少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

george.c.w.chan 發表於 23-11-25 01:06
順便補充下。 而家我個仔每日早晚各一次7.5ml乳果糖, 1茶匙菊粉, 大約1g蘋果果膠supplement. 加埋每日一 ...

多謝你,我仔6歲,上咗小一比學校投訴到暈,上堂成日遊雲發夢,成日做d估唔到嘅嘢(唔好),依家睇緊醫生做assessment,排政府都要到2025年9月

每日返學都好擔心 唔知收咩投訴

大宅

george.c.w.chan 發表於 23-12-21 23:50
今之前幼稚園一路都無嘢?無老師話過佢上堂周身旭坐唔家? 唔專心可能未適應。你或者出去搵私家嘅做個asse ...

幼稚園都冇咗兩年Covid , k3 老師有話最好安排專注力訓練,上到小一老師先有呢個懷疑叫我哋去check。佢冇周身郁,係極度遊雲,極度唔寫字。

大宅

george.c.w.chan 發表於 23-12-23 15:53
今除咗上堂唔專心,喺屋企同出街時有無一啲好衝動嘅表現?例如見到嘅嘢,你叫咗佢唔好掂唔好做,佢都忍唔 ...

有,同埋其實佢自己知唔應該做,解釋唔到點解做咗

請問有邊隻益生菌好?係咪要揀啲益生菌+益生元

佢啱啱都中咗腺病毒,食緊抗生素,成個聖誕節養病

大宅

george.c.w.chan 發表於 23-12-23 16:14
除咗繼續維持腸道健康,最近我都試緊補充vitamin D 同 b12. 下個月見醫生時叫佢寫張醫生紙驗血睇返啲維他 ...

寫紙驗血,晌邊度驗? 驗完如果低 就 食supplement?

大宅

annchloe 發表於 24-1-5 19:32
我女23年8月時體檢時姑娘叫我地排,剛剛2号做左評估啦⋯⋯話中度ADHD ;佢讀國際學校都俾老師話啦:laugh2cr ...

你女有咩徵狀?我仲以為IS包容d

大宅

annchloe 發表於 24-1-9 18:18
上堂游雲,寫唔出功課,佢地係上堂寫既,佢有一大堆理由要行開下咁,由yr 3 老師就覺得佢慢唔focus 。 依 ...

同我個仔好似,佢今日啱啱第一日食藥,已經見到個分別,希望幫到佢

大宅

annchloe 發表於 24-1-16 18:17
可以請問一下仔仔睇邊位醫生呢?食邊隻藥呀?要試嗎?咁好已經睇到分別!
有無再做training 呀?
我女係 ...

Pm u

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊