自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

熱血金章

我30歲人先享受睇書嘅樂趣 ,但係屋企冇可能容納咁多書,大部份都係圖書館借,其實圖書館吾會同啲書護理或者做清潔,真係有啲書會比較污糟(大多嘅情況都係個封面好多污跡 ,陳年灰色一撻撻嘅舊跡)

每次借嘅書返嚟見到咁嘅狀況,我會搵張消毒濕紙巾好細心抹走啲積,包括內外個邊框,內頁抹唔到就冇辦法了 ,然後我會心情好好 ,慢慢看書,又會諗本書乾淨晒,希望下一個使用者可以享受閱讀嘅樂趣。

其實一個人心態好緊要,個世界氛圍、同埋發現人嘅質素已經每況愈下,希望自己做多一小步,做好自己,生命影響生命。
P.s.: 圖新借既書都好新淨,發現圖書館入啲書越嚟越追得貼書局
attach1/tmp/php4i0kb4

smallkimkim    發表於 22-10-24 17:57
BBsnoopy    發表於 22-10-24 15:31
kwhkwh    發表於 22-10-23 12:10
winwint    發表於 22-10-23 06:57
一罐可樂    發表於 22-10-23 01:01

男爵府

減齡達人勳章

你做得好好呀

大宅

鍾太2009 發表於 22-10-23 00:23
我30歲人先享受睇書嘅樂趣 ,但係屋企冇可能容納咁多書,大部份都係圖書館借,其實圖書館吾會同啲書護理或 ...

多謝你有公德心嘅人真係越嚟越少

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

謝分享。我近來借書都會好似你咁抹。(不過事實係好耐冇去借書)。
圖中兩本書你推介? 仲有咩好書介紹?

伯爵府

多謝你的付出
唔明點解圖書館唔對交還的書,
做少少消毒清潔的程序

子爵府

熱血金章

evip 發表於 22-10-23 00:37
謝分享。我近來借書都會好似你咁抹。(不過事實係好耐冇去借書)。
圖中兩本書你推介? 仲有咩好書介紹? :fu ...

呢兩本書都幾好睇呀
其實我好鍾意借一啲本地醫生寫佢哋同病人之間嘅故事。
白色嗰本係韓國人寫跟住台灣做翻譯 ,了解下小朋友,就育兒嘢都幾有共鳴架

子爵府

熱血金章

Tingting1128 發表於 22-10-23 00:35
多謝你有公德心嘅人真係越嚟越少

好多謝你呀!睇到你頭三個字好感動,其實有時做人有事,唔好太計較,有捨才有得,有時幫咗人或者幫咗件事,可能無意中自己也有得著。做事未必一定有回報,但係自己會心安理得

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

回覆樓主:

就算冇疫情,我在圖書館借書,必會用火酒抹書皮和邊緣,因為覺得太多人摸過,又有好多黑點,感覺好唔衛生,每次抹完塊棉花都好污糟,抹乾淨攞埋本書上床睇就好安心。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我都成日去圖書館借書,因為屋企地方有限,但想睇嘅書無限,後生時會買書,而家真係少咗。試過借到一部份書俾人撕走某D頁數,果下真係好嬲,果D書已經絕版,我上網搵都買唔到,偏偏冇咗幾頁!D人真係好冇品,其實你想留底,抄低內容或者影相(其實唔係好建議影相,違反版權法),起碼唔會令以後嘅讀者睇唔到內容。

P.S. 我唔喺香港,去借果D俾人撕走頁數嘅係中文書,真係覺得影衰晒。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 月餅勳章

我30歲人先享受睇書嘅樂趣 ,但係屋企冇可能容納咁多書,大部份都係圖書館借,其實圖書館吾會同啲書護理或 ...

珍珠宮

睇到你無論係幫借返嚟的書抺書同講心態呢兩樣,都要比個like你。

子爵府

2024勳章 親子王國15週年勳章

多謝你的用心。

大宅

回覆樓主:

咁多年以來一直咁做

男爵府

做得好

水晶宮

環保接龍勳章

子爵府

畀面勳章

欣賞你 。其實我都好鍾意去嗰度借書,之前就算未有疫情 我都習慣返黎用滴露抹下封面。入面就一路揭下用酒精噴。感覺上安心d so far 咁耐都冇事。

翡翠宮

牛年勳章

疫情後我都有抹書習慣,一次過借30本叫堆細路一齊抹,用酒精紙抹書底書面同揭書位,書角黑色會捽多幾下,還書時都覺得啲書新淨咗好多,下一手小朋友借會好開心。

翡翠宮

牛年勳章

rose-mag 發表於 22-10-23 01:35
我都成日去圖書館借書,因為屋企地方有限,但想睇嘅書無限,後生時會買書,而家真係少咗。試過借到一部份書 ...

真係好衰格
撕走書點睇?會唔會還書時report翻俾圖書館等佢地收起本書或者睇下有無replacement?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

C.Humphrey 發表於 22-10-23 07:54
真係好衰格
撕走書點睇?會唔會還書時report翻俾圖書館等佢地收起本書或者睇下有無replacement?
...

好難有replacement, 有幾本係圖書館孤本,見到記錄係之前有嘅lost咗,而我去好多個書網都話已經斷貨,喺圖書館借到好開心,點知缺頁。我有還書時講俾圖書館員知,佢地話有記錄,知道缺頁,但冇得再補買新,所以繼續借出。

真係好樣衰,其中三本係江獻珠食譜書,另一本係教編織嘅書,俾人撕走咗個樣圖pattern, 仲有手工書,無端端唔見咗幾頁。。。呢d全部都係繁體中文書嚟。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

回覆樓主:

謝謝你的分享。
請問白色那本書內容講什麼?

首頁

尾頁

跳至