自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Aringong 發表於 22-11-22 23:53
唔該哂,你現在身體是調理好了嗎?

是好了很多,已經和正常人差不多了。

別墅

幸福花海 發表於 22-11-22 17:49
似甲亢,有無驗?
甲亢是怎樣check? 是否只是驗血?

伯爵府

Aringong 發表於 22-11-23 09:41
甲亢是怎樣check? 是否只是驗血?

驗血,驗幾個甲狀線指數,醫生寫纸去照

子爵府

Aringong 發表於 22-11-22 17:10
有無人試過?睇了一大輪醫生都未知咩事。之前有做了些檢查。但仲日日周身不適。頭暈,頭痛,頸腫,骨痛,背 ...

如果西醫check哂,有無去睇過中醫?是否日常很少運動?
可以去揾中醫推拿,再唔得就針炙,亦可能身體太濕,已積存太久都可以導致好多其他毛病,最重要通經絡,不通則痛。

男爵府

回覆樓主:

樓主平日係咪容易憂慮,有唔開心嘅回憶一直抑壓住?

我媽咪都因為周身唔舒服,安排入院做詳細身體檢查,最終都話一切正常無問題,最後我哋由情緒入手,唔舒服嘅病徵係驚恐症上都會出現

我一位女性朋友經常頭暈頭痛,眼痛,耳痛,心跳加速,嘔,做好多檢查都搵唔到病因,最後轉介精神科判斷為驚恐症,食咗藥之後好咗好多。

我覺得情緒對一個人嘅身體係好大影響,我呢個朋友性格負面同埋為咗情傷鬱鬱不歡

唔好抗拒精神科只係一個名,而家香港都市人壓力大個個都會有,只係多少之分,唔係啲咩特別事

保重身體

男爵府

回覆樓主:

樓主睡眠質素如何?與各人分享我的一位長輩經歷。他年輕時工作家庭有壓力,一次目睹一位比他更年輕相熟同事在工作期間猝死,長輩數天後上班時天旋地轉,忽冷忽熱,非常疲累。原來患上驚恐症而不知,因當年醫學對驚恐症未有太多認識,一般醫生只當感冒醫治。他之後一段時間留家休息在床,朦朧之間多次靈魂出竅。在同事不忍他這近乎頹癈之餘催促他返回工作岡位振作,

男爵府

回覆樓主:

他於是去診所覆診因緣際遇踫上一位剛臨時代職的精神科醫生,開了鎮靜藥給他,但要他盡量減藥,服用目的只希望可讓他睡眠真正休息讓身體復修。有進展後他是要靠自已壓抑依賴藥物心態直至停用。最終他開始學太極令心緒平静完全康復。他現時已80多歲,兒女各自成家立室,仍有老伴,行動自如,行山,太極,約朋友飲茶打麻雀,不需戒口,多麽令人羡慕的退休生活。

大宅

Aringong 發表於 22-11-22 17:10
有無人試過?睇了一大輪醫生都未知咩事。之前有做了些檢查。但仲日日周身不適。頭暈,頭痛,頸腫,骨痛,背 ...

有冇失眠呀?不如試下睇中醫調理一下

子爵府

skyyyjun 發表於 22-11-23 11:23
樓主平日係咪容易憂慮,有唔開心嘅回憶一直抑壓住?

我媽咪都因為周身唔舒服,安排入院做詳細身體檢查,最 ...

有位老人家親戚又係咁,周身唔舒服,心跳快、行路窒步、頭暈,睇醫生比藥佢食,食完又周身唔舒服,不停去睇唔同專科,但係都冇原因,連遺傳科都睇埋,叫佢睇精神心理科,又話唔關事
疫情之下仲大鑊,街都唔敢出,出親街,帶面罩口罩手套,屋企人出完街,佢又會感到好緊張,驚會嘢病佢,已經唔同屋企人同台食飯,自己一個食

男爵府

回覆樓主:

你講啲症狀似驚恐症,不過無論係咩病都好,積極面對同尋求治療先係上策,千祈唔好自己已先對情緒或精神狀況貼上負面標籤

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

如果抽血驗過甲狀腺冇事, 我估多數都係壓力問題

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

elbar 發表於 22-11-22 19:34
或試中醫如 鍾X艷、徐X昌

CHK PM ..TKS
Stay Hungry , stay foolish !!

珍珠宮

man11981 發表於 22-11-23 11:59

有位老人家親戚又係咁,周身唔舒服,心跳快、行路窒步、 ...

係咪驚恐症

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

belairewong 發表於 22-11-23 08:15
是好了很多,已經和正常人差不多了。

請問是咪睇中醫? 睇左幾耐?
Stay Hungry , stay foolish !!

子爵府

天貓 發表於 22-11-23 12:28
係咪驚恐症

精神科有俾藥佢食,但係佢食完又話好唔舒服,唔食啦同埋佢好堅持自己嘅唔舒服,並唔係心理影響,繼續睇唔同嘅專科去搵病因

珍珠宮

man11981 發表於 22-11-23 12:32

精神科有俾藥佢食,但係佢食完又話好唔舒服,唔食啦:sigh ...

外人聽落似,但佢食完藥好唔舒服唔肯食都冇辦法……做家人唯有多啲陪伴,叫佢自己搵吓朋友傾計飲茶行山,放鬆心情,希望有改善….

祝你親戚早日康復

子爵府

天貓 發表於 22-11-23 13:35

外人聽落似,但佢食完藥好唔舒服唔肯食都冇辦法……做家人唯 ...

佢唔肯外出,已經三年冇見過朋友,親戚都年幾兩年冇見,疫情以來,我覺得佢情緒病加劇,半年先同啲孫見面一次,我唔知點幫佢

珍珠宮

man11981 發表於 22-11-23 13:37
佢唔肯外出,已經三年冇見過朋友,親戚都年幾兩年冇見,疫情以來,我覺得佢情緒病加劇,半年先同啲孫見面 ...

叫人到家探訪佢得唔得?叫啲熟啲嘅親人陪吓佢,打吓麻雀…whatsapp都有視象可以陪吓佢傾計…..

子爵府

天貓 發表於 22-11-23 13:43
叫人到家探訪佢得唔得?叫啲熟啲嘅親人陪吓佢,打吓麻雀…whatsapp都有視象可以陪吓佢傾計…..

佢都唔想人上去佢屋企,因為驚人嘢病佢,佢一路都唔肯打疫苗,如果唔係政府醫院要求打疫苗先入得去,佢都唔會肯打,安撫佢、叫佢唔好諗咁多,佢就話唔好教訓佢,佢就嚟屈死啦,叫人聽佢呻下啦,其實同佢同住嘅家人,由開頭好同情佢,會遷就佢,到而家都頂唔順

珍珠宮

man11981 發表於 22-11-23 14:44
佢都唔想人上去佢屋企,因為驚人嘢病佢,佢一路都唔肯打疫苗,如果唔係政府醫院要求打疫苗先入得去,佢都 ...

如果連同住屋企人都頂唔順就真係有問題…. 係因為佢自己唔肯同人地接觸…..

我因自己身體問題都無打疫苗,咁我地每次覆診做核酸,我有家人真係有疑似副作用,骨痛,濕疹,不過多數係復必泰…..

我地同啲朋友聚或返屋企就大家一齊做快測,求個安心,問題又似乎不大….

首頁

尾頁

跳至