自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

MIRROR演唱會|大國文化回應有關保險事宜:有購買第三者責任保險

https://www.stheadline.com/%E5%A8%9B%E6%A8%82/3165010/

====================
緊貼最新最快新聞資訊,請立即下載星島頭條App: https://bit.ly/3yLrgYZ
attach1/tmp/phpsqs5yE

伯爵府

TOMATOO 發表於 22-11-13 11:20
MIRROR演唱會|大國文化回應有關保險事宜:有購買第三者責任保險

https://www.stheadline.com/%E5%A8%9B%E ...

勞工保險同第三者責任保險係2種不同的保險

錯就要認,不要混淆視聽⋯⋯

主辦機構無耻

侯爵府

好媽媽勳章

佢哋day 1就已經混淆視聽啦,夠膽講mo 送院時清醒有對答,講到好少事咁跟住過咗一兩星期,個個走去幫班鏡仔同肥花打氣加油,淡化兩個傷者嘅傷勢,呢個係佢哋一路嘅手法,不知所謂
開心每一天

大宅

TOMATOO 發表於 22-11-13 11:22
勞工保險同第三者責任保險係2種不同的保險

錯就要認,不要混淆視聽⋯⋯

x2無良就無良

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

咁大間公司連乜嘢保險要買都唔知?
我請個菲傭,我有買咗家居保入邊夠有第三者責任保,唔通我就唔使幫個工人買勞保呀?係人都知唔買勞保犯法㗎啦!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

TOMATOO 發表於 22-11-13 11:20

https://www.stheadline.com/%E5%A8%9B%E ...

如果話第三者,即係唔係僱主僱員身份!又話團體意外包佢地,咁即係咩關係? anyway,即係無勞保cover佢地喇
放下自在

伯爵府

回覆:有買公眾責任保險,唔代表有買勞工保險,不要混淆視聽

除了勞工保險,第三者責任保險有可能包括這次意外的賠償

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

restahaus 發表於 22-11-13 12:04

第三者係指自己員工不小心引致意外傷及第三者(如觀眾),如果dancers係員工身份就已經唔cover喇
放下自在

子爵府

回覆樓主:

好快就會有解釋啲dancer唔係佢地請,所以唔係佢地員工,唔洗買勞保,要問問返請佢地嘅公司

伯爵府

schricky 發表於 22-11-13 12:14
好快就會有解釋啲dancer唔係佢地請,所以唔係佢地員工,唔洗買勞保,要問問返請佢地嘅公司
...

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

總有離別的時候

珍珠宮

事實係,人開concert佢開concert,係得佢咁大問題,出事到而家一味龜縮卸膊,推卸責任

子爵府

回覆樓主:

Dancer 係受僱於一間跳舞公司,咁跳舞公司就係佢哋老闆。
Viu係俾錢買間跳舞公司提供嘅service,班Dancer 唔係屬於Viu 嘅員工,咁點會幫跳舞公司嘅員工買勞保同供MPF?

禁止訪問

男爵府

maggie196 發表於 22-11-13 13:47
Dancer 係受僱於一間跳舞公司,咁跳舞公司就係佢哋老闆。
Viu係俾錢買間跳舞公司提供嘅service,班Dancer ...

還是你冷靜。

男爵府

restahaus 發表於 22-11-13 12:04

僱員是第三者嗎?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Viu係俾錢買間跳舞公司提供嘅service,班Dancer ...

好簡單,我哋裝修間屋搵間裝修公司,佢嘅報價單裏面一定會買埋喺我間屋開工嘅工人嘅勞保,我哋裝修一間屋咁小事報價單都會出呢樣嘢,咁大間公司唔係唔check呀嘛?

侯爵府

文字上好似好啱,但保險唔係咁。例如屋主揾人整冷氣要搭棚,受僱冷氣工人本身公司有勞保,但出呢單工程嘅屋主都會再買一樣道理。

子爵府

麟媽媽 發表於 22-11-13 14:17
好簡單,我哋裝修間屋搵間裝修公司,佢嘅報價單裏面一定會買埋喺我間屋開工嘅工人嘅勞保,我哋裝修一間屋 ...

康文署咁大間政府機構又有無Check 每場紅館show 每一個工作人員有無勞保同MPF?有無Check 工程公司出嘅文件內數據是否正確及合理先出批文?

子爵府

pochario 發表於 22-11-13 14:18
文字上好似好啱,但保險唔係咁。例如屋主揾人整冷氣要搭棚,受僱冷氣工人本身公司有勞保,但出呢單工程嘅 ...

點解要再買?真心問
如果冷氣公司有,佢個價已包咗呢樣成本,我再買的話,有乜事工人係claim佢公司定claim我保險公司?

首頁

尾頁

跳至