懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛剛流產還在休養身體,飲燉湯但沒有避孕,我需唔需要擔心?

當然想接返BB 但呢個月飲好多藥材野

大宅

janjane_ 發表於 22-12-3 10:51

唔好心急先調理好身體,子宮都需要復元,中醫建議調理番半年先, bb 都要有好既地方住先住得安心ma, 加油

大宅

我記得婦產科醫生講過,如果係刮宮嘅話,之後嘅懷孕機會好高。除非你好心急即刻再要小朋友,否則最好避孕先,等自己身心都調理好再陀小朋友。我當年小產後情緒好差,再加上中醫調理都一年後先再懷孕

大宅

Yin807 發表於 22-12-3 12:16
唔好心急先調理好身體,子宮都需要復元,中醫建議調理番半年先, bb 都要有好既地方住先住得安心ma, 加油
...

多謝你🙏🏼 係呀我都想調理好身體先
只係覺得無需要特別去避孕,而且本身都唔容易懷孕,諗住一切順其自然

大宅

janjane_ 發表於 22-12-3 22:42
多謝你🙏🏼 係呀我都想調理好身體先
只係覺得無需要特別去避孕,而且本身都唔容易懷孕,諗 ...

好難講嫁,如果真係中左反而仲擔心,我覺得train 番身體最好狀態先,雙方都食下supplement .我頭果次5個月後一次中左,不過反而流啡流左一個月,但佗到中期都係留唔住

大宅

Week 5,6 chemical 隔一個cycle 後bingo

要睇你幾多週 係未自然流 身體咩狀況

如果純粹驗色體問題 早期自然流 正常生活就可

如果你身子問題 建議搵中醫先調理

水晶宮

回覆樓主:

第三次小產,當時bb size 足9 +週,應該係染色體問題,做咗吸宮
無食中藥無所謂補身無坐月(應該係話食咗一個月滴雞精,結果嗰次嚟M 血崩到褲同鞋同地下同坐嘅凳都係一氹血)
4 個月後再懷孕,BB 無問題,好大隻,而家歲半

你身心未準備好就唞下避孕啦
準備好就可以再試
BB 係你嘅自然會出現同留低,唔係你嘅補乜都無用

大宅

建議最好調理下,中醫會叫6個月後再懷孕
我7月尾20w胎冇心跳,坐完小月調理中

大宅

astroboy31 發表於 22-12-5 20:04
建議最好調理下,中醫會叫6個月後再懷孕
我7月尾20w胎冇心跳,坐完小月調理中
...

你最後有冇check 到原因?get well soon!
我都係調理中,你會刻意避孕?

首頁

尾頁

跳至