少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友6歲,最近幾個月確診左adhd+asd. 其實由細到大,佢都比較難湊,但因為身邊冇乜人生左小朋友,唯一比較close 既小朋友都係女仔,而我果個係男仔,身邊長輩又話男仔係咁,所以一路唔知係有問題,直到上到k3成日俾學校投訴。

我每一日個腦都同佢角力。好辛苦搵到方法去處理佢某個問題,但點知可能用左一個星期又冇用。我想問係正常小朋友都係咁,定係sen小朋友先會咁。

子爵府

具體小朋友有咩表現?有咩例子?平日邊個湊嘅多?語言同社交能力點?

大宅

CCHINGC 發表於 22-11-25 09:17
具體小朋友有咩表現?有咩例子?平日邊個湊嘅多?語言同社交能力點?

之前未食藥,係學校會用好多唔適合字眼,無論點教都會講,教完唔好講A就講B.

平時番全日,屋企有我同工人姐姐。語言方面我覺得佢冇太大delay, 但佢英文好過中文。社交方面佢好鐘意搵人玩,佢冇野果陣/少接觸佢既小朋友會覺得佢好funny,好多問題問。但因為佢一有野刺激就會啲情緒爆發,會大叫,shout at 人地。

子爵府

ASD語言未必會delay,但會聽唔明對方的言外之音,造成溝通問題,對超乎預期嘅野會好大反應,一般小朋友係2-3歲時都會有咁嘅情況,所以唔容易分辨,方法係預早告知,甚至預演,不停同佢地做角色扮演,增加同理心。

另外,亦可以做感統訓練,因為小朋友可能對某類物品、聲音、光線覺得唔舒服,從而加大左佢地反應,可以做下感統訓練,引導大腦去整合接受到的刺激,做出適當的反應,進而提升腦部感覺整合功能,幫助小朋友增加安全感,改善感覺失調

侯爵府

回覆樓主:

你真好彩!咁快發現可以把握黃金時間、同佢做訓練

我覺得佢哋真係好難湊、好多時溝通唔到、會誤會對方意思、然後情緒爆發;教極唔聽、好似永遠同你作對、做相反嘅嘢咁;永遠覺得自己想法正確、別人嘅意見、想法都係錯;唔識在適當嘅時候做適當嘅嘢、然後又覺得人哋唔啱、總之要所有人就佢.....我而家好想放棄、好想離開

大宅

2024勳章

回覆 CCHINGC 的帖子

我今日和我在美國的一個親戚 有ADHD+ASD的女兒交談時, 深深感受她是"take things very literally".

我同她講"don't take Greek gift", 她不明白這言外之意.

大宅

和我小朋友症状类似,ADHD+ASD好难教导,家长好辛苦,唯有夫妻同心,时时互相开导,多关注小朋友的优点,苦中觅得少许喜悦。

民房

回覆樓主:

唔好意思,無意中見到你講ASD+ADHD. 咁啱我個仔都喺,所以想分享下,睇下會唔會幫到你。我個仔歲半確診為asd傾向,之後5歲到社處嘅心理學家話佢有adhd. 今醫生有開adhd藥改善佢嘅專注力同衝動。喺有改善嘅,不過都有嘔血嘅時候。我地叫佢沖涼後著衫,永遠要叫幾次先有反應,去超級市場推購物車時要睇實,有時佢會突然有衝動想放飛架車。同佢出街喺令人神經緊張嘅事。而且亦會容易因小事發脾氣。

所以我覺得唔可以再今落去。上網睇咗好多外國asd 有關嘅fb group, blogger 同治療方面嘅醫學研究論文。

了解到喺有方法改善asd 同adhd嘅行為。

我諗你唔想小朋友食藥,今我就只講supplement 嘅方法。

民房

回覆樓主:

用supplement 嘅話就喺用益生元,叫喺啲益生菌嘅食物,唔喺直接食益生菌。 而家最新嘅研究喺話asd同adhd小朋友嘅腸胃裡面有腸漏症. 惡菌多,食唔足夠蔬菜,便秘。而腸裡面嘅惡菌會分泌毒素經腸嘅血管去到大腦。另外益菌本身喺會分泌加強專注力嘅多巴胺同平衡情緒嘅血清素。但因為益菌唔夠,所以專注力唔足夠同容易發脾氣。

民房

回覆樓主:

益生菌唔夠,理論上應該食益生菌,但喺而家你食嘅益生菌經過胃酸,落到腸到重生存嘅菌奇實唔多。你亦唔可能每日食一樽益生菌落肚。經濟上唔化算。所以最簡單嘅喺食益生元,有足夠食物,腸裡面嘅益生菌就會增加,之後益菌就會抑制啲惡菌,同分泌足夠嘅物質改善佢哋嘅專注力,衝動同情緒。

今我就每日都俾嗰仔每日都食一茶匙菊粉。另外因為佢有便秘,所以食20ml乳果糖,乳果糖本身亦喺益生元,同有通大便功效。同埋戒食蛋同芝士,因為佢之前igg報告話對蛋同芝士有敏感。

民房

回覆樓主:

今經過三星期突然見到佢有改變。衝動少咗,做功課同溫書時嘅專注力都好咗。多咗眼神接觸。無今容易因為小事發脾氣。而家除咗有啲固執外,其他方法接近普通小朋友水平。太太都話佢乖咗好多,唔駛成日罵佢。或者你都試下,睇下會否改善你嗰小朋友情況。

內容比較長,因為太多嘢想講。希望幫到你。只要改善到一部份你應該就會輕鬆好多。

大宅

畀面勳章

george.c.w.chan 發表於 23-11-8 15:10
益生菌唔夠,理論上應該食益生菌,但喺而家你食嘅益生菌經過胃酸,落到腸到重生存嘅菌奇實唔多。你亦唔可能 ...

你好,請問邊度買菊粉?見到你的post,我都上網搵下資料,見到蘋果果膠同菊粉都係益生元,但網上賣的都係比成人,請問小朋友應該係食邊隻?thanks

大宅

畀面勳章

george.c.w.chan 發表於 23-11-8 15:12
今經過三星期突然見到佢有改變。衝動少咗,做功課同溫書時嘅專注力都好咗。多咗眼神接觸。無今容易因為小事 ...

太好了

民房

comel 發表於 23-11-12 11:25
你好,請問邊度買菊粉?見到你的post,我都上網搵下資料,見到蘋果果膠同菊粉都係益生元,但網上賣的都係比 ...

我喺iherb到買。佢地喺天然嘅嘢。平時小朋友飲食多少都會食咗落肚,只喺份量唔夠。所以兩種都可以食。

別墅

george.c.w.chan 發表於 23-11-12 13:56
我喺iherb到買。佢地喺天然嘅嘢。平時小朋友飲食多少都會食咗落肚,只喺份量唔夠。所以兩種都可以食。
...

請問是什麼牌子?我見iherb有好多,唔知邊隻先岩小朋友!

民房

rabbit0616 發表於 23-11-24 23:05
請問是什麼牌子?我見iherb有好多,唔知邊隻先岩小朋友!

我通常買NOW.

別墅

george.c.w.chan 發表於 23-11-24 23:11
我通常買NOW.

謝謝

民房

rabbit0616 發表於 23-11-24 23:59
謝謝

順便補充下。 而家我個仔每日早晚各一次7.5ml乳果糖, 1茶匙菊粉, 大約1g蘋果果膠supplement. 加埋每日一粒嘅adhd藥後,佢嘅adhd symptoms 好似消失咗今。出街食飯,自己食完飯後會坐定自己唱下歌同畫畫,唔再周圍攪。溫習同做功課時都聽話好多。可以坐得更定聽我講嘢。成個人好似唔同咗今。 所以觀察到改善腸道健康真喺可以改善佢部份symptoms. 希望這個簡單嘅方法都幫到大家,令大家嘅生活可以輕鬆返。

如果食咗益生元一段時間後只有好輕微改善,今就可能喺腸道欠缺咗某種微生物。 點都好啦,補充咗益生元睇下改善到幾多先啦。

別墅

george.c.w.chan 發表於 23-11-25 01:06
順便補充下。 而家我個仔每日早晚各一次7.5ml乳果糖, 1茶匙菊粉, 大約1g蘋果果膠supplement. 加埋每日一 ...

很好的分享,謝謝你妳

大宅

george.c.w.chan 發表於 23-11-25 01:06
順便補充下。 而家我個仔每日早晚各一次7.5ml乳果糖, 1茶匙菊粉, 大約1g蘋果果膠supplement. 加埋每日一 ...

多謝你,我仔6歲,上咗小一比學校投訴到暈,上堂成日遊雲發夢,成日做d估唔到嘅嘢(唔好),依家睇緊醫生做assessment,排政府都要到2025年9月

每日返學都好擔心 唔知收咩投訴

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊