1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

仔仔今年兩歲半, 已經返左兩個月N 班, 但返學都係唔想同要抱住佢送到學校唔肯自己行, 去到學校門口都眼有淚光, 但放學佢又好開心, 會成日唱學校教0既歌, 或者係學校教左既嘢, 問過老師佢返學都係有好大既進步, 開始滆入課堂同會開始同小朋友玩下, 但就係唔明佢點解唔想返學, 又一定要人抱住佢 ......

出街都成日扭抱唔想自己行, 如果坐BB 車就好D, 佢唔會叫你抱, 請教大家有咩方法可以幫度小朋友安全感大D 同比佢知道返學係好開心0既? 有無同路0既媽媽可以分享下?

我有小小擔心佢會唔會有社交障礙 .... 感謝

大宅

回覆 ssbb100 的帖子

我小朋友返左一個月n班 仲係分離會喊
為左令佢唔好未返到學就喊 我都要一早開YouTube 俾佢睇
到學校樓下又抱住搭𨋢入門口 好想知可以點做😂
唔想縱慣佢

大宅

好快會適應

男爵府

唔好話N班, 我小朋友K1都係咁..
佢無上過N. 今年入K.
9月開學都宜家, 入學校果刻唔喊既次數係10隻手指數得曬
但入到去課室, 老師又話佢會收聲. 係有時會嗲人, 喊多2句..

朝朝分離就好痛苦....話唔想返學...
但日日放學都好開心, 又講下同學叫咩名, 係學校做咩. 唱咩歌.

別墅

咁老師有無話有咩方法可以幫助度小朋友呀?
日日咁樣, 大人小朋友都辛苦!
你小朋友怕唔怕生架?

水晶宮

上當年, 我女N班都係成日抱住返學.

別墅

回覆 李露眉 的帖子

請教仔最後用咩方法令佢自己行同開心去返學呀?

水晶宮

ssbb100 發表於 22-11-10 14:46
回覆 李露眉 的帖子

請教仔最後用咩方法令佢自己行同開心去返學呀?

無架,係要抱
但中意翻學的

大宅

我女返n 我都係抱多 因為佢得太慢(emoji)
佢好鐘意返學 分離喊左2日老師一帶入學校行入幾步就停喊

同佢執書包 講媽媽會接放學…

男爵府

好正常
我個當年都要抱, 係無喊, 麻麻地想返學, 學校玩完放學就開心
現時見有三分一N班都要抱住返學

K1, K2 都有人喊同抱

洋房

忍心,唔好唔捨得,輕鬆同佢講番學去玩啦。大仔當初歲幾番學,喊左幾個月,心都好難過,但好記得有人同我講,個個小朋友都會係咁,人地得你仔都係會得,K1開學無野,細仔由歲幾番,喊一陣扮下野,到n班開學都ok,只係有時都會嗲吓你,咪同佢講,去玩啦,88媽咪,立刻走😂

首頁

尾頁

跳至