自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大宅

15週年勳章

SUPERLEMON911 發表於 22-11-18 23:40
回覆 TMC3012 的帖子

其實佢算係舒服禁走 ,因佢唔係抽筋禁走,走既姿勢好似平時打斜身訓著禁,雙眼亦合埋 ...

我好明白你心情,我之前的龍貓養了十二年也走了,那天晚上牠突然叫了一聲就走了,我和家人也很傷心,哭了⋯⋯,

複式洋房

回覆樓主:

take care

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

SUPERLEMON911 發表於 22-11-18 23:35
回覆 bibi2013 的帖子

多謝你,我由下午已好心痛喊,到夜晚走大喊,好似喊左全日,喊係幫唔到佢,但我見到 ...

我之前見龍貓fb有人問借氧氣箱,我估係你,我有答你搵番睇緊嘅診所借。之前我主子睇咗好出名嘅獸醫,結果貴唔緊要,但剪完牙食咗佢D葯,突然差咗好多,我後來 google有隻葯會影響腎功能,唔知關唔關事,但主子等唔到第二朝覆診,半夜就呼吸急促,好快走咗。 我都自責係咪害咗佢。 小動物醫唔醫得好,真係好難追究原因,因為始終主子年紀大,病痛真係可大可小。我之前另一主子,就係俾個庸醫害死。真係好怕主子病,始終識睇龍貓嘅獸醫唔多。
所以你都唔好怪責自己了,我地都盡咗力。

男爵府

2023年兔年勳章

係我,當時診所有比聯絡租氧氣箱公司,本來係7點到,突然話司機送唔到,所以急出post問,好彩同一間公司安排到8點送來,新醫生幫我個囡做一個大檢查,講我舊醫生其中一隻藥會傷腎,我唔知係佢2年間Keep住麻醉剪牙加食藥令到佢禁定點,佢有幾次剪完牙恢復得幾好,食野同玩無問題,係最後一次即11/11剪完牙話佢麻醉時透氣唔太順,話佢肺功能比較差,之後我問佢要唔要做其他檢查,醫生話要再觀察先睇內科,點知呢幾日情況一日比一日差,因佢食緊抗生素同消炎止痛係服藥期間會比較累,但到星期四變好差,我都唔知係個醫生覺得剪牙好普通既症定點,忽視左肺部問題,而家我個囡都離開左都無得深究 ,但我好不滿事後處理,星期四已經話佢情況好急,電話都唔覆即係點,多症唔係多到連回覆都無,我真係想打去鬧呢間診所

珍珠宮

SUPERLEMON911 發表於 22-11-19 01:19

係我,當時診所有比聯絡租氧氣箱公司,本來係7點到,突然話司機送唔到,所以急出pos ...

你囡囡情況有D似我個仔,佢地都係剪完牙,情況突然變差。其實,當我發現仔仔開始冇精神唔肯食草粉,我就查下D葯,發現其中有隻葯可能會傷腎,打去問下診所,獸醫轉告我有可能,叫我停咗隻葯,叫我第二朝覆診。但仔仔好快轉差,個晚半夜就走咗。我冇心理準備第一次剪牙就會攪到佢冇命,個間診所仲要收好貴,我諗住睇專科會安心,D葯會好D。 之前揾佢做過更大手術都OK, 所以貴都繼續揾佢跟 body check, 所以一切都只可以用龍貓年紀大來合理化點解會惡化。我第二日打去 cancel booking, 話仔仔已走。姑娘話醫生好意外會咁突然,過咗一排寄咗慰問咭來。

公爵府

親子王國15週年勳章

SUPERLEMON911 發表於 22-11-18 23:30
回覆 BBG1 的帖子

你也保重,因上星期五做完整牙手術 ,返來情況已唔好,以為係藥物反應,點知昨天1點幾收 ...

之前健康的?整完牙就走?我貓貓係去沖完涼後一路变差。早知尤得佢D毛打結算呢!

男爵府

2023年兔年勳章

雖然我好嬲,但現在好似之前新醫生話只能口同鼻拗,門牙斷左已過左一星期,我自己都無留意,話整牙令到佢身體差,但前幾次整無事,一切隨我囡囡走無得再知道原因,佢走左1日幾,佢個籠原封不動,我同老公還感覺佢好似仲係籠中,今早起身又幻想佢每朝見到我扭計出黎玩個樣,一切都無啦,希望時間冲淡少少我好唔捨得佢既感覺,妹妹,媽咪爹地真係好掛住你

珍珠宮

SUPERLEMON911 發表於 22-11-19 07:28

雖然我好嬲,但現在好似之前新醫生話只能口同鼻拗,門牙斷左已過左一星期,我自己都 ...

感覺香港動物冇咩權益,好少投訴獸醫係成功,就算係証明失德都唔責罰。所以,除非嚴重事故,否則一般人都好少會投訴,因為都冇用。愛寵如家人一樣,失去親人傷心難免,始終一齊生活咁多年,要時間去適應。呢段時間盡量出去行下,唔好係屋企咁多,做其他事分散注意力,係會好少少。雖然我係咁講,但仔仔離開咗我一年,心仍然痛的。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

男爵府

2023年兔年勳章

呢兩日屈如係屋企真係好辛苦,好易觸動到情緒就流眼淚,出街行下可能好d,好多日常湊囡做既野一下子無野晒,個腦好亂,真係要時間整理下,香港寵物其實好無保障,我每次帶囡整牙都要簽張免責書,好似出左事獸醫唔使負責禁,但可以點,唔整牙佢仲辛苦

珍珠宮

SUPERLEMON911 發表於 22-11-19 13:09

呢兩日屈如係屋企真係好辛苦,好易觸動到情緒就流眼淚,出街行下可能好d,好多日常湊 ...

當時我就諗唔整牙佢只會惡化落去,未整前佢仲可以食少少糧,繼續餵草粉…。冇諗過整牙會咁攞命,年紀大好易借啲意攪到好大件事,可能係佢命運啦! 個陣佢啱啱走,我地好唔慣,因為唔駛再餵草粉和葯,唔駛再清潔個籠,冇得再抱佢,真係好空虛,每日以淚洗面。唯有出去行下,慢慢收拾佢D物品,留低少少記念下。個籠我都係前兩個月先捨得丟,丟咗喊一場會感到釋懷,真係放下了。唔好俾呢D物品觸景傷情,除非你會再養一隻。我自己就唔敢再養,前後兩隻病得辛苦。

男爵府

2023年兔年勳章

唔再養了,真係頂唔順佢走果下,多謝你打禁多字,其實禁樣已幫到我安慰到我,我只能係相片或短片懷念佢精靈健康果樣

珍珠宮

SUPERLEMON911 發表於 22-11-19 13:52

唔再養了,真係頂唔順佢走果下,多謝你打禁多字,其實禁樣已幫到我安慰到我,我只能 ...

唔好客氣!大家都係龍貓奴才,都明白養佢地嘅苦與樂。

SUPERLEMON911    發表於 22-11-19 21:33

象牙宮

回覆樓主:

水晶宮

回覆樓主:

保重

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至