自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

本嚟諗住新年前去整下個頭髮,我有輕微天生孿,諗住去做個角蛋白重組焗油等D頭髮順滑直D,去到見到佢地標價1480,現在特價800,覺得好抵做就做啦!
點知一上頭我就知瀨嘢!痕到阿媽唔認得,因為我係拒絕做巴西焗油,雖然做法係一樣,但是如果係懂行人就知實際原理唔一樣,係呃唔到人嘅!
巴西焗油係軟化毛鱗片,再用夾板加熱順滑返毛鱗片令頭髮短暫柔順,可維持1-2個月,但是途中軟化劑加熱散發出嚟嘅係甲醛,對邊工作人員以及客戶身體都有傷害,因此價格比較親民,約莫500-800可以做一次!發明巴西焗油嘅人明確規定使用產品要帶口罩以及係通風場地進行!
這唔曬咁多字……評論見

子爵府

belle_0828 發表於 22-12-1 13:04
本嚟諗住新年前去整下個頭髮,我有輕微天生孿,諗住去做個角蛋白重組焗油等D頭髮順滑直D,去到見到佢地標價 ...

而蛋白質重組焗油係將髮絲結構內嘅受損蛋白質鏈利用產品中嘅蛋白質重組,然後用夾板加熱固定,了維持5-6個月,使用途中依然會散發出微量煙,但是係蛋白質遇色散發的煙,不含甲醛,對工作人員和顧客都無害,成分亦唔刺激頭皮,所以價格大約800-4000不等,產品因應品牌產地價價格會有不同!
所以,大家如果新年去染髮焗油諗住過過靚年,記得唔好被工作人員欺騙,好多係掛羊頭賣狗肉!!!我依家頭皮都仲痕緊啊陰公

20150618bb    發表於 22-12-2 11:56
觀其言、察其行、知其底、方識其人。

翡翠宮

回覆樓主:

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

見你寫到好專業咁,又唔明你做之前唔問清楚佢哋用邊隻先

講真你寫完我都仲喺未明

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

子爵府

pooh仔 發表於 22-12-1 15:17
見你寫到好專業咁,又唔明你做之前唔問清楚佢哋用邊隻先

講真你寫完我都仲喺未明

因為佢同我講係我要個樣嘢,我先做,但是實際做就唔係個樣嘢!擺明係蝦D唔識嘢嘅人,因為做法係一樣

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Chowying 發表於 22-12-1 18:43
你寫得好專業唔明 我簡單啲,做開嗰間髮型舖我係唔會轉㗎喇

我都喺咁話,既然自己頭髪咁敏感,就冇話轉另一間,棧搞

珍珠宮

belle_0828 發表於 22-12-1 18:56
因為佢同我講係我要個樣嘢,我先做,但是實際做就唔係個樣嘢!擺明係蝦D唔識嘢嘅人,因為做法係一樣:think ...

但聞唔聞得出㗎?
如果報海關又得唔得?
我去髮型屋做貴treatment
髮型師係當住我面開袋溝出嚟
如果真係有問題,同詐騙有乜分別?

珍珠宮

2024年龍年勳章

yurijm 發表於 22-12-1 18:58
但聞唔聞得出㗎?
如果報海關又得唔得?

我覺得可以報海關,等海關調查

子爵府

yurijm 發表於 22-12-1 18:58
但聞唔聞得出㗎?
如果報海關又得唔得?

藥水聞唔出,
要加熱咗先聞得出!
由頭到尾都係個洗頭工一腳踢,拉又係佢洗頭又係佢,我同前台講要整Price List上1480個角質蛋白重組護理,佢話佢地叫巴西,係一樣嘢!我話唔同反正係哩隻就啱,心諗佢叫咩唔理啦!係我要嘅嘢就OK

子爵府

bobomia 發表於 22-12-1 19:03
我覺得可以報海關,等海關調查

有諗過,但是都算數!下次唔幫襯咯!所以長篇大論希望各位如果有做開焗油嘅都唔好俾人呃臨近新年都好多姐妹去扮靚靚咖嘛

子爵府

pooh仔 發表於 22-12-1 18:57
我都喺咁話,既然自己頭髪咁敏感,就冇話轉另一間,棧搞

其實我冇固定髮型屋咖!因為好少去整頭髮,都係好長時間先去修剪下發尾

男爵府

巴西焗油致癌㗎真係唔好做

子爵府

Stella.b 發表於 22-12-1 23:43
巴西焗油致癌㗎真係唔好做

好多人唔知,其實好多商家想用低成本做高效率嘢!硬推顧客巴西焗油!唔理你健康與否咖

珍珠宮

咁幫你整緊時, 可以出聲跟住講返你所列出兩者嘅分別架!

子爵府

2018復活節勳章

belle_0828 發表於 22-12-1 23:53
好多人唔知,其實好多商家想用低成本做高效率嘢!硬推顧客巴西焗油!唔理你健康與否咖
...

我都比人fake 過
係朋友 完全無話我知有致癌風險
只係話好過負離子, keep 得又好
點知一兩個月打回原型, 仲有整完之後, 頭皮係一塊塊, 嚇死人, 要睇醫生
個treatment 成千六蚊
咁樣比佢賺左
如果早一兩年睇到呢個po 就好

珍珠宮

2024年龍年勳章

belle_0828 發表於 22-12-1 23:12
有諗過,但是都算數!下次唔幫襯咯!所以長篇大論希望各位如果有做開焗油嘅都唔好俾人呃臨近新 ...

既然你都唔打算再去,就無需要放軟手腳,應該報海關狠狠的教訓吓他們,否則更多受害人出現,間黑店越來越肥仔

而你所講嘅注意事項,係當師傅掃左上頭,做緊時你先聞到,你自己都係當事人,都做唔到d乜,因為已經洗濕左個頭。其他人無呢方面嘅知識,更加做唔到乜嘢

你做到嘅係報海關、消委會、開名

子爵府

skmibb 發表於 22-12-2 05:37
咁幫你整緊時, 可以出聲跟住講返你所列出兩者嘅分別架!

我有旁敲側擊講,暗示係有分別!其實對住個洗頭妹講佢都唔係好明,一直話係一樣咖!!巴西仲直仲順滑啦啦因為驚抹面幫你整衰個頭仲得不償失!

子爵府

nownowma 發表於 22-12-2 07:46
我都比人fake 過
係朋友 完全無話我知有致癌風險
只係話好過負離子, keep 得又好

其實好多人做完都唔知自己做咗咩咖真係,洗咗冤枉錢唔緊要啊,聞太多甲醛就真係得不償失啦

首頁

尾頁

跳至