動正正可以親子一齊玩,等我都可以郁動下!

而且話明係新興運動,都唔係以前我哋接觸開嘅,可以動吓腦郁下身,個人都唔會咁古板,可以同仔仔一齊與時並進,親子間都多啲話題。有12種唔同國家嘅新興運動,又可以從呢啲運動窺見人哋嘅文化,又可以刺激自己嘅思維,唔再局限喺已有嘅生活同運動入面,創造一啲創新嘅意念,對小朋友嘅發展都非常有幫助!

民房

最想同小朋友去D•PARK「兒童放電嘉年華」玩JUST CLIMB 香港攀石,因為我小朋友成日以為自己係spider-man,成日係屋企爬高爬低,上至碌架床下至梳化;甚至係公園見到爬架都係諗都唔諗就一口氣往上爬,其實係呢方面都好佩服佢既大膽同勇氣,因為佢唔怕跌又唔怕高,唯獨對試新事物好抗拒,所以我想畀小朋友參與多D之前唔敢玩或者唔想玩既活動。(小朋友鍾意亂爬,倒不如跟專業既教練學習點樣爬得好) 希望佢可以體驗多啲新事物,順便發揮佢小小既運動細胞,如果攀左上去就要繼續攀,借呢個機會培養佢既堅毅力!係手腳並用既過程中仲訓練到小朋友既成功感,就算只係爬高多一嚿石,都已經係一個進步!!我都好希望我小朋友愛上攀石,話唔定未來既攀石選手就係我屋企既小寶貝XD

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我想玩新興運動親子大挑戰, 因為12個活動中難在日常生活中接觸,而且玩法簡單,既可比小朋友放電, 又可接觸下新事物, 仲可作親子活動, 係唔錯既體驗

複式洋房

最想同小朋友去玩JUST CLIMB 香港攀石,因为小魔星4肢无乜力,协调能力差dd.又吾做运动,又细胆。易放弃。希望通过艰难攀石游戏来燃烧她对动运的热爱。锻炼身体唔好成日喺屋企睇电视。。

洋房

我最想同小朋友去玩嘅活動係~Just Climb 香港攀石。因為呢個活動任何年齡對象都適合,平時小朋友喜歡攀爬扮蜘蛛俠,一般攀石課程或設施都要大些才可參加。而今次有安裝自動保護器的流動攀石牆,讓他可挑戰自己,發掘自己的潛能之餘,我地亦安心放手讓孩子去勇於嘗試,享受攀爬之樂!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

最想同小朋友玩攀石因為可以訓練小朋體能同解難能力

洋房

我最想玩新興運動親子大挑戰!多啲不同選擇,咁可以放多啲電!

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我最想帶囡囡去玩新興運動親子大挑戰,~~ 一家大小参加12種新興運動,挑戰不同障礙的競技關卡,最特别係培養親子樂的匹克球,無論戰績如何,或是否贏在起跑線,都可登上場內的頒獎台,與囡囡感受領獎的滋味,一家大小輕鬆享受運動樂趣。

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

最想比小朋友玩攀石,因為攀石好處好多,首先訓練小朋友大小肌肉,由其小手肌,令佢地平時寫功課都冇咁攰,另外,可以訓練佢地手眼協調,攀石你要利用眼睛去睇,利用個腦個思考用邊一粒石可以安穩爬上去,仲有,除左手之後,小朋友都要利用對腳去爬上去,所以攀石對小朋友全身發展好有幫助。

大宅

回覆樓主:

新興運動親子大挑戰

同小朋友一起參與,可以增進親子關係,另外有12款不同既新興運動,可以接觸到唔同既運動,呢個機會好難得,所以三選一,會揀呢個活動

大宅

我們最想同小朋友去玩 「JUST CLIMB 香港攀石」,因為我的女兒小時候看到其他人玩攀石,已經嚷著要嘗試。但當時因為年紀尚小,不能參加。現在她已經長大了,身體能力已經可以應付攀石活動,所以我想藉著今次機會給她嘗試一下。 而且這個活動也可以做善事,一舉兩得。 希望今次有幸被選中。

大宅

回覆樓主:

想玩平衡車小鐵人,因為可以訓練到體能,同好有速度感,非常之緊張刺激,好岩好動既小朋友玩

男爵府

回覆樓主:

我最想同小朋友去玩JUST CLIMB香港攀石,因為孩子活潑好動,攀石可以挑戰自己,一步一步往上爬,不能一步登天,令小朋友明白勇往向前及堅毅不屈的精神!

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

我最想同小朋友玩嘅係新興運動親子大挑戰。
這些在香港少見的新興運動, 我相信家長同小朋友都十分好奇,想試試。
同小朋友一齊參與其中,既可增進感情,又可透過合作解難,更加了解佢哋嘅想法同處事方式。
運動絕對可以培養小朋友毅力和面對逆境情商,所以運動是陪伴小朋友成長的必需品。

首頁
23456...8

尾頁

跳至