自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想請問大家離職最後份糧點計?
當$10000月薪
10月份最後返工日係27號,但唔係扣假早走,另外每年大假13日,離職時仲有9日未放。
公司而家俾的同我想像中好大距離
感謝大家幫忙

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chaters01 發表於 22-11-2 12:49
當$10000月薪
10月份最後返工日係27號,但唔係扣假早走,另外每年大假13日, ...

你9日是上年年假? 公司年假是cut off calendar year, 還是跟入職日期? 公司除30日作每日工資? 還是跟月曆大細除? 我舊公司以一年平均工作日計

10000/30*27=$9000
(31+28+31+30+31+30+31+31+31+27)/365*14=11.5 round up to 12

(9+12)*(10000/30)=7000

9000+7000=$16000 對不?

男爵府

pooh仔 發表於 22-11-2 13:04

你9日是上年年假? 公司年假是cut off calendar year, 還是 ...

大假係今個年度,每年4月會renew
工資每逢30/31號出,唔清楚係咪照除31日再乘當月工作天

伯爵府

chaters01 發表於 22-11-2 12:49
當$10000月薪
10月份最後返工日係27號,但唔係扣假早走,另外每年大假13日, ...

間間公司計法都有唔同

有D就月薪除30/31乘餘下年假日數
年假:10000/31x9=2903.23
10月工資:10000/31x27=8709.68
總薪金:11612.90x0.95= 11032.26(已扣MPF)

有公司就用對上12個月的平均日薪乘餘下年假
年假:10000x12/365x9=2958.9
10 月工資:10000/31x27=8709.68
總薪金:11668.58x0.95=11085.15 (已扣MPF)
註:x12即係對上12個月,如果薪金有調整個數會唔一樣

冇確實入職日期好難計得準確年假係幾多,重有你有冇放過無薪假、病假之類,計算年假時都會有影響,你最好問返公司點計算會好D!

琥珀宮

chaters01 發表於 22-11-2 13:08
大假係今個年度,每年4月會renew
工資每逢30/31號出,唔清楚係咪照除31日再乘當月工作天
...

每年在4月renew 年假,即呢個年度只係得四月至九月(共六個月)entitle年假,按比例計係13*6/12。即係只得六天,另要再扣減你已放咗果d。

男爵府

木土土 發表於 22-11-2 14:27

每年在4月renew 年假,即呢個年度只係得四月至九月(共六個 ...

咁你呢個計法就似喇
原來係咁計年假
我以為係放淨個d到出年4月咁計
等我唔開心左成朝,點解落差咁大
謝謝你解答

珍珠宮

有疑問點解唔問公司拎breakdown?

男爵府

終極熊貓 發表於 22-11-2 18:06

唔係唔問
佢驚唔識問
所以向度請教下大家先

男爵府

終極熊貓 發表於 22-11-2 18:06

首頁

尾頁

跳至