自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

象牙宮

回覆樓主:

我唔識用幾多水蒸飯,一定要飯煲!蒸焗爐就煮餸用,尤其是冬天唔會凍晒

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

kingcow 發表於 22-12-21 16:02
我可能廚藝不精,我覺得用電飯好D

用玻璃飯盒蒸左幾個月飯, 冇電飯煲咁軟熟, 又要用番電飯煲, 蒸焗爐蒸餸多, 可能廚藝不精 請教大家蒸飯有無心得
attach0/tmp/phpRnLBKj
attach1/tmp/phpT4gN3M

珍珠宮

回覆樓主:

睇watt 數,2200w 纯蒸炉得,蒸焗爐可能不夠力,只吽熟D飯(看specification 蒸watt 數,not 焗watt 數)

大宅

我都係日日用蒸焗爐煮飯,完全無問題

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

PoPo140610 發表於 22-12-21 14:46
買一個蒸焗爐 可取替 廚房电器如電飯煲 ?

我成日都係蒸餸蒸飯一爐熟

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Anka 發表於 22-12-21 17:46
用玻璃飯盒蒸左幾個月飯, 冇電飯煲咁軟熟, 又要用番電飯煲, 蒸焗爐蒸餸多, 可能廚藝不精 請教大 ...

你可以每人一碗咁蒸,而且蒸飯時唔好落凍水落熱水蒸,唔洗落太多水

彩鑽殿

healthymimi 發表於 22-12-21 18:19
睇watt 數,2200w 纯蒸炉得,蒸焗爐可能不夠力,只吽熟D飯(看specification 蒸watt 數,not 焗watt 數)
...

我用過幾款蒸焗爐蒸都冇問題

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

如果焗緊嘢,就蒸唔到飯。我係鍾意同步煮多餸嘅人, 慳時間, 一個焗、一個炒、一電湯煲、一個蒸、一個飯煲, 同步開齊, 差不多時間同步3餸一湯+白飯。

珍珠宮

我平時用 LC / 蒸爐煮飯.. 無用電飯煲 N年了..

珍珠宮

pomanlife 發表於 22-12-21 19:32
你可以每人一碗咁蒸,而且蒸飯時唔好落凍水落熱水蒸,唔洗落太多水
...

我係用量杯, 飯同水比例1:1或者1:0.9。

洗完米順便用自來水, 中火純蒸氣蒸大約20分鐘, 焗多十幾分鐘。

冇諗過用熱水或者分開一碗碗蒸, 可以再試驗一下

彩鑽殿

Anka 發表於 22-12-21 19:51
我係用量杯, 飯同水比例1:1或者1:0.9。

洗完米順便用自來水, 中火純蒸氣蒸大約20分鐘, 焗多十幾分鐘。

我比較懶,一碗碗蒸,保溫又洗少一樣,帶飯既話飯盒都一齊蒸,全部一爐過,落熱水蒸既

attach1_sign/tmp/phpMtnuvd
attach2_sign/tmp/phpci3LKu

珍珠宮

pomanlife 發表於 22-12-21 19:55
我比較懶,一碗碗蒸,保溫又洗少一樣,帶飯既話飯盒都一齊蒸,全部一爐過,落熱水蒸既

我都唔明白始終唔夠電飯煲好食, 又唔係硬, 又唔係淋, 硬係唔夠軟熟, 不過未試過用熱水就真。

彩鑽殿

Anka 發表於 22-12-21 20:03
我都唔明白始終唔夠電飯煲好食, 又唔係硬, 又唔係淋, 硬係唔夠軟熟, 不過未試過用熱水就真。
...

你可以試下,我感覺個人一碗蒸比一大兜蒸係好食啲,不過唔好處就係食完冇得添

珍珠宮

pomanlife 發表於 22-12-21 20:04
你可以試下,我感覺個人一碗蒸比一大兜蒸係好食啲,不過唔好處就係食完冇得添
...

我們食飯唔多, 可能一碗碗比較難量份量, 試下用熱水有無分別先 唔得就唯有繼續用電飯煲

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

可以呀, 不過我地麻麻個爐蒸既飯, 因為個靚飯煲煲飯好食

彩鑽殿

Anka 發表於 22-12-21 20:09
我們食飯唔多, 可能一碗碗比較難量份量, 試下用熱水有無分別先 唔得就唯有繼續用電飯煲 :igive ...

我都係食飯唔多架,咪比少啲米又比少啲水囉

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

由未有蒸爐時已用蒸籠煮飯,20年以上
一直都係用不銹鋼兜蒸,餐餐煮4mug米,家人話好食過飯煲。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

珍珠宮

polliebb 發表於 22-12-21 16:41
醃完放入電飯煲普通煮飯咁就得,跳左製再禁一次

請問你係咪用叉燒醬醃?

珍珠宮

虎到金來勳章

redhot 發表於 22-12-21 21:19
請問你係咪用叉燒醬醃?

叉燒醬又得,有時買一包包韓式醃醬,蒜蜜醃醬,蜜汁蒜香骨醬,有時用可樂,有時生抽老抽蠔油糖,乜都會試下

珍珠宮

虎到金來勳章

TMC3012 發表於 22-12-21 20:10
可以呀, 不過我地麻麻個爐蒸既飯, 因為個靚飯煲煲飯好食

以前以為個個飯煲煲飯差唔多,近排換左個飯煲,先知原來真係有分別

首頁
12345...7

尾頁

跳至