少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係過來人,細個果陣都經常輟學,輟學雖然係唔岩,但係其實黎黎去去都係因為某幾個原因,「校園欺凌」或者「識到壞朋友」等都可以係因素,我明白作為家長既你,果一刻好心痛,但係我認為應該先了解仔女係出面既生活究竟係點,中二生其實話大唔大,話細唔細,踏入反叛期,有自己既獨立思想,千祈唔好逼佢地做D你自己認為岩既野,如果唔係只會有反效果

大宅

2023年兔年勳章

依家打機都有得去打比賽,好勁㗎,如果佢有興趣可以叫佢發展呢行
❥—這世界很好,但你也不差—❥ ༶ඬ༝ඬ༶

大宅

satan19892007 發表於 23-1-28 19:45
我係過來人,細個果陣都經常輟學,輟學雖然係唔岩,但係其實黎黎去去都係因為某幾個原因,「校園欺凌」或者 ...

其實可以了解下,問下老師 同學仔 佢嘅校園生活點? 起碼知道個原因先

民房

呢D情況要真係打開心窗, 同小朋友傾下先得

男爵府

Mrs_Cat_Cat 發表於 22-11-17 08:20
多謝你地聽我訴苦,呢d事唔敢同朋友講,親戚朋友也唔想比人知,朋友約我們一家聚會我都唔敢去,唔想比人問 ...

明白你心情,我亦面對緊嚟囡囡嘅青春期,佢又係睇片和美劇至上,再加上佢本應有ASD再加ADHD,雖然佢仲有返學,夜瞓成日遲到和Quit D原本喜歡課外活動,又係忘我哋睇片煲美劇,生活上面嘅價值觀亦都有反社會嘅觀念(emoji)‍(emoji)(emoji)‍(emoji),亦冇朋友非常自我封閉,其實我都好擔心佢將來。所以我哋大家一齊努力(emoji)(emoji)。我亦都要擴闊自己嘅生活圈子,社工保持聯絡睇下各方面有啲咩支援。

伯爵府

Mrs_Cat_Cat 發表於 22-11-16 08:15
中二學歷都冇,將來點算?

學野,整車,裝修,前途無量

大宅

進進媽 發表於 22-11-17 22:47
我以過來人身份發表下,仔仔當年中四輟學,呢個年紀係好難攪,自問是一位開通媽媽,從來很小迫他,但孩子 ...

多謝你的分享~請問你仔仔以兩年來是怎生活?在家還是有外出活動?

大宅

回覆樓主:

做人父母真係好艱難,今日吾知聽曰事,唔知仔女幾時會爆,又要揸頸就命,明明講好唒可以所有野唔算數!上星期只反一日學,今日又唔反學,我都好擔心佢將來,每一晚我都焦慮佢明天反唔反,好困擾!

大宅

我想請問一下,依家唔係要讀到中三先可以唔讀?我仔成日扮病唔返學,又識埋D損友成日放學都唔返屋企坐公園食煙,我都有想幫佢轉寄宿學校睇吓會唔會好啲,但呢排成日同佢鬧交,關係比較差,唔敢逼佢,驚佢唔返屋企

大宅

yiyi12 發表於 23-2-28 08:17
我想請問一下,依家唔係要讀到中三先可以唔讀?我仔成日扮病唔返學,又識埋D損友成日放學都唔返屋企坐公園 ...

我同爸爸都覺得鬧係冇用,要保持大家關係融洽,甘先等到肯埋黎同你傾計,我知係超級困難(我而家也處生以個困境),好想大叫大哭,唯有叫自己加油!你都要加油呀媽媽!上天比以份艱巨既功課我,幾時先至做好!

禁止訪問

別墅

arsocooking 發表於 23-2-22 07:33
做人父母真係好艱難,今日吾知聽曰事,唔知仔女幾時會爆,又要揸頸就命,明明講好唒可以所有野唔算數!上星 ...

完全明白你嘅感受,我家也有14歲仔唔返學,只困在房中食瞓睇機打機,見心理學家也幫不到他,想同佢傾下佢嘅想法亦唔回應,根本沒什麼辦法,心很累很痛。

大宅

Mrs_Cat_Cat 發表於 22-11-16 18:42
佢現在唯一的興趣係打機,日夜顛倒,生活十分不正常,纍勸不改,社工,心理醫生,精神科醫生,佢都唔肯接 ...

不如調轉頭鼓勵佢做打機嘅YouTuber? 可能會有廣告收入 (商量可能一年內,如果唔得就要點點點…)
反正佢咩都唔肯接受,不如試下打機方面睇下有無出路

子爵府

arsocooking 發表於 23-2-28 18:59
我同爸爸都覺得鬧係冇用,要保持大家關係融洽,甘先等到肯埋黎同你傾計,我知係超級困難(我而家也處生以個 ...

別墅

媽媽唔好放棄 了解一下背後既原因
最有可能係因為小朋友唔喜歡上學係因為人際關係
如果小朋友有學習困難我估都難升到中學 所以我先估人際關係
關關難過關關過 有沒有親人住其他區? 幫小朋友轉換環境去另一間學校試一試?
如果你同佢既關係唔好, 不如找社工幫忙 你不要一開始就表現得很不耐煩之類
你要比佢知道你係關心佢 關心 關心很重要

男爵府

太沉迷於網路世界了,我仔現在也一日到黑掛住打機,每天只要提學習就會搞到不歡而散,老公為左拉返佢現實世界,一到星期天就帶佢去運動,行街,食好嘢,然後旁敲側擊如果你唔努力,就會保持唔到呢啲生活水平!(目前都有少少效果)

複式洋房

我也是過來人, 13 歲開始唔想讀書, 但一直以來成綪好好, 中三急轉直下, 由中二讀精英班變成中三差唔多包尾, 操行唔合格, 一年超過一半時逃學, 訓導主任對我好好, 令爸爸好心痛, 但喺屋企唔開心, 阿媽高壓式管治, 同埋當年興打仔, 對阿媽極怨恨。唔想返屋企, 識左壞朋友, 14歲開始濫藥吸毒, 直到跌到谷底, 覺得唔可以再咁, 23歲終於戒毒成功, 之後開始讀書, 做part-time, 可能本身讀書有個底, 越讀越想讀, 之後半工讀, 最後大學畢業, 現在是專業人仕了。感恩當時屋企人沒有放棄我, 跟阿媽和解了, 遇上好既醫生同社工, 同埋我無放棄自己。 當時既我年少無知, , 無諗過將來, 浪費左9年青春。 總有一日會自己想通的, 家人唔好放棄

大宅

zingzingmok 發表於 23-3-23 14:44
我也是過來人, 13 歲開始唔想讀書, 但一直以來成綪好好, 中三急轉直下, 由中二讀精英班變成中三差唔多包尾, ...

多謝你鼓勵,我唔敢期望他會怎樣成功,只求他可以有一日醒覺,知道我和爸爸不能養他一世,要他自己為自己將來的生活作打算,唔希望佢一世都係咁。

複式洋房

朱寶媽媽 發表於 23-2-6 08:53
明白你心情,我亦面對緊嚟囡囡嘅青春期,佢又係睇片和美劇至上,再加上佢本應有ASD再加ADHD,雖然佢仲有返 ...

同路人,我女都係ASD ADHD,成日對住手機,有抑鬱、情緒病…我哋只能盡力做好本分,條路始終係佢哋自己行

大宅

zingzingmok 發表於 23-3-23 14:44
我也是過來人, 13 歲開始唔想讀書, 但一直以來成綪好好, 中三急轉直下, 由中二讀精英班變成中三差唔多包尾, ...

你聰明,肯向前行。唔係人人可以

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊