心聲留言

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

家人和自己的健康
生老病死,生離死別
自己的工作

將來太多未知,感到不安和恐懼

點可以令自己唔好想太多、處之泰然?

男爵府

CSS701 發表於 22-10-26 11:24
家人和自己的健康
生老病死,生離死別
自己的工作

健康係自己控制到既事,靠自己努力改善
生老病死係天意,隨緣,平常心
工作,唔知你情況,轉到環境就轉
錢,只要唔欠債唔賭錢已經好好

瑪瑙宮

是, 我都會, 有恐懼感.

侯爵府

家人和自己的健康
生老病死,生離死別
自己的工作

憂慮恐懼可以解決問題麼?如果唔可以,就積極去諗解決辦法,解決唔到既,煩都無用,要來既始終要來。

侯爵府

Heman2001 發表於 22-10-26 15:19
健康係自己控制到既事,靠自己努力改善
生老病死係天意,隨緣,平常心
工作,唔知你情況,轉到環境就轉

有時健康都未到自己控制
工作算穩定,但不是自己喜歡和感覺舒服的,但為了錢仍是繼續。不過將來工作如何是無人知

男爵府

家人和自己的健康
生老病死,生離死別
自己的工作
身體只是個靈魂载道器而已,總會到壞死的一日,這個身體你沒有擁有權,但你有絕對的使用權。

點樣利用你的身軀做你想做嘅事,就睇你自己囉。

如果你明白左,就冇咩好再憂慮,乒來將擋,水來土淹

侯爵府

kenfung71 發表於 22-10-27 20:31
身體只是個靈魂载道器而已,總會到壞死的一日,這個身體你沒有擁有權,但你有絕對的使用權。

點樣利用你的 ...

但面對家人健康問題,我真的感到崩潰

複式洋房

回覆 CSS701 的帖子

明白你對家人的健康的擔憂和焦慮。除了跟從醫生指示, 建議你和家人可以上網了解嗰種病嘅日常護理和怎樣預防惡化和併發症, 這是許多人都忽略的。家人或你有問題請不要害怕向醫護發問因為健康是自己的, 而你才是你家人真正的守護者(當然儘量一次過問哂或精簡)。你亦可試吓找尋一啲醫院內外嘅病人家屬support group, 找同路人傾訴分享怎樣照料。你個人如需要情緒輔助亦可隨時使用在網上一啲本地或外國免費online emotional support chat例如7 cups, chat窿。另外睇一啲宗教影片亦可能幫到你了解人生的定義和舒緩你的苦惱。
在人生路上你並不孤單, 我們要慢慢接受生老病死。人生遺憾不如意, 是所有人都極難避免的, 但我們可以減緩退化嘅過程和尋求available嘅輔助。衷心祝褔你的家人能儘快回復健康!

侯爵府

chowwan1 發表於 22-11-7 14:04

明白你對家人的健康的擔憂和焦慮。除了跟從醫生指示, 建議你和家人可以上網了解嗰種病 ...

謝謝你
對於生死我仍然未看透和感到恐懼

複式洋房

別客氣,生死是大部分人都懼怕的,好多人話唔驚有啲都係扮勇敢嘅啫。但其實老人家最需要係身邊人對佢哋最後嘅尊嚴和關愛。自己作為親人做到自己嘅best就足夠無憾了。我就算係護理人員都同你一樣有好多嘢驚,例如蚊,曱甴,簷蛇,惡人,甚至祖父母嘅最後。但我唔驚血和屍體因為由5歲已經開始睇表哥打喪屍遊戲所以你害怕見到生死只是你驚咁多樣嘢裡面嘅其中一樣,很正常! 了解多啲就會無咁驚架啦!

侯爵府

chowwan1 發表於 22-11-8 11:36

別客氣,生死是大部分人都懼怕的,好多人話唔驚有啲都係扮勇敢嘅啫。但其實老人家最需 ...

最恐懼是很想念他們,但永遠見唔返,回想過去.....

複式洋房

係, 我見到你在另一帖子提及你一位親人過世。我的外婆最近也仙遊了, 同樣有無限思念和遺憾。我自己唯有多為她做善事來補償自己內心的侮疚和為她積福。我甚至諗如將來有幸希望以她名字開間日間護理中心去紀念她再交由非牟利團體營運。我感覺自己將負能量化作一個以先人為中心嘅動力/能量好似令自己心理好過啲, 亦符合我懷念先人嘅一個正面和博愛渠道。因為我如淡忘佢心裏面好似覺得好不孝。你或者覺得我嘅想法好傻, 但這是我現時唯一方法。

侯爵府

chowwan1 發表於 22-11-8 12:45

係, 我見到你在另一帖子提及你一位親人過世。我的外婆最近也仙遊了, 同樣有無限思念和 ...

你呢個諗法我都有呀,如果有日我有好多錢,我會以親人名字建老人院或買醫療車接送老人家到醫院覆診,香港老人福利永遠被忽略

我親人走了快8 個月了,我仍非常掛念她,同時我也想念另一位走了6 年多的親人,呢兩晚連續兩晚都夢見她。

複式洋房

一切順其自然吧。相信你的親人會感受到你的思念的。希望你能慢慢走出傷痛, 珍惜你現在擁有, 對你自己未來的日子懷着到時再算的心。如你自覺有必要, 不要介意尋求醫療/心理方面協助因為每人面對悲傷嘅過程, 反應, 時間都不同。

祝福你!

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

侯爵府

小傑媽媽 發表於 22-11-10 10:09

自己既健康連自己都未必控制到,呢點我同意,亦感同身受 ...

多謝你
但工作壓力也很大
有機會我都想轉

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小傑媽媽 發表於 22-11-10 10:09

自己既健康連自己都未必控制到,呢點我同意,亦感同身受 ...

同意你的說法,但請問怎樣才可以每日都過得開開心心呢?

已刪除用户

侯爵府

小傑媽媽 發表於 22-11-10 13:19
冇架,做你自己鍾意既事,食下鍾意既野,得閒去下街玩下hea下,簡簡單單咁既生活已經好好
...

咁要無經濟壓力又無野掛心先得喎

首頁
12345...7

尾頁

跳至