自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

別墅

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

揾日個女得閒,約佢出去食下野呀,旅下行呀,好好傾下計先。畀啲信心佢,有咩事,媽咪都會企响度等同佢傾架。

唔好問佢嗰啲病先,等,等到佢自己自動同你講出黎。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

mmmnnn 發表於 22-11-29 12:24
求教大家: 啊女大學四年級,幾年前考到港前四大排名大學,但 不是她心儀的前三大排名,同埋又不是她心儀的 ...

立刻養 狗仔貓仔, 看看可否幫到她.

伯爵府

lawiskcyu 發表於 22-11-29 12:31

真心問
點解要即刻養?

男爵府

揾渠道去問專業意見, 快!

我聽過嚴重抑鬱自殺機會好高. 仲要係之前冇徵兆, 你以為佢冇嘢. 點知嗰日就.....
我住種花家

禁止訪問

別墅

回覆樓主:

如果學業問題 睇下可唔可以商量轉科或者停學啦!
書幾時都可以讀,唔好睇得咁重,但生命只有一次。

伯爵府

育兒性格勳章

lawiskcyu 發表於 22-11-29 12:31

唔明點解要養小動物?
如果佢係新手乜都唔識,會否增加挫敗感影響病情?

複式洋房

回覆 mmmnnn 的帖子

一樓意見正確 。首先一定係睇醫生食葯, 如果真係抑鬱精神病其實你當 腦入面已經有啲回路或者化學反應唔同咗要靠食藥控制。

同感冒食感冒藥一樣。

搵人開解或者 參加多啲活動唔係冇用,但就好似你感冒 都會先食藥治療, 等身體好咗先做運動強身健體。心理輔導或者參加社交活動要等食藥控制咗病情之後先做。

本身家人之前有精神病, 身邊有一位朋友嘅母親都響上年發病。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇精神科醫生!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

你真係要好好同阿女傾下 佢原本想讀邊間大學咩科 去外國讀可以嗎
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主:

book 定精神科醫生
呢度都有好多post 介紹,
家人都有睇一個响中環都爹利街 (林潔心), 都係bk 是share 的, 好有耐性, 但吾敢講係咪最好

同埋可考慮休學
問定學校資料先
撩阿女旅行散下心

男爵府

求教大家: 啊女大學四年級,幾年前考到港前四大排名大學,但 不是她心儀的前三大排名,同埋又不是她心儀的 ...

事出必有因

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

樓主,很明白你心情。

首先你女兒本身已知自己有問題所以找了學校醫生,你留意下她有冇食藥?如有便好些。 此外,你可主動D同佢傾計,言談間話如果讀得辛苦不如drop 科或轉系,等佢壓力少些知道你唔會迫佢學業,咁佢drop科既決定會冇咁大阻力。

大學有社工及輔導,快D揾佢地幫手支援。

生命最重要,讀到痴左乜都冇用。

珍珠宮

第一件事帶佢求醫食葯
重抑鬱或思覺失調醫好又好易復發
估佢性格是完美主義者
另一方面要靠專家調教世事無完美

大宅

樓主要帶阿女睇醫生.
同佢傾多D計 (傾咩都得).做運動.
FB 有個"Shall we talk" 睇下幫唔幫到手.
學業/事業是其次, 生命最重要

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

見佢一有情緒就搵位同佢講,不如去睇下醫生,等自己舒服放鬆d!

大宅

我女也是大4, 當年考完DSE, 也選擇了一科不是首選的;
當年同年,朋友個女也同樣選不到自己首選,
我們各自都沒有選擇了首選,但我女欣然接受,佢就讀讀吓放棄,但現在佢已經去了Australia, 也從新開始讀,其實最重要的是,個女係自己,放棄了也可以從新開始,只要佢唔好睇得咁重,你試下寫信給你女,將心裡話,用筆墨去表達。看看反應,冇乜野比個女更加重要。

首頁
12345...11

尾頁

跳至