自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

dreamer2019 發表於 22-10-21 16:30
想轉工係因為而家呢一份工太冇希望, 當然新工作亦未必適合自己。 唔係後生想衝想去搏嘅心態, 只係期望有 ...

睇你人到中年,個中年係幾歲,如果45up,真係寧願stable。如果只係40-40頭,都可以博下。不過要預適應,同埋唔岩又再搵。博到就happy囉!
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

dreamer2019 發表於 22-10-21 15:52
就嚟到喇。 見到啲後生女,感覺自己已經老喇,唔夠佢哋黎
你有經驗,唔係個個老闆都要後生

珍珠宮

dreamer2019 發表於 22-10-21 14:24
啱, 我真係覺得自己越搵越少, 因為乜都貴咗

你知嗎?我以前同老細同公司講感情,唔捨得走,個個走晒我仲留低,公司環境變好,啲人返黎,老細就嫌我阻掟嫌我見識少想整我走,唔加人工比我,所以我同自己講,唔好比人睇死,走比佢睇,搵份人工高既轉

angel1223ky    發表於 22-10-21 19:17

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

dreamer2019 發表於 22-10-20 21:14
人工多10%, 做嘅嘢完全唔同。
係我, 我唔會轉工, 空餘時間去玩多啲, 我鍾意行山跑步~

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

子爵府

dreamer2019 發表於 22-10-20 20:46
我人到中年,做緊份工好輕鬆無壓力, 有時甚至有種無所事事嘅感覺。 雖然份工好自由好易做, 但當然人工唔 ...

等錢開飯咪轉

琥珀宮

dreamer2019 發表於 22-10-20 21:14
人工多10%, 做嘅嘢完全唔同。

兩年幾無加過人工,應該underpay。而家份工咁舒服,搵新工一開始就應該要求更高人工,呢個只加10%(相信個base都唔大)實在太少

複式洋房

木土土 發表於 22-10-21 17:25
兩年幾無加過人工,應該underpay。而家份工咁舒服,搵新工一開始就應該要求更高人工,呢個只加10%(相信個 ...

請看#1

複式洋房

fatpanda 發表於 22-10-21 17:06
係我, 我唔會轉工, 空餘時間去玩多啲, 我鍾意行山跑步~

我係少做運動嘅人……

珊瑚宮

dreamer2019 發表於 22-10-21 17:42
我係少做運動嘅人……
可以考慮去學一種外語, 就自己興趣去做~

複式洋房

fatpanda 發表於 22-10-21 17:50
可以考慮去學一種外語, 就自己興趣去做~

如果唔轉工, 真係打算去進修。

珊瑚宮

dreamer2019 發表於 22-10-21 17:54
如果唔轉工, 真係打算去進修。

大宅

dreamer2019 發表於 22-10-21 16:15
我係唔擅長處理辦公室政治, 我係怕是非。 曾經試過喺有間公司因為做得好而畀人睇唔過眼。 工作上嘅嘢我就 ...

我都係最怕是非,尤其是分黨分派果啲最憎。
我永遠覺得做嘢最緊要做咗自己本分,我做得好係應該(代表我有價值),佢哋要眼紅我關我鬼事咩又唔係佢出糧俾我,調返轉頭如果我做得唔好又會話我工作能力差,鍾唔鍾意啲人跟紅頂白。大家都係打份工啱傾咪傾唔啱傾咪算囉,我又唔係一定要同佢哋做朋友,就算係老闆都係咁講啦,如果大家理念唔一致都冇可能夾得到,咁呢份工做黎都冇意思。我以前間公司都有呢啲人(emoji),見到呢啲人我係完全唔會理佢。

大宅

dreamer2019 發表於 22-10-20 20:46
我人到中年,做緊份工好輕鬆無壓力, 有時甚至有種無所事事嘅感覺。 雖然份工好自由好易做, 但當然人工唔 ...

我會轉,我人工福利都好咗已經係最現實條件,無乜理由唔轉。

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

睇下你有幾等錢洗,等錢洗15%已經好重要,人到中年仲有醫療都好緊要。

但賺錢買花戴就咪鬼轉啦,返工等放工是福氣
.........................................

複式洋房

lovestarry001 發表於 22-10-21 18:31
睇下你有幾等錢洗,等錢洗15%已經好重要,人到中年仲有醫療都好緊要。

但賺錢買花戴就咪鬼轉啦,返工等放 ...

係嘅 我身體唔算太好 都間唔中要睇醫生
呢幾年我都用咗好多錢喺醫療方面

大宅

小mama 發表於 22-10-21 17:01
你知嗎?我以前同老細同公司講感情,唔捨得走,個個走晒我仲留低,公司環境變好,啲人返黎,老細就嫌我阻 ...

啱呀,東家唔打打西家,肯做有能力唔驚搵唔到份好工,我之前嗰份做咗18年,係呢段期間公司試過生意唔好冇人工加冇花紅出,試過唔夠人手一個人做三個人嘅工作,日日都要OT,做唔晒放工都要攞嘢返屋企做,係呢段時間好多人都叫我走我都冇走,因為老闆好好做咗咁耐有感情,到老闆退休新老闆上任佢嫌棄我哋係舊老闆啲人唔鍾意我哋,又唔敢炒我哋(因為我哋太耐年資佢要賠錢)所以成日搵嘢雕欄我哋,咁既然大家理念唔一致,我都無謂阻大家時間,唔使佢陪錢俾我我自己走,依家份新工做咗一年,人工高過佢假期又多過佢,依家諗返起都好慶幸自己肯踏出個一步離開舊公司。

男爵府

yan12345678 發表於 22-10-21 14:48

絕對認同,其實間間公司的工作性質都系差不多,但係最 ...

細公司反而可以自己顧自己,自然就少是非

大宅

如果經濟冇壓力就轉啦,你留喺呢度人手又唔多,你唔覺得厭悶嘅咩?真係會做到退休?

複式洋房

D打 發表於 22-10-21 20:58
如果經濟冇壓力就轉啦,你留喺呢度人手又唔多,你唔覺得厭悶嘅咩?真係會做到退休?
...

其實成日都覺得好厭悶, 另一個角度嚟睇就係因為輕輕鬆鬆無壓力, 工作量又唔多, 我覺得做唔到退休

大宅

dreamer2019 發表於 22-10-21 21:34
其實成日都覺得好厭悶, 另一個角度嚟睇就係因為輕輕鬆鬆無壓力, 工作量又唔多, 我覺得做唔到退休
...

咁你仲要考慮啲咩因素?

首頁

尾頁

跳至