自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小朋友剛升小一,班裡有兩位特別的同學,每堂他們都會大叫大吵,他們的聲音會蓋過哂老師講書的聲音,已有向老師反映,但老師話他們係特殊兒童,我們需要包容他們。。。。請問各位jm,除了我小朋友轉校外,我還可以怎樣幫我小朋友呢

PS:我好明白唔係兩位小朋友嘅錯,但點樣可以做到雙贏呢

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

BB_nathaniel 發表於 22-12-8 22:30
小朋友剛升小一,班裡有兩位特別的同學,每堂他們都會大叫大吵,他們的聲音會蓋過哂老師講書的聲音,已有向 ...

我由幼稚園到到中學都係喺九龍城,機場飛機嘅起飛同降落大家都知道會有幾嘈,但係我哋已經習慣咗呢種聲音,甚至飛過我哋自己都唔覺可以繼續上課,試吓教自己嘅小朋友將個專注力放喺老師講課,係呢一段適應嘅時間,你可以每日幫小朋友溫習當天老師教過嘅書本,甚至可以備課,等小朋友喺學術上唔會甩。
趁呢個機會,更加可以教佢適應呢個世界有唔同嘅情況,而唔係呢個世界去遷就佢!
除非你真係好唔鍾意呢間學校,否則唔好輕易叫轉校,叫小朋友剛剛開學半年轉來轉去都唔係一件好事!

珍珠宮

幫唔到
之前呢度有個post又係講類似野
我都有覆
作為過來人,除咗接受,別無他法
更甚者,你小朋友係乖學生,老師仲特登安排一齊坐,美其名曰照顧同學

就算轉校,轉返津小一樣有
除非轉去直私、國際學校
呢啲係香港教育既共融政策
呢啲學生係合法合理地入主流學校讀書
有良心既津小有機會多請一個教學助理全日坐係課室陪讀

但近幾年話老師移民人數多
未必有咁多人手安排到,都係硬食

男爵府

Anpanmama 發表於 22-12-8 22:34
我由幼稚園到到中學都係喺九龍城,機場飛機嘅起飛同降落大家都知道會有幾嘈,但係我哋已經習慣咗呢種聲音 ...

謝謝你的建議

男爵府

yurijm 發表於 22-12-8 22:39
幫唔到
我都有覆

你好叻,點解你會知老師就安排我小朋友教其中一個 仲要個位小朋友有暴力傾向

男爵府

yurijm 發表於 22-12-8 22:39
幫唔到
我都有覆

請問有冇另一個post嘅link,我想參考下

珍珠宮

BB_nathaniel 發表於 22-12-8 22:46
你好叻,點解你會知老師就安排我小朋友教其中一個 仲要個位小朋友有暴力 ...

因為我真係過來人
我仔細時就係咁
我仔而家中學生了,我好明你感受

珍珠宮

BB_nathaniel 發表於 22-12-8 22:47
請問有冇另一個post嘅link,我想參考下

小學問題
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23633515

男爵府

yurijm 發表於 22-12-8 22:51
因為我真係過來人
我仔細時就係咁
我仔而家中學生了,我好明你感受

六年生活唔易捱

男爵府

yurijm 發表於 22-12-8 22:53
小學問題
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23633515

唔該

伯爵府

2023年兔年勳章

BB_nathaniel 發表於 22-12-8 22:46
你好叻,點解你會知老師就安排我小朋友教其中一個 仲要個位小朋友有暴力 ...

我覺得唔想做幫人嗰個,反而呢樣可以同老師反映吓!不過都可教自己小朋友盡力試吓幫,唔得嘅,媽媽再同老師講!
同意樓上jm講,轉校唔係辦法,根本間間小學都有sen小朋友,只差多定少及嚴重程度!

男爵府

bonbonyy 發表於 22-12-8 23:01
我覺得唔想做幫人嗰個,反而呢樣可以同老師反映吓!不過都可教自己小朋友盡力試吓幫,唔得嘅,媽媽再同老 ...

可能只好接受

珍珠宮

我想分享下,我細仔小二時同班有個同學仔上堂時會出位,唔聽老師指示,最嚴重試過打老師….同學仔嘈吵嘅事情每日不斷重複發生,而老師都用唔同嘅方法教佢,另一方面又安排唔同嘅小朋友坐佢隔離,希望佢可以同其他人熟d。我個仔坐佢隔離之後,二人竟然又相處得好好,而同學仔亦比之前嘈少咗,亦因為咁,其他同班嘅小朋友都唔係咁怕呢個同學仔。我唔清楚同學仔本身係咩情況,但我估老師係想佢唔好比其他小朋友排斥,亦希望佢可以多啲同其他小朋友接觸同埋相處。係咪要包容?根本冇得揀,只希望老師嘅方法係work而令情況變好啫!

男爵府

LekGirl 發表於 22-12-9 12:53
我想分享下,我細仔小二時同班有個同學仔上堂時會出位,唔聽老師指示,最嚴重試過打老師….同學仔嘈吵嘅事 ...

我都希望老師有辦法改善班房秩序

首頁

尾頁

跳至