自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

牛年勳章

用途多係文書處理,有時可能會帶出街,不會打機,屬意14吋。
啱啱見到官網有雙11優惠,睇唔明呢兩款的分別是否很大,求建議。
謝謝(emoji)
attach0/tmp/phpAziYuh

大宅

牛年勳章

不離不棄 發表於 22-11-3 08:40
啱啱見到官網有雙11優惠,睇唔明呢兩款的分別 ...

推下先

男爵府

淨係window版本唔同, 唔係公司用可以揀左邊win11 home版.

大宅

牛年勳章

jon12345 發表於 22-11-3 09:04
淨係window版本唔同, 唔係公司用可以揀左邊win11 home版.

謝謝你呀!我係屋企用的。
請問左手邊那部性價比高嗎? 謝謝你(emoji)

男爵府

不離不棄 發表於 22-11-3 09:06

性能一樣.
ram左邊16gb, 右邊8gb, 文書無咩分別.

男爵府

不離不棄 發表於 22-11-3 09:06

以config 嚟講,右邊部機CPU慢少少,做吓基本文書冇大問題,打機、做graphic 嘢就爭d

建議加RAM 至16MB,都係多幾百蚊,某程度改善CPU 慢嘅問題,但如都係要$6k+,其他品牌都會有其他選擇。

左邊那部有16MB,但CPU更慢,真係唔建議!

好少見到thinkpad 係呢個價位

* 更正:應係16GB唔係16MB,未瞓醒

la_source    發表於 22-11-7 10:22

大宅

牛年勳章

雪雪媽 發表於 22-11-3 09:21

以config 嚟講,右邊部機CPU慢少少,做吓基本文書冇大問題, ...

謝謝你!
請問你話齋左邊那部16MB, 在哪裡看?謝謝!
另外,你話好少見Thinkpad呢個價錢,咁即係呢兩款都唔好?定好抵買?

大宅

牛年勳章

jon12345 發表於 22-11-3 09:10
性能一樣.
ram左邊16gb, 右邊8gb, 文書無咩分別.

謝謝謝謝,咁即係左會好d?

男爵府

不離不棄 發表於 22-11-3 10:08
謝謝你!
請問你話齋左邊那部16MB, 在哪裡看?謝謝!
另外,你話好少見Thinkpad呢個價錢,咁即係呢兩款都 ...

Sorry 打錯咗,係16GB至啱

在menory 那一行,左是8GB+ 8GB = 16GB,右是8GB

Thinkpad 係Lenovo 較高檔品牌,主打officr 客,之前都要近一萬蚊或以上,家用客品牌係Ideapad, 就係係見到嘅呢d價位

當然config 唔同,冇得好講,唔知佢點解Thinkpad 撈埋過Ideapad 度

大宅

牛年勳章

雪雪媽 發表於 22-11-3 10:47

在menory 那一行,左是8GB+ 8GB = 16GB,右是8GB

謝謝雪雪媽!
我剛問左客服,佢話加到16G的話,就係另一款6347元,其他同右手邊那部一樣。
我原本預算係6千左右,如果呢款加埋延續保養,就差唔多7千。
唉!都明白一分錢一分貨,真係兩難!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

應該係減價清倉

大宅

牛年勳章

如果按你咁講,呢個價位的Thinkpad就好抵買?我係度睇過分享,話Thinkpad 耐用,所以先只睇呢條line的

男爵府

不離不棄 發表於 22-11-3 10:51
謝謝雪雪媽!
我剛問左客服,佢話加到16G的話,就係另一款6347元,其他同右手邊那部一樣。
我原本預算係6 ...

如果你唔一定要Lenovo嘅,建議你去百x滙望吓華碩 Asus,我都剛換機,在Lenovo 同 Asus 之間,最後揀咗Asus ~$6500,兩年全球保養,CPU超快,免費由8GB 上 16GB

係百x滙至有免費加RAM,其他要加錢,不過而家唔知仲有冇呢個優惠。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

不離不棄 發表於 22-11-3 08:40
啱啱見到官網有雙11優惠,睇唔明呢兩款的分別 ...
千萬不要DXLL就得,同時買二部[不同地點用] 一年多一個月就甩右邊鉸[同樣都係右側]打去客服要修理佢話無得傷理

男爵府

pauline_c 發表於 22-11-3 10:52
應該係減價清倉

我都覺得係

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

而家 Amazon US 做雙11(10月28日至11月11日)、Black Friday同Cyber Monday(11月24至28日),部分信用卡再做優惠,MOX 8% off,HSBC 同 Citi 都有,搵免運費到香港加環球保用嘅 notebook,抵買。

男爵府

想問問大家 呢部中二生合用嗎? 謝謝. 都係文書用途多, 有時會睇下NETFLIX, YOUTUBE等等.

ThinkPad L15 AMD G3
產品編號: 21C7002YHH

處理器
AMD Ryzen™ 5 PRO 5675U 處理器 (2.30 GHz 最高達 4.30 GHz)

操作系統
預載 Windows 10 專業版 64 (可升級至 Windows 11 專業版 64)

顯示器
15.6" FHD (1920 x 1080), IPS, 防眩光, 非觸控, 250 Nits

內存
16 GB SO-DIMM DDR4 3200MHz

硬碟1
512 GB M.2 2242 SSD PCle Gen4/4

保固
一年自行送修

AC Adapter
65W USB-C

顯示卡
AMD Radeon™ 顯示卡

電池
3 Cell, 57Wh

鏡頭
IR & 1080p HD Camera with PrivacyShutter

Fingerprint Reader
指紋辨識器

鍵盤
背光鍵盤, 英文

定點設備/滑鼠
ClickPad

網卡
RZ616 Wi-Fi 6E 11AX (2x2) & Bluetooth® 5.1

WWAN
No WWAN

Near Field Communication
沒有

大宅

牛年勳章

雪雪媽 發表於 22-11-3 11:03
如果你唔一定要Lenovo嘅,建議你去百x滙望吓華碩 Asus,我都剛換機,在Lenovo 同 Asus 之間,最後揀咗Asus ...

好的,謝謝你呀!我得閒過去睇下先

大宅

牛年勳章

pauline_c 發表於 22-11-3 11:12
而家 Amazon US 做雙11(10月28日至11月11日)、Black Friday同Cyber Monday(11月24至28日),部分信用卡 ...

謝謝建議,我唔係好識揀邊款好,唉,花多眼亂,好難揀

大宅

牛年勳章

20150618bb 發表於 22-11-3 11:05
千萬不要DXLL就得,同時買二部[不同地點用] 一年多一個月就甩右邊鉸[同樣都係右側]打去客服要修理佢話無得傷 ...

我屋企人用緊Dell, 暫時冇事,但我見Thinkpad 好似抵d

首頁

尾頁

跳至