自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

我預左會辛苦的,不過係想問下照完之後,醫生會唔會講解番你嘅問題俾你聽,定照完就叫你走? E.g. 胃炎/有息肉等。 如果真係有胃炎會唔會即刻開藥定都係要等複診? 同埋佢抽組織化驗菌,如中左係咪又係要下次覆診先知結果,定有事會打比你?
唔好意思咁多問題,因為如果真係有胃炎之類,醫生即時話比我聽有事又唔開藥住,我都可以去私家食住藥先。Thx

用戶要求終止服務

up

大宅

健康的我 發表於 22-11-25 10:56
我預左會辛苦的,不過係想問下照完之後,醫生會唔會講解番你嘅問題俾你聽,定照完就叫你走? E.g. 胃炎/有 ...

請問你有咩唔舒服要照?我個胃都唔舒服想照下

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

我預左會辛苦的,不過係想問下照完之後,醫生會唔會講解番你嘅問題俾你聽,定照完就叫你走? E.g. 胃炎/有 ...

唔會即時講。。你應該有下一個覆診期見醫生

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

如果我冇記錯,半麻醉,一陣辛苦好快就搞掂。然後就得,下次再複診,醫生會解釋俾你聽,除非有時會提早通知你

男爵府

我照個時有即時講埋結果(無事,邊個位有d損左咁)之後覆診醫生會再講

男朋友話佢照完就叫佢走,無講,叫佢等覆診

如果有菌會約早d覆診

男爵府

我之前照完話有d發炎,醫生話依d都市病,好多香港人都有架啦

唔使理

咁我又真係無理… 睇中醫會同中醫講

子爵府

我喺twh照,比我想像中無咁辛苦,照前會噴d嘢份喉嚨,之前叫你吞條喉完咗,出來後,護士會問有無唔舒服,初部講解有無發現,然後約覆診期。

男爵府

回覆樓主:

拿打素照,側身訓係床,噴麻醉藥係口,比個圓膠妳咬住,有姑娘按住妳個身,一入條管即反胃,取胃組織,之後即場個醫生同我講照到有胃發炎,回家後一星期收到電話,有發現幽門菌,回拿打素取藥,跟手正常覆診。

大宅

回覆樓主:

我2019年照,喉嚨噴苦药清醒照,照完姑娘講有少少胃炎,開左D胃药和加胃C康

我老公10月頭麻醉照(照腸及胃一齊),姑娘講腸同胃都各有一粒瘜肉割左,走得,等下次覆診

侯爵府

我幾十年前照過一次, 在聯合照的, 並不辛苦, 放鬆啲啦, 唔駛擔心.

用戶要求終止服務

其實我唔怕辛苦,我係驚到時醫生護士見到有胃炎啊嗰啲嘢唔肯透露,要留到複診,咁我又要拖多一個月先食藥。

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

我預左會辛苦的,不過係想問下照完之後,醫生會唔會講解番你嘅問題俾你聽,定照完就叫你走? E.g. 胃炎/有息肉等。 如果真係有胃炎會唔會即刻開藥定都係要等複診? 同埋佢抽組織化驗菌,如中左係咪又係要下次覆診先知結果,定有事會打比你?
唔好意思咁多問題,因為如果真係有胃炎之類,醫生即時話比我聽有事又唔開藥住,我都可以去私家食住藥先。Thx

如果醫生睇到有發炎或者潰瘍, 照完即刻同你講, 抽組織化驗菌就要等復診, 大約兩星期, 如果驗到有幽門螺旋桿菌就開藥比你食.

大宅

想請問去公立醫院牌照胃腸需要排幾耐啊?謝謝

用戶要求終止服務

回覆 Anka 的帖子

明白 謝謝

用戶要求終止服務

回覆 potatowwl 的帖子

我半年

用戶要求終止服務

回覆 Charcoalbean 的帖子

胃頂 胃氣

用戶要求終止服務

回覆 爽爽 的帖子

哦 明白!即係胃炎/胃潰瘍醫生肉眼見到會即刻講,驗菌如果有事一星期左右打俾你,冇事就等複診。

Thx all jm

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

見到潰瘍會即時同妳講,不過由於未出化驗報告而未知導致潰瘍的原因,所以唔會開藥;下次覆診見醫生睇報告就會開藥喇 (如果驗到大鑊嘢,姑娘會打電話俾妳將覆診期提前)
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

健康的我 發表於 22-11-28 12:39
回覆 Charcoalbean 的帖子

胃頂 胃氣

我都係,個肚仲好漲我宜家諗住book私家照,希望冇乜大鑊野

首頁

尾頁

跳至