自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

伯爵府

volan 發表於 22-11-4 22:02
採取自然療法吧 多浸溫泉或溪水 用水波治療身體電
西醫只會屠宰人肉 仲要人拜他們 ...

溫泉'溪水…點樣可以"多"?

男爵府

hohoho924 發表於 22-11-4 21:49
早前照超聲波,發現有子宮肌瘤,但唔過5cm,醫生話位置問題,唔可以做微創,亦唔可以只切左粒瘤,如果再大, ...

8cm 第一次睇醫生叫我做手術,冇做。隔左幾年9cm看另一個醫生 叫我不用做 -年-次觀察或如果令到我生活不方便便做手術。醫生話佢做個一最大 case 13cm,病人是不想做 但忍不住尿才肯做。

跟住年年看同-醫生也沒做至收經。
我想我應該應該不會愛你 
為了要努力 努力的不愛你
所以我讓自己那麼喜歡你
這樣你就不忍心和我分離 
我想我討厭 討厭驕傲的你 
也討厭美好 美好的那個你 
於是我要自己假裝討厭你 
那麼你就捨不得離我而去

子爵府

早前照超聲波,發現有子宮肌瘤,但唔過5cm,醫生話位置問題,唔可以做微創,亦唔可以只切左粒瘤,如果再大, ...

我朋友都係40+!二話不說!整個子宮切咗了!

男爵府

Fishbbmama 發表於 22-11-5 13:08
我都有樓主一樣問題, 已經拖左幾年, 但就影響到我經量多導致貧血, 其實有冇藥物或者睇中醫之類可以改善 ...

same here, 私家話切嘅話個瘤位置唔好要成個子宮切, 不過無迫切性, 而家經期頭幾日要食止血藥, 上次經期去抽血返政府覆診, 血色素太低要入院輸鐵, 政府醫生都係話做就要開大刀, 睇吓頂唔頂到更年期。

子爵府

Miss_Yellow 發表於 22-11-5 19:31
幾年前 22cm 政府只幫我開大刀割瘤

22cm?! 好大喎!只有一粒?

子爵府

PW530 發表於 22-11-4 22:08
睇多個E生啦!我當年 纖維瘤 3cm,割完之後過了半年就有咗呀女。

其實呢啲瘤係米始終都要割?

子爵府

msbear 發表於 22-11-5 21:26
same here, 私家話切嘅話個瘤位置唔好要成個子宮切, 不過無迫切性, 而家經期頭幾日要食止血藥, 上次經 ...

你血色素低成點?

侯爵府

畀面勳章

lemonlemoncc 發表於 22-11-5 22:11
其實呢啲瘤係米始終都要割?

E生話唔一定,要睇佢有冇變大速度,一年check兩次咁,因當時我想要B,所以E生建議我割

男爵府

天貓 發表於 22-11-5 15:21
睇多兩個醫生問意見,我近更年期有幾粒纖維瘤有血崩,頭暈,最大嗰粒有6cm, 但都唔使切,更年期完咗冇事:th ...

我都有血崩和頭暈,請問你是不是停經後就不會頭暈了?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

meinatmn 發表於 22-11-5 09:26
香港有溫泉?喺香港出世嘅我真係唔知...至於溪水...我真係諗唔到有咁嘅功效...
...

香港邊可能做到

浸下水就好返,有冇可能

男爵府

虎到金來勳章

我之前有2粒4cm,一直係政府醫院覆診,政府醫院話6cm以下算細肌瘤,唔洗做手術,定期睇下有冇大,或有冇其他影響就可以。
今年8月去私家照,有一個肌瘤大到8.52cm ,話壓到子宮已變形,自己都摸到;問我是否想生B,我話想生B,私家建議我開刀,保留子宮;我攞報告去政府睇,等下個月覆診。
建議你再搵其他醫生檢查,講真要割埋子宮,雖然你話唔生,但人哋講割子宮容易老,如果無必要都唔好割子宮,所以要搵多幾個醫生俾意見!加油!

珍珠宮

happyeasy 發表於 22-11-6 11:14
我都有血崩和頭暈,請問你是不是停經後就不會頭暈了?

是的

侯爵府

meinatmn 發表於 22-11-4 22:17
請問香港邊到有溫泉同溪水?

好問題
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

大宅

1. 肌瘤生長位置
2. 會否好影響生常生活
3. 如果唔係特別大,只係血量多,經期長可以先食止血藥控制,每3個月至半年檢查 check 住
4. 長期食避孕藥係治標唔治本,亦有副作用。打停經針個人會老得好快,好乾,亦好影響情緒,所以唔建議
5. 如果冇辦法下要切子宮,只要保留卵巢就唔會立即步入更年期,只是不能生育

伯爵府

eemm 發表於 22-11-6 11:29
香港邊可能做到

浸下水就好返,有冇可能

佢講到咁神奇,我緊係要問清楚啦

別墅

你睇私家醫生佢一定會叫你切,你明的。我以前唔識野,醫生話乜就乜,我生咗粒墨佢都叫我要做手術切出嚟化驗,我又真喺岸居居聽佢講。

別墅

你可以試自然療法醫生,佢哋幫到我,收費係幾貴,但因醫得好我,我覺得值得。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆樓主:

我都係有子宮肌瘤多年,舊年成個子宮切除,我覺得首先要知道有冇病變,所以我做子宮內膜抽取組織化驗,冇壞細胞就可以繼續觀察住,但如果個瘤影響到日常生活,就要考慮點樣做。責住膀胱會尿頻尿滲之類啦,另外未收經的話,嚴重出血導致貧血就真係要考慮去做,我記得舊年打完疫苗之後,我流血係嚴重到用M嗰啲安睡褲,15分鐘係全部係晒血,食止血丸都冇用,最後我老公call 999送我去急症室,入到醫院嚴重貧血,即刻送上病房輸血同埋輸鐵!睇咗幾個醫生,都建議我將整個子宮切除,但大部份嘅醫生都話要用傳統開刀,後來搵到一個醫生,佢話有信心可以用微創做,做咗而家身體好左。

公爵府

2024勳章

麟媽媽 發表於 22-11-6 12:53
我都係有子宮肌瘤,舊年成個子宮切除,我覺得首先要知道有冇病變,所以我做子宮內膜抽取組織化驗,冇壞細胞 ...

咁而家你覺得有冇咩影響或副作用?

男爵府

麟媽媽 發表於 22-11-6 12:53
我都係有子宮肌瘤,舊年成個子宮切除,我覺得首先要知道有冇病變,所以我做子宮內膜抽取組織化驗,冇壞細胞 ...

請問可唔可以PM個醫生名比我, 先謝

首頁
45678...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊