自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問一下之前聽人講網上續約,如工人因疫情冇回鄉,是否只會批一年visa?

還是沒回鄉,一樣是批兩年?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

Love_JVs 發表於 22-11-19 13:13
請問一下之前聽人講網上續約,如工人因疫情冇回鄉,是否只會批一年visa?

還是沒回鄉,一樣是批兩年?

續約,只要選擇暫緩離港,一直都係只批一年,因為一年內一定要離港一次,離港後回港時,機場入境處會會再出visa,至合約完結期

疫情間,可以選擇一年後再延,就要再申請延期,續多一年至合約完結

男爵府

MM2H 發表於 22-11-19 13:20
續約,只要選擇暫緩離港,一直都係只批一年,因為一年內一定要離港一次,離港後回港時,機場入境處會會再 ...

請問我21年11月續,張visa咁樣寫,咁我係而家要再續一年? 姐姐上年無回鄉。

定23年11月佢回鄉先再續?
attach0/tmp/phptowLcz

大宅

畀面勳章

要申請暫緩回鄉至合約完結,可經入境事務處網站辦理。

翡翠宮

Love_JVs 發表於 22-11-19 13:52
請問我21年11月續,張visa咁樣寫,咁我係而家要再續一年? 姐姐上年無回鄉。

定23年11月佢回鄉先再續?

左手邊,逗留期限至22年11月底,右手邊就係合約期,至23年11月底

即係你21年11月續約時,已申請暫緩離港,所以逗留期延一年,正常就係呢年一定要出境,但疫情冇出,可以網上再申請延期,延多一年,至23年合約完結,再比$230

留意姐姐護照有効期,要夠去到23年底,否則入境處唔會理,只會延到護照有効期前

男爵府

MM2H 發表於 22-11-19 14:08
左手邊,逗留期限至22年11月底,右手邊就係合約期,至23年11月底

即係你21年11月續約時,已申請暫緩離港 ...

明白,即我要網上攪再續多一年,謝謝。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

係批一年,我都啱啱中招,立一立以為批咗兩年
直到姐姐去覆診發現visa過期,即刻補做返

男爵府

Charlotte_mom 發表於 22-11-19 18:37
係批一年,我都啱啱中招,立一立以為批咗兩年
直到姐姐去覆診發現visa過期,即刻補做返
...

係咪上網填返資料就得?
有無野會寄返比你?

翡翠宮

Love_JVs 發表於 22-11-19 18:50
係咪上網填返資料就得?
有無野會寄返比你?

你上網做,upload 指定資料,佢審批後就會出電郵比你,有付款方法,好方便,scan code都可以手機過數

收錢後新visa會寄上門,一張貼紙咁貼上護照,有詳細說明

伯爵府

現在無野寄回,只有個A4 size E-document 叫你自己print張新visa出嚟.
俾工人姐姐keep住。

首頁

尾頁

跳至