0-6個月

跳至

首頁

尾頁

子爵府

頭3個月我都用優合the one泵奶,最近泵少左,奶量亦跌,用the one越來越泵唔出奶,但阿b埋身時or我手擠時都有奶出,個胸朝早都係谷,我好無再花錢買其他電泵試?
定因為個胸細番同泵少左,已經泵唔出奶?
但點解阿b又食到嘅?

大宅

pky726 發表於 22-10-23 13:18
頭3個月我都用優合the one泵奶,最近泵少左,奶量亦跌,用the one越來越泵唔出奶,但阿b埋身時or我手擠時都 ...

買泵都未必解決到,泵的刺激太單方面,無法像bb嘴巴和手多方面的刺激,用泵會泵出越來越少係遲早的事。

母乳能持久餵哺係靠埋身(手也可以),bb嘴巴刺激出噴乳反射(即時造奶機能)才能解釋為何胸摸起來軟淋淋,但一直有奶的原理。

可以的話,能埋身就埋身,泵不出就唔好糾結個泵的問題,可以補奶粉,或者撐到提早加輔食。

子爵府

hearsay14 發表於 22-10-23 14:25
買泵都未必解決到,泵的刺激太單方面,無法像bb嘴巴和手多方面的刺激,用泵會泵出越來越少係遲早的事。
多謝你嘅意見
初時我以為個胸無咁谷同細番,同埋乳頭無之前咁大,個喇叭唔啱而買左個細喇叭去試,但結果都係一樣。。。泵唔到奶

阿b埋身唔算好叻,個胸好谷時佢肯食,可能嗰時出奶會快d,但有時個胸比較軟,佢就無咩耐性去食,啜幾下就放棄,未等到奶出就放口

我自己想keep住餵人奶,但又無能為力

大宅

回覆 pky726 的帖子

未必係bb無耐性,有時係個姿勢唔舒服或者唔鍾意都有影響,我好多姿勢都試過,有一段時間鍾意躺餵、一時搖籃式、一時欖球式,試到佢肯吮為止。

bb食奶方面其實好單純,只要堅持,佢唔會拒絕。

子爵府

hearsay14 發表於 22-10-23 17:15

未必係bb無耐性,有時係個姿勢唔舒服或者唔鍾意都有影響,我好多姿勢都試過,有一段時 ...
我試過幾個姿勢,係側趟先最舒服同埋食得最順,朝早餵最谷嗰時最成功,但下一餐個胸無咁谷時,佢啜幾下覺得無咩料到就放口,想氹佢啜耐d都唔得。。。

大宅

總之睇濕片數,同埋佢平時精神夠唔夠,埋身本來係bb決定食幾多,佢肚餓就隨時餵。同埋bb三個月後吸吮力強,如果認真吮,10分鐘時間係可以食飽的。

30分鐘才覺得飽是初生嬰兒時的說法,bb大個左,覺得飽就會唔肯食。

子爵府

hearsay14 發表於 22-10-23 22:29

總之睇濕片數,同埋佢平時精神夠唔夠,埋身本來係bb決定食幾多,佢肚餓就隨時餵。同埋 ...
片數係夠,因為我係人奶同奶粉餵b ,人奶唔夠就食番奶粉

BB之前都食到10到15mins,好多時食食下就訓著

我覺得佢唔夠飽係因為佢好多時食食下發脾氣,好似話俾我知點解啜極無奶咁,佢試多2,3次就甩口唔再試啜,我唯有補奶粉,但我用手擠都仲有奶出,可能佢覺得太少卦。。唉

大宅

唔好比壓力自己,bb食量同大人一樣以日計算,如果佢真係肚餓,下一餐會食多d。
埋身有個優勢就係隨時可以比佢食,唔好刻意去跟時間表餵奶,為左咁而刻意補奶粉,你的母乳就真的會越來越少。

可以先試幾日,佢肚餓再餵,少食多餐,留意佢濕片和精神,從中可以了解佢食量同幾時會肚餓。

如果覺得無用,就用返補奶粉方法,唔好覺得自己無奶,bb一日願意埋身,一日都會有奶的。

子爵府

hearsay14 發表於 22-10-24 12:28

唔好比壓力自己,bb食量同大人一樣以日計算,如果佢真係肚餓,下一餐會食多d。
多謝你嘅鼓勵,因為阿b好多時只係朝早嗰一兩餐聽話咁慢慢啜之外,其他都係啜幾啜就放棄or發脾氣,攪到我好氣餒。

如果埋身失敗,我都希望泵出來俾佢食,話晒係人奶,我唔肯定係咪依家個胸同乳頭有變,而泵唔出定個電泵有問題,因為睇落係有吸力,但個feel又好似無料到,我唔知仲好無花千幾蚊去買多部試。。。。

大宅

其實母乳係靠噴乳反射大量出奶(這是決定富媽媽和窮媽媽的因素)唔係胸大=奶多,你有可能習慣左奶泵的刺激,可以改泵的刺激頻率(是頻率不是力度)同埋泵奶前可以刺激一下乳暈和乳頭,這樣可能會有改善。

另外要儘量放鬆,多休息和飲水也會影響奶量。

子爵府

hearsay14 發表於 22-10-25 08:52

其實母乳係靠噴乳反射大量出奶(這是決定富媽媽和窮媽媽的因素)唔係胸大=奶多,你有 ...
我之前最多可以泵到220ml,有日食左隻糉之後即刻減奶,飲左幾多通乳湯都係泵得百幾,依家仲更加少。。。

你講嘅改變頻率我都有試過,但結果差不多,都唔知我問題定個泵

D2日我多左同阿b埋身,每次都同自己講bb唔會餓親自己嘅,但個心成日怕佢唔夠飽

hearsay14    發表於 22-10-26 07:50

首頁

尾頁

跳至