自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小一講粗口 整人 無故騷擾其他人 影響上課秩序 其實係咪好正常?每間學校都有呢d?
通常學校點處理?點樣確保唔會再有呢啲事情發生?老師點樣即時處理?保障到小朋友嘅安全同埋情緒
而唔係每次都要我由小朋友口中得知有問題 去打返俾學校問咩事 (小朋友話俾我知老師話聽唔到睇唔到冇處理
我哋學校嘅機制只係溝通溝通同埋溝通
亦唔會同我講點樣處分 點樣控制問題學生 俾我感覺佢哋太過縱容 甚至叫我去包容人地 我小孩都係sen但從來唔係搞事分子 咁邊個包容翻我呢?我小朋友受到人哋影響情緒行為都差咗
心很累

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

老師有冇調開位置?其實學校真係冇乜辦法,只能調位坐。

大宅

auhiyo 發表於 22-11-25 09:59
老師有冇調開位置?其實學校真係冇乜辦法,只能調位坐。

已經調到一個東一個西 但唔明白點解人地可以成日行去我小朋友位置上(唔係小息
跟住又俾我發現到一個問題 就係原來上堂可以隨意出位?問返老師 原來有特殊需要小朋友唔可以坐定定係容許佢哋一定情況下出位 我明白可能只係喺佢嘅位置附近遊走 但係佢行到咁遠 其實都好影響上堂氣氛

男爵府

kate0403 發表於 22-11-25 09:57
小一講粗口 整人 無故騷擾其他人 影響上課秩序 其實係咪好正常?每間學校都有呢d?
通常學校點處理?點樣確 ...

唔係正常,但唔排除有機會遇上呢啲小朋友。始終派位咩人都有。
其實遇到呢啲小朋友,老師都好頭痕。心裡面明白,佢哋嘅表現完全就係反映佢哋嘅家庭狀況,如果非常擾亂班房秩序,最多只係可以上堂時call社工/教學助理抽離一會。但又不可以完全剝奪個小朋友既上堂權利,變相同班同學係會有suffer。

公爵府

BK Milk勳章

kate0403 發表於 22-11-25 10:02

已經調到一個東一個西 但唔明白點解人地可以成日行去我小 ...

咁有冇可能調班?如果真係好影響小朋友情緒申請調班好過。

珍珠宮

畀面勳章

除咗調位,真係唔知可以做到乜。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

轉校

大宅

auhiyo 發表於 22-11-25 10:11
咁有冇可能調班?如果真係好影響小朋友情緒申請調班好過。

唉 小朋友班中同其他人相處不錯 有幾個好朋友
自己就唔想調走 其實我唔係怪獸家長 已經好包容 但係情況好左一排 呢段期間我都不停教導自己小朋友點樣去處理點樣去調節心情 但個同學又會突然「病發」每次都係一個循環

公爵府

BK Milk勳章

kate0403 發表於 22-11-25 10:14
唉 小朋友班中同其他人相處不錯 有幾個好朋友
自己就唔想調走 其實我唔係怪獸家長 已經好包容 但係情況好 ...

小朋友唔走真係冇辦法,你只能調節佢個心情,除非成班家長都覺得個小朋友騷擾嚴重可以叫社工將佢帶走。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

間間學校都有呢 d 要包容嘅特殊學生,有 d 乖同叻嘅小朋友,會安排坐特殊學生旁邊,幫忙照顧。
除咗包容,我諗唔到可以做 d 咩。私校無呢 d 機制,如果真係好在意,可以考慮轉讀私校。

大宅

kate0403 發表於 22-11-25 09:57
通常學校點處理?點樣確 ...

我哋同你差不多,佢騷擾坐在他四周圍的同學, 無一倖免,就算調咗位,都一樣,經常阻礙上課嘅進度,粗口橫飛。不過,阿女已經六年班,就快畢業,所以唯有繼續忍

珍珠宮

因為正苦好多年定咗既共融政策囉
呢啲sen小朋友可以入主流學校讀書
我仔女細時,我都好崩潰
我仔班上有個由特殊學校轉過嚟既小朋友
堂堂搞住全班同學
小一、小二生有乜可能唔分心
啲家長不停向班主任反映
班主任有次可能做到好攰,同我地家長講
佢都好難做,呢啲小朋友唔掂得(意思係佢無權處理)
老師都講到好白
如果不停約見個sen學生家長,又勸退又調班
人地弱勢方,去媒體聲淚俱下控訴學校
老師連份工都未必保得住,始終要搵個人息事寧人
之後一直捱到升中

珍珠宮

pauline_c 發表於 22-11-25 10:19
間間學校都有呢 d 要包容嘅特殊學生,有 d 乖同叻嘅小朋友,會安排坐特殊學生旁邊,幫忙照顧。
除咗包容, ...

最慘就係呢啲乖、叻學生
大家都係同學仔
無啦啦就要照顧埋人地
我仔細時做過呢啲鄰座同學
我真心好嬲下
憑乜呢?

伯爵府

行為當然不正常,我相信老師 / 學校都明白,但可以做的不多

要自己權衡利弊決定是否考慮轉校。

珍珠宮

回覆樓主:

我小朋友好乖好靜,連埋其他7個乖同學好似九宮格咁圍住位有特殊需要同學,日日返黎呻同學破壞力強,同佢一組玩比賽次次都輸包尾,我唯有解釋比佢聽同安慰佢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

yurijm 發表於 22-11-25 10:30
最慘就係呢啲乖、叻學生
大家都係同學仔
無啦啦就要照顧埋人地

我有朋友個女做過,明白要付出唔少。

侯爵府

2024年龍年勳章

都係只可以包容, 無咩可以做到

翡翠宮

牛年勳章

唔係每間學校都有,我唔會接受學校出現呢啲情況而老師唔處理,一係校風問題,一係個別老師管理秩序問題,同老師校長反映完無改善就計劃轉校。

大宅

yurijm 發表於 22-11-25 10:28
因為正苦好多年定咗既共融政策囉
呢啲sen小朋友可以入主流學校讀書
我仔女細時,我都好崩潰

有d真係好勁 騷擾/特登激嬲人博存在感 極度騷擾上堂秩序 破壞氣氛 共融政策唔係問題 有d sen只係有讀寫 專注力不足 唔會搞到人 但面對嚴重sen 佢咁嚴重至少要搵個助教入班跟住佢 但實際上根本冇人
係呀 根本無可能唔分心 日日喺你隔離自言自語都搞到佢上唔到堂 投訴又冇用 我就提議左不如叫佢坐喺老師枱隔離 但老師都搞佢唔掂

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實真係冇乜辦法,老實講老師都唔想有咁嘅學生,除咗調位真係冇乜野做到

首頁

尾頁

跳至