跳至

首頁

尾頁

別墅

我知道其中一個父母是澳洲公民的話 ,
就算係HK 生BB 都一定有資格入藉澳洲 , 反而依家考慮係時間問題
因為聽人講如果係HK生 BB 的話 , 交哂文件去澳洲領事館可能要等好耐都未批
但有d 又話只是等三星期 ( 交哂文件計 ) 就有公民身份 , 再馬上申請護照
而如果澳洲生的話 , BB 就自動入澳洲藉 ,

因為當然香港生就最好 , 因為大部份親友都係呢度 , 方便照顧
但為左小朋友又怕佢出世後難入藉 ( 怕幾年都未有的話就煩 )

所以想請教大家有沒有類近經驗
謝謝指教

子爵府

kinkin972002 發表於 22-10-26 10:35
我知道其中一個父母是澳洲公民的話 ,
就算係HK 生BB 都一定有資格入藉澳洲 , 反而依家考慮係時間問題
因 ...

你們現在是否在香港居住?
我是澳洲公民,孩兒在香港出生及成長 (已1x歲), 記得申請Citizenship by Descent 約一個月。現在申請passport 時間較長,澳洲本地申請約兩個月。因為疫情封關有180萬本passports過期或即將到期。所以時間要長些。

別墅

回覆 Gloriasogashiwa 的帖子

我地係住係香港呀 ! ✨
你小朋友申請嗰陣時是否比而家短時間好多
我都知道因為疫情關係,應該申請時間會耐啲,原來澳洲本地申請都要幾個月
海外申請咪更加耐 ? 是嗎 ?

請問知唔知道有冇網站教申請流程係點樣,因為上澳洲政府網站,佢哋講嘢比較概括啲,沒有仔細講每一個步驟點做,我哋發電郵俾佢查詢,佢都係將個網站發返俾我,冇好詳細咁講解,尤其是申請時間要幾耐 !

但係都謝謝你先,你嘅資訊都好有用,如果有多啲有用嘅資料隨時話我聽啦謝謝

子爵府

kinkin972002 發表於 22-10-28 12:23

我地係住係香港呀 ! ✨

其實不是很複雜,BB出世後攞咗出世紙,填好表格 (找一位witness 簽署),媽媽帶passport/citizenship certificate or 澳洲出世紙去辦理,取BB入籍證當天可同時再交passport申請 (當然表格要填好及witness簽名),在不同樓層及部門辦理。
以前申請入籍紙約一個月,passport就3星期。現在可能要更長時間,但你們住在HK, 如不是急住帶BB離境,影響不會太大。

別墅

謝謝你
很有用的資料 !

子爵府

kinkin972002 發表於 22-10-30 08:25

謝謝你

另外BB的passport 證件相也要witness 簽名。如果有疑問或想知update info可以親自去澳洲大使館問清楚。

別墅

我本人可否做太太既 witness ?
定係要其他人 ? ( 例如佢 daddy ? )

子爵府

kinkin972002 發表於 22-10-30 21:23
我本人可否做太太既 witness ?
定係要其他人 ? ( 例如佢 daddy ? )

親屬不可以做witness. Witness可以找認識你太太及見過BB的澳洲公民,不是公民就要專業人士,公務員等等 (list上有幾十種合資格人士)好多人找接生的醫生護士,我則是會計師朋友。

別墅

Gloriasogashiwa 發表於 22-10-31 09:04
親屬不可以做witness. Witness可以找認識你太太及見過BB的澳洲公民,不是公民就要專業人士,公務員等等 ...

謝謝你,依家清楚好多了

男爵府

kinkin972002 發表於 22-11-4 11:55
謝謝你,依家清楚好多了

係香港生左先,有hkID 同都可以申請澳洲citizenship. 相反就要在港住滿7 年先有hkid

男爵府

回覆 kinkin972002 的帖子

好似有條件小朋友要在澳洲住滿3年,佢的下一代才可以申請公民。如果我冇記錯的話。

男爵府

arjarnbuddha 發表於 23-8-5 17:47
回覆 kinkin972002 的帖子

好似有條件小朋友要在澳洲住滿3年,佢的下一代才可以申請公民。如果我冇記錯的 ...

要喺澳洲住滿2年,不是3年。

或小朋友的小朋友(3rd generation)在澳洲本土出世,就算小朋友(2nd generation)無住過澳洲,3rd generation 都可成澳洲公民。

https://immi.homeaffairs.gov.au/citizenship/become-a-citizen/by-descent#Eligibility
attach1/tmp/phpaChTVD

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊