烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

有,一個人食,用電飯煲煮飯份量太多,想蒸飯又整得唔好食,仲痴好多落個玻璃兜,應該用咩容器同埋有冇秘技,thank you

侯爵府

2024年龍年勳章

lazycatmama 發表於 22-10-27 10:31
有,一個人食,用電飯煲煮飯份量太多,想蒸飯又整得唔好食,仲痴好多落個玻璃兜,應該用咩容器同埋有冇秘技 ...

我多用不銹鋼
也有用瓷碗

大宅

我也是用不鏽鋼兜蒸,電飯煲放棄很久了

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我屋企冇電飯煲,一直都係用不鏽鋼煲仔去煮,有時用陶煲煮煲仔飯

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

別墅

大家會落咩肉落去蒸?

別墅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我多數用砵仔蒸雞飯

侯爵府

2024年龍年勳章

m3u8 發表於 22-11-3 10:17
大家會落咩肉落去蒸?

最鍾意臘腸潤腸
或者排骨,北菇雞

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

m3u8 發表於 22-11-3 10:17
大家會落咩肉落去蒸?

冬菇雞飯
鳳爪排骨飯
肉餅飯
蕃茄海鮮雞飯

別墅

回覆 rose-mag 的帖子

蕃茄海鮮雞飯<--點整架???

王國長老

m3u8 發表於 22-11-3 21:36

蕃茄海鮮雞飯

記唔得好幾年前好興嘅蕃茄飯?將個蕃茄放入電飯煲一齊煮,熟飯後篤爛撈勻佢,我試用唔同料整。果陣我未買陶煲,用個鑄鐵平底鑊煮,好似煮西班牙海鮮飯咁整:先落個蕃茄同飯一齊煮,雞肉舖上面,海鮮快熟,等飯去到差不多七成熟至落,我多數用蝦、墨魚或者蜆。

複式洋房

多謝分享 :)

大宅

回覆樓主:

蒸飯實會黐住喎,最後用水攞埋佢嚟食

別墅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我冇用飯煲好多年用砵仔蒸飯

男爵府

rose-mag 發表於 22-11-4 13:22
冬菇雞飯
鳳爪排骨飯
肉餅飯

蕃茄海鮮雞,請問裡面要放咩海鮮?

多謝指教

王國長老

Rosalai 發表於 22-11-24 17:41
蕃茄海鮮雞,請問裡面要放咩海鮮?

多謝指教

上面回覆#1 有建議,我自己加蝦或蜆,其他海鮮都得架,快熟嘅海鮮到飯差不多熟先落,咁就唔會煮到老晒。

首頁

尾頁

跳至