0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb皮膚間中起粒粒,一直都冇留意,以為初生b多數都係皮膚差,但係上星期朋友同我講滿月後bb皮膚已經白白滑滑

大宅

我又唔覺呀,我bb都係飲奶粉,皮膚ok㗎

大宅

皮膚唔好可以係遺傳+環境+飲食都有機會影響, 奶粉可以揀d天然d,少d加工程序, 一來冇咁熱氣,二來減低腸道敏感,消化ok時皮膚就都會好好多

大宅

loksinn 發表於 22-11-1 12:35
皮膚唔好可以係遺傳+環境+飲食都有機會影響, 奶粉可以揀d天然d,少d加工程序, 一來冇咁熱氣,二來減低腸 ...

冇留意加工問題添,我只係知產地上分別

大宅

酸BB 發表於 22-11-1 13:11
冇留意加工問題添,我只係知產地上分別

奶源係其中一個因素,我會揀埋有機

大宅

loksinn 發表於 22-11-1 13:49
奶源係其中一個因素,我會揀埋有機

請教邊款有機奶粉

大宅

酸BB 發表於 22-11-1 15:18
請教邊款有機奶粉

皇家美素有機,覺得佢冇其他奶粉咁熱氣,冇咁易起痰,同埋bb加固後我都盡量揀天然有機食物,少加工,係就係貴d,煮起上嚟花時間d,但見bb健康都抵返晒

大宅

loksinn 發表於 22-11-1 16:03
皇家美素有機,覺得佢冇其他奶粉咁熱氣,冇咁易起痰,同埋bb加固後我都盡量揀天然有機食物,少加工,係就 ...

講起bb有痰,bb嘔奶時都成日好似有d滑潺潺既野

大宅

酸BB 發表於 22-11-1 16:22
講起bb有痰,bb嘔奶時都成日好似有d滑潺潺既野

初生b氣管同腸胃都未成熟, 好易有痰, 一有痰就好辛苦丫,到再大d又擔心佢易敏感有濕疹,所以我會盡量少添加同揀有機野

大宅

我bb最初都係因為皮膚問題轉左美素有機,食左一排有改善就一直飲到而家啦

男爵府

2024年龍年勳章

想知你講既係面定身都有起粒粒 我bb面起粒粒之後呢家甩皮 好乾好鞋 ,唔知關唔關奶粉事佢岩岩滿月

複式洋房

唔一定嘅,皮膚好壞有好多因素,天氣、飲食、遺傳、環境等等都有影響,而媽媽們可以為小朋友盡量排除以上因素,例如天氣乾燥都影響皮膚,可以揸潤膚霜;環境保持清潔乾淨;飲食盡量選擇啲天然,例如有機奶粉等等。

複式洋房

初生頭一兩個月真係會多少少粒粒,但個啲粒粒好快謝就白滑返,如果keep住loop好耐又會出油咁就係濕疹。bb係好易有痰,所以感覺上揀啲無咁甜既奶粉會好啲,最好揀埋有機,皇家美素有機都幾好吖,信心有保證。加固時,都係揀返有機肉菜,天然啲。

大宅

回覆 酸BB 的帖子

其實個個bb都唔同,一路成長,各樣嘅發展都會有快有慢,無定律話滿月後就唔會出粒粒。注意返bb每次食完奶,都要好好清潔面仔,最好就用清水,唔好用有化學成份嗰d濕紙巾。所以奶粉都一樣,有幾天然揀幾天然,我囝轉咗有機美素,keep住飲咗三年幾,皮膚改善咗好多。

男爵府

虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

酸BB 發表於 22-11-1 11:23
bb皮膚間中起粒粒,一直都冇留意,以為初生b多數都係皮膚差,但係上星期朋友同我講滿月後bb皮膚已經白白滑 ...

BB皮膚出粒粒,有機會係奶粉同BB的腸胃唔夾,令到BB出粒粒,濕疹,便秘,我個女就係奶粉敏感,導致濕疹,之後轉左飲上面jm 講果隻有機奶粉,成份天然d, 改善左濕疹同便秘問題,飲得唔錯,之後都一直飲落去

大宅

回覆 酸BB 的帖子

可能係bb飲嘅奶粉燥熱喎,你飲緊邊款奶粉呀?我揀左有機純天然奶粉俾我b飲,唔熱氣,好少起粒粒架!

男爵府

可能BB同奶粉唔係好夾,我女嗰陣時就係有濕疹塊面成日一達達,轉左美素皇家有機果款,就開始好返,而家皮膚同便便都好好,所以我一直keep住飲。

大宅

2024年龍年勳章

有機奶粉天然D無咁易敏感呀,呀B食開illuxx organic,便便都日日有,皮膚都滑無問題呀

別墅

要留意返佢本身有冇敏感 因為正常 滿月後 都唔會起咁多粒粒 會唔會是奶癬 ?
我小朋友 6 個月果時開始有一撻撻 後來我睇左皮膚科醫生 幫佢轉左皇家美素有機奶粉 搽藥膏 之後改善咗好多 而家都冇復發 Keep 住飲 仲生長都幾好

大宅

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 酸BB 的帖子

我諗係睇下食邊隻牌子嘅奶粉我個仔一開始試過其他奶粉都生到成面粒粒, 我阿媽覺得佢燥熱叫我轉, 我問我朋友佢介紹咗 皇家美素有機奶粉, 之後食咗就好返好多

到個仔後來大個啲我畀佢飲鮮奶, 飲咗一陣之後啲濕疹爆得好勁, 所以我依家又轉返飲呢隻奶粉

首頁

尾頁

跳至