自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

牛年勳章

亞仔下午係學校話好肚痛,痛到講唔到嘢,老師call左救護車送左佢入院,醫生話個肚有脹氣,很有可能係胃或者腸穿左,宜家安排幫佢試下做微創看看是否可以找到原因及修補好穿左的地方,否則就要開大刀 ,同埋醫生話好少小朋友就有這些情況 。請大家一起幚我個仔祈禱祝福。無盡感激。

非常感謝大家的祝福,亞仔已經做完手術了,醫生説是胃潰瘍穿了一個窿仔,微創補好左。麻醉藥未過,我地見到佢係手術室出來的時候都係瞓緊。宜家轉左入普通病房。今晚探病要有48小時核酸陰性報告,等陣去做,希望趕得切出報告去探佢。

Friday    發表於 22-12-7 15:22
SiuBBee    發表於 22-12-7 14:49
zaza0427    發表於 22-12-7 09:51
juniormiu    發表於 22-12-7 07:39
i_jdg    發表於 22-12-7 01:03
Kumahung    發表於 22-12-7 00:29
cattz288    發表於 22-12-7 00:04
cathngai    發表於 22-12-6 23:34

公爵府

牛年勳章

bobomia 發表於 22-12-6 23:23
脹氣肚痛我都試過,未必有事嘅,中醫可以幫到!西醫check完無事,可以問中醫幫手
...

照左,話照到胃同腸有陰影,加上肚脹氣,好大機會係穿左。

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

非常感謝大家的祝福,亞仔差不多淩晨兩點開始進入手術室的前醫生話應該好快做完的。點知等左兩個鐘都冇消息,當時個心好慌,好亂,好擔心。不停同老公講做咩仲未有消息。行又唔係,企又唔係,坐又唔係。等左三個鐘醫生終於出來話順利做完。但未見到人出來始終個心都係好不安。宜家佢未醒就推左入病房,要今晚探病時時間先有得見。俾左電話姑娘俾佢,但因為插左喉,唔知佢用唔用到。等陣八點立即去檢測站做核酸,希望係今晚探病時間前出到陰性結果去探佢。請各位繼續祝福我仔仔。

公爵府

牛年勳章

Onlok 發表於 22-12-7 06:05
成功就安心了。你都好好休息。
明白你心情。家人嚟緊都有大手術要做,都知道有 ...

多謝你。都祝福你的家人手術順利 早日康復,平安健康

公爵府

牛年勳章

ada_fung 發表於 22-12-7 06:07
Get well soon!
小朋友復原能力好強,家長唔好太擔心。
點解會有胃潰瘍?係飲食習慣出問題嗎?

佢鍾意食辣嘢,無辣不歡,又鍾意食杯面。有時煮左飯佢都唔食,趁我沖凉又走去七仔偷偷買杯面食,唔知關唔關事。我宜家返屋企掉晒屋企D辣椒醬 ,等佢出院警告佢唔準再食杯面同辣嘢。

公爵府

牛年勳章

yipsiumee 發表於 22-12-7 06:21
祝仔仔早日康復!天氣凍,樓主你都要保重身體!

多謝祝福和關心。我都帶左厚披肩係醫院摟住等。宜家返左屋企了,今日已經同老細請左假。等陣去食早餐,然後請醫院的朋友幫手帶個尿袋過去俾佢個電話插電。再去做做檢測,做完返屋眠一眠,今晚再去探亞仔。

醫生話可能要住四五日醫院,我都要同老細講下俾我收早少少請探病,同埋來緊兩個星期每日返少三個鐘得唔得。公司走左幾個人,宜家個個都做到踢晒腳,如果連我都請埋假,老細仲加頭痕,唯有睇下佢肯唔肯俾我來緊兩個禮拜每日做少三個鐘,如果佢唔OK,唯有叫佢請過其他人。

公爵府

牛年勳章

海之風 發表於 22-12-7 06:54
你仔幾歲?

13歲

公爵府

牛年勳章

goo_littlebb 發表於 22-12-7 07:00
係咪平時已經成日胃痛?穿左個窿仔可能已經胃潰瘍一段時間。不過補得返無事就好了。
...

平時冇聼過佢話胃痛。佢好鍾意食嘢,身體一直都冇其他病痛,印象中都三四年冇睇過醫生。爸爸都話估唔到無端端搞到要入醫院做緊急手術。

公爵府

牛年勳章

goo_littlebb 發表於 22-12-7 07:19
因為我都有過胃潰瘍,係成日會胃痛,不過佢平時唔覺痛,一嚟就入院真係嚇親。
我見你話佢鐘意辣嘢同杯麵, ...

醫生同我講手術可能會發生的情況,真係嚇到我想喊同企唔穩,甚至連覺得心肝脾肺腎都拿埋一舊。我掉左屋企的辣椒醬,同埋都告誡佢唔好再食即食面。以後呢D嘢要係屋企絕跡

公爵府

牛年勳章

雪影 發表於 22-12-7 08:43
幫你仔祈咗禱小朋友復完好快,唔使太擔心。
見你寫嘅心情,我真係感同身受,我女個胃又係成日痛 ...

多謝你。也祝你女兒早日康復,身體健康

首頁

尾頁

跳至